Deşi beneficiază de suma forfetară în valoare de peste 10.000 lei pe lună, alocată pentru funcţionarea biroului parlamentar în teritoriu, senatorul independent Marian Valer nu poate fi găsit de sătmăreni. Activitatea sa în teritoriu este egală cu zero. Sătmărenii care eventual ar dori să i se adreseze cu problemele lor, nu au unde să dea de parlamentarul care cică îi reprezintă în Senatul României. Datele de contact ale cabinetului parlamentar trecute pe site-ul oficial al Senatului nu sunt valabile. În ultima perioadă, senatorul Marian pare să fi dispărut din judeţ, nemaiparticipând de aproape o jumătate de an la niciun eveniment public. Nu că cineva i-ar duce dorul celuia care a devenit cel mai detestat politician din judeţul Satu Mare.
Adresă falsă la cabinetul parlamentar
Potrivit site-ului oficial al Senatului României, cetăţenii care vor să se prezinte în audienţă la senatorul independent Marian Valer ar trebui să-l găsească, în fiecare vineri, între orele 9.00-14.00, în Palatul Administrativ. Adresa declarată la Senat a cabinetului parlamentar este “Satu-Mare, Piaţa 25 Octombrie nr.1, etaj 8, camera 9”, adică la etajul 8 al Palatului Administrativ. Numai că adresa declarată de senatorul Marian Valer este falsă. Acesta a fost evacuat din spaţiul ocupat în Palatul Administrativ încă din luna mai a acestui an. În concluzie, sătmărenii care vor să i se adreseze cu diverse probleme îl caută degeaba în Palat. Probabil că ar avea şanse mai mari de a-l găsi dacă ar lua la rând localurile sătmărene.
Sumă forfetară pentru cabinet inexistent
Mai grav este faptul că senatorul independent Marian Valer primeşte lunar câte 10.500 lei, reprezentând suma forfetară. Banii sunt alocaţi tocmai pentru a-şi finanţa biroul parlamentar din teritoriu, birou care nu există. La ce rotaţie de cadre a avut în ultimele câteva luni, probabil că nici senatorul Marian nu mai ştie cu exactitate cine îi sunt angajaţii de la cabinetul parlamentar. În mod cert, acest mic amănunt nu îl împiedică să încaseze lunar suma forfetară, pentru a sta ascuns de sătmărenii din a căror contribuţii la bugetul de stat îi sunt achitaţi lunar cei 10.500 lei. Să nici nu mai pomenim de faptul că îi mai asigură şi un salariu de 4.500 lei pe lună pentru a se prezenta doar la şedinţele de plen ale Senatului, care ţin cel mult opt ore pe săptămână. Un salariu de lux chiar şi pentru cele câteva declaraţii politice şi interpelări fără rost pe care le prezintă lunar în şedinţele de plen. Numitul Marian Valer este primul parlamentar din istoria post-decembristă a României care nu este membru în nicio comisie permanentă a Senatului.
Exlus din viaţa publică sătmăreană
De aproape o jumătate de an, senatorul independent Marian Valer nu a participat la niciun eveniment public din judeţul Satu Mare. Probabil că îi este ruşine de faptul că a jingit şi a denunţat de-a valma reprezentanţi din administraţia publică judeţeană, directori de instituţii publice, oameni politici, oameni de afaceri şi mai mulţi jurnalişti. Vremurile în care apărea plin de sine la toate festivităţile, de la depuneri de coroane până la zilele localităţilor, la diverse evenimente politice, sociale şi culturale au trecut demult.
În loc să dea ochii cu realitatea, senatorul independent Marian Valer a preferat să stea ascuns şi să scornească tot felul de minciuni, care erau apoi reproduse în denunţurile şi autodenunţurile sale, respectiv în paginile fiţuicii sale clandestine. Probabil şi-a dat seama că sătmărenii s-au scârbit de el şi de acţiunile sale deplasate. Trebuia să-i dea de gândit că a început să fie părăsit inclusiv de ultimii săi colaboratori, care şi-au dat seama de adevăratul său caracter, după ce i-a folosit în răzbunările sale personale şi a uitat apoi să le dea salariile promise.
Senatorul Marian s-a dat la fund
Senatorul independent Marian Valer s-a dat la fund rău de tot. Acesta nu poate fi găsit nici măcar de autorităţile statului, după ce şi-a schimbat domiciliul. Prin astfel de metode, de doi lei, încearcă să evite consecinţele legale ale faptelor sale. Agenţia Naţională de Integritate întâmpină dificultăţi în înmânarea deciziei de incompatibilitate. Până ieri, pe site-ul Curţii de Apel Oradea nu era înregistrată nicio acţiune de contestare a deciziei ANI de către numitul Marian Valer. De asemenea, instanţele de judecată întâmpină greutăţi în citarea sa în procesele care i-au fost intentate de adversarii săi pentru insultele şi calomniile proferate de-a lungul timpului. În schimb, unele instituţii ale statului dau dovadă de un zel greu de înţeles când vine vorba de denunţurile depuse de acest personaj care, deşi poza într-un mare curajos, se ascunde mai nou de toată lumea.
Alex Ohaha