More

  Senatorul Marian preferă munca la negru

  valer_calin

  O problemă destul de gravă de sănătate apărută la unul dintre colaboratorii apropiaţi a confirmat faptul că senatorul independent şi declarat incompatibil, numitul Marian Valer, nu este adeptul muncii în condiţii legale. Deşi nu l-a angajat legal, senatorul Marian s-a folosit din plin de serviciile fostului nostru coleg Călin Arsenie, care i-a fost şofer şi distribuitor al fiţuicii clandestine. Din această cauză, senatorul independent a trebuit să recurgă la subterfugii când colegul nostru s-a îmbolnăvit. Întrucât nu era asigurat, iar şeful său nu s-a arătat dispus să-i plătească cheltuielile de spitalizare, Călin Arsenie a fost internat cu un diagnostic fals la Spitalul Orăşenesc Negreşti Oaş. Ne bucurăm de însănătoşirea fostului nostru coleg, însă solicităm autorităţile statului să ia măsuri împotriva unor astfel de practici ilegale la care s-a dedat senatorul declarat incompatibil, pe numele său Marian Valer. Deşi se declară un mare justiţiar, acesta nu pare deloc deranjat să folosească munca la negru.

  Un colaborator devotat
  Colaboratorul la care facem referire este Călin Arsenie, unul dintre jurnaliştii cei mai vechi ai Gazetei de Nord-Vest. Deşi a fost dat afară în urmă cu câţiva ani de la Gazeta de Nord-Vest la cererea senatorului independent Marian Valer, care controla din umbră şi penumbră redacţia, jurnalistul s-a reîntors în echipa demnitarului în luna mai a acestui an. Când a rămas fără oameni, senatorul Marian şi-a adus brusc aminte de Călin Arsenie. L-a reactivat şi a început să-l folosească uneori ca şofer, alteori ca distribuitor al fiţuicii sale clandestine. Întrucât a fost văzut de mai multe ori la volanul maşinii Senatului, având numărul de înmatriculare SM 10 SEN, lumea a crezut că jurnalistul Călin Arsenie este angajat la cabinetul parlamentar al lui Marian Valer, la fel ca ceilalţi din gaşca care editează şi distribuie fiţuica clandestină prin judeţ. Este vorba de fiţuica coordonată de numitul Marian Valer, avându-l ca redactor şef pe numitul Bledea Mihai, devenit în ultima vreme un paria al breslei jurnaliştilor sătmăreni.

  Falsuri în actele medicale
  Surpriza a ieşit la iveală zilele trecute, când fostul nostru coleg s-a confruntat cu o problemă gravă de sănătate. Atunci a reieşit că acesta lucrează la negru pentru senatorul independent Marian Valer, întrucât nu avea plătite asigurările sociale de sănătate. Pentru a ocoli plata spitalizării pentru angajatul său la negru, numitul Marian Valer l-a dus taman la Spitalul Orăşenesc Negreşti Oaş, deşi Spitalul Judeţean Satu Mare era mult mai aproape. Medicul ortoped Vasile Costiuc i-a făcut o internare de urgenţă cu diagnosticul de entorsă în data de 20 august, cu toate că jurnalistul suferea de o altă afecţiune mult mai gravă. O dovedeşte medicamentaţia acordată pacientului Călin Arsenie în cele zece zile de spitalizare cu diagnostic fals. O anchetă minuţioasă ar putea stabili obligaţiile pe care le are medicul Vasile Costiuc faţă de senatorul independent Marian Valer, obligaţii din cauza cărora a fost în stare să recurgă la falsuri în actele medicale. Călin Arsenie a fost externat în urmă cu câteva zile şi a dispărut subit din Negreşti Oaş.

  Două posibilităţi de angajare
  Ne bucurăm pentru însănătoşirea fostului nostru coleg Călin Arsenie, care n-are absolut nicio vină pentru că este obligat să lucreze la negru. Principalul vinovat este senatorul independent Marian Valer, care recurge la astfel de ilegalităţi, deşi se autodeclară un adept înfocat al respectării legii. Dacă îi păsa cât negru sub unghie de soarta subordonatului său Călin Arsenie, justiţiarul Marian Valer putea oricând să-l angajeze la cabinetul său parlamentar, la fel cum a angajat şi a plătit şi alţi pierde vară, denumiţi pompos consilieri pe probleme de comploturi şi compoturi. Dacă nu mai avea posturi disponibile la cabinet, putea să-l angajeze la societatea Val MB Media SRL, care editează fiţuica clandestină a senatorului declarat incompatibil. Coordonatorul Marian Valer deţine 60% din părţile sociale ale societăţii, iar redactorul său şef Bledea Mihai 40% din părţile sociale, ultimul dintre aceştia ocupând şi funcţia de administrator. De altfel, Marian Valer s-a lăudat public că a finanţat fiţuica şi implicit societatea dintr-un credit personal de 65.000 de lei.

  ITM trebuie să facă lumină
  Autorităţile statului ar trebui să-i protejeze pe cetăţenii aflaţi în situaţia lui Călin Arsenie de riscurile muncii la negru. De exemplu, Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare ar putea declanşa oricând un control la garajul casei situate pe strada George Coşbuc nr.60, care adăposteşte mai nou atât cabinetul parlamentar al senatorului independent Marian Valer cât şi sediul firmei Val MB Media SRL, firmă prin intermediul căreia este editată fiţuica senatorială clandestină. Astfel, senatorul independent Marian Valer va fi obligat să intre în legalitate, iar colaboratorii săi n-ar mai ajunge în situaţii de-a dreptul penibile când se confruntă cu probleme grave de sănătate, cum a păţit-o Călin Arsenie, respectiv ar putea beneficia de vechime în muncă şi chiar de ajutor de şomaj după ce se va încheia odiseea senatorului Marian Valer, acuzat de incompatibilitate de către ANI. În concluzie, îi cerem în mod public inspectorului şef al ITM Satu Mare, Adina Filip, ca în loc să se tot preocupe de primarii social-democraţi din judeţ, să se ocupe puţin şi de munca la negru din gaşca numitului Marian Valer, fără să se lase intimidată de calitatea de senator independent şi declarat incompatibil a acestuia. Nu de alta, dar cu toţii suntem egali în faţa legii, chiar dacă unii dintre noi ajung din greşeală senatori ai României.

  Alex Ohaha

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE