”Printre problemele cu care se confruntă societatea noastră la acest început de mileniu este și exacerbarea violenței în planul concret al viețuirii umane. Violența are patologia ei, fie că e justificată de predispoziții genetice, mediu social sau cultură, fiind o expresie a incapacității de relaționare corectă cu semenul, în esență – lipsă a iubirii. Agresat de societatea de consum care impune ritmul ei, de rutina zilnică, de media, omul secolului XXI găsește cu greu un echilibru, și devine în ultimă instanță agresor. Ceea ce este însă deosebit de grav ține de faptul că violența, cu toate formele ei de manifestare contaminează familia, această biserica mică, locul care trebuie să descopere în lume icoana iubirii veșnice a lui Dumnezeu”, spune pr. insp. Claudiu Nechita, din cadrul Episcopiei Sălajului.
În fața acestui flagel care lovește temelia familiei creștine, Episcopia Sălajului s-a alăturat demersurilor intreprinse și de alte instituții implicate în această problematică, atât prin mesajul de la amvon, cât și în calitate de membru al Grupului de lucru împotriva violenței domestice instituit la nivelul judeţului Sălaj.
”Dumnezeu este dragoste – Nu violenţei în familie!” este un astfel de exemplu, un proiect care porneşte de la realitatea identificată de preoţii din cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului – 112 familii în care se trăieşte această dramă a violenţei.
Pentru început vor fi organizate trei sesiuni de cursuri adresate preoţilor pentru informarea acestora în problematica violenţei domestice, dobândirea de către preoţi a unor abilităţi necesare în vederea consilierii primare pentru victimele violenţei domestice, informarea acestora cu privire la cadrul legal de care pot uza în vederea depăşirii situaţiilor de violenţă domestică, sensibilizarea comunităţii locale cu privire la incidenţa violenţei în şcoală, familie, societate. Primele cursuri vor avea loc în a doua decadă a lunii noiembrie.
Iulian Duma