Un cotidian central cu guvernatorul din Deal în suflet a găzduit săptămâna trecută în două zile consecutiv un amplu interviu în care i se oferea Elenei Udrea să-şi exprime opiniile în legătură cu o serie de teme de actualitate ale politicii româneşti. În cele ce urmează comentăm pe marginea unora dintre ele, convinşi mai cu seamă că vorbind despre sine, frumoasa blondă se dovedeşte o purtătoare de cuvânt a celui ce i-a moşit traseul politic, plin de mari ambiţii prezente şi viitoare.
Nu este, astfel, de mirare că marea îngrijorare a intervievatei este legată de faptul că Traian Băsescu îşi încheie mandatul prezidenţial şi marea preocupare a tuturor – clasă politică, presă, societate civilă – trebuie să fie, cu maximă responsabilitate, pe cine punem în loc! În această logică Traian Băsescu este foarte pragmatic, una dintre personalităţile majore ale politicii din România, nu numai pe plan intern, dar şi pe plan internaţional, fiind genul de om de stat care îşi păstrează influenţa şi imaginea bună şi după încheierea mandatului. Din păcate, cei care citesc o asemenea cavalcadă de laude şi au păreri contrare justificate pot avea senzaţia că au aterizat pe pământ românesc din Lună sau din alte galaxii. Dar Elena Udrea plusează, continuându-şi şirul declaraţiilor străvezii.
Oglinjoară, oglinjoară, cine-i cel mai bun candidat de preşedinte din ţară? Crin Antonescu în niciun caz.
De altminteri, subtila blondă este convinsă că PSD îl ţine pe Antonescu în faţă doar ca să arate cât este de bun Ponta în comparaţie cu el. Şi că în cele din urmă actualul premier va candida pentru Cotroceni pentru că ştie că altă dată nu ar mai avea şanse, fiindcă a început să scadă în încrederea oamenilor. De aceea abia aşteaptă să cedeze în faţa presiunii propriului partid. În subtext, textul ne lasă să înţelegem că un asemenea demers ar reprezenta ruperea USL, adică tocmai “pohta ce-o pohteşte” cel în locul căruia nu avem pe cine pune. Întrebată dacă se vede un posibil candidat, Elena Udrea a răspuns că “mai vedem”. Să vedem dacă există un pol de centru-dreapta coerent şi bine sudat şi dacă liderii diverselor formaţiuni susţin acelaşi candidat de centru-dreapta. Şi fie o pură întâmplare că şi Traian Băsescu gândeşte la fel? Nici Cătălin Predoiu nu le este pe plac amândurora, deşi este o propunere a PDL, pe care Elena Udrea nu-l părăseşte pentru că viitorul preşedinte al ţării s-ar cuveni să provină din acest partid. Şi, spune Traian Băsescu, nu este exclus să avem în premieră un candidat femeie.
Elena Udrea îşi doreşte ca PDL să-şi atingă obiectivele asumate de 25% la europarlamentare, victoria la alegerile prezidenţiale cu un candidat propriu şi 35% la parlamentarele din 2016. Subtextele din spatele textelor ies la suprafaţă ca untdelemnul deasupra apei. Iar varianta Elena Udrea – preşedinte, Traian Băsescu – premier nu trebuie exclusă dintr-o ecuaţie a speranţelor, altele decât cele ale românilor cu scaun la cap.