More


  Trecutul Sătmarului reînviat printr-o expoziţie fotografică de excepţie

  - Advertisement -

  inundatii

  Expoziţia de fotografie care a avut loc ieri la parterul Casei de Cultură a Sindicatelor şi care face parte din programul manifestaţiilor dedicate Zilei Mondiale a Arhitecturii a reprezentat un cadru extraordinar pentru cei interesaţi de salvarea istoriei vechi a municipiului. Aceştia au avut ocazia de a discuta liber şi a propune idei practice pentru promovarea şi reconstituirea oraşului vechi. La discuţie a participat fostul primar Horia Anderco, preşedintele Filialei Teritoriale a Arhitecţilor, Lucian Sabău, autorul fotografiilor, Gheorghe Iancu, reprezentanţi ai presei şi elevi.
  Ideea expoziţiei de ieri a luat naştere într-un magazin când fotograful Gheorghe Iancu şi fostul primar Horia Anderco s-au întâlnit la casa de marcat şi nu mult a durat până când ideea expoziţiei s-a pus în practică. “ Această expoziţie s-a născut la casa de marcat a unui magazin, unde domnul Iancu mi-a spus că are nişte fotografii vechi şi că ar fi frumos să le expunem ca să le poată vedea şi cei interesaţi. Celor de la primărie le-a plăcut ideea şi iată-ne azi aici, înconjuraţi de aceste amintiri pe care orice sătmărean le poartă în suflet sau în minte”, a spus Horia Anderco. Ideea realizării fotografiilor din timpul inundaţiilor din 1970 îi aparţine fotografului Gheorghe Iancu, în vârstă de 62 de ani, care pe atunci era fotoreporter la ziarul Gazeta de Nord Vest. Acesta a rămas impresionat de impactul pe care inundaţiile din 1970 l-au avut asupra oraşului şi a decis să imortalizeze acest momente în peste 300 de fotografii, de care azi este foarte mândru. O parte din aceste fotografii au fost expuse ieri în holul Casei de Cultură a Sindicatelor, dar au fost expuse în pararel şi fotografiile de corespondenţă pentru a se evidenţia contrastul dintre vechi şi nou. Fotografiile noi au fost realizate în colaborare cu Radu Borbely, dar au rămas în culori alb-negru pentru a respecta tematica expoziţiei.
  Cei prezenţi au analizat fotografiile bazându-se şi pe contextul în care au fost făcute şi pe amintirile din aceea perioadă. “ Am încercat să prezentăm poze care au o corespondenţă. La noi în oraş s-au făcut intervenţii destul de brutale pentru că şi oraşul are o anumită structură. Alte oraşe se mândresc cu patrimoniul de clădiri vechi şi de valoare, de aceea e important să repunem clădirile măcar pe tapet, dar şi pentru ca tinerii să îşi cunoască trecutul”, a conchis fostul primar Anderco.
  Autorul fotografiilor şi inginerul Horia Anderco împreună cu alţi sătmăreni interesaţi nădăjduiesc că vor putea organiza fotografiile existente, dar şi cele rămase încă nedescoperite şi aflate în posesia sătmărenilor, să le adune şi să realize un album unic, dar şi o expoziţie mai mare în care să se poată reconstrui istoria. Albumul va reprezenta un instrument de promovare a oraşului pe care sătmărenii plecaţi din judeţ ar putea să îl facă cunoscut. ” Surprinzător este faptul că o astfel de expoziţie nu se află într-un muzeu din Satu Mare care să-i atragă pe sătmărenii plecaţi din judeţ, iar ei la rândul lor să promoveze în rândul cunoştinţelor, prietenilor această parte din istoria oraşului noastru”, a declarat preşedintele Filialei Teritoriale a Arhitecţilor, Lucian Sabău. Printre ideile propuse s-a aflat şi postarea câtorva fotografii pe site-ul primăriei, dar şi realizarea unei campanii de promovare cu tematica” Oraşul vechi, oraşul nou” pentru ca şi cei care nu au trăit în acele vremuri să înveţe să valorifice trecutul.
  Alexandra Ardelean  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img