More

  Careienii dau iama în depozitele contrabandiştilor

  contrabanda

  Pe lângă autorităţi, contrabandiştii de ţigări ucrainene trebuie să se ferească şi de diverse grupări infracţionale, care le dijmuiesc periodic depozitele. O asemenea grupare din Carei a fost implicată în urmă cu două săptămâni într-o operaţiune asemănătoare. După cum era de aşteptat, contrabandiştii nu s-au lăsat mai prejos şi le-au aplicat o corecţie fizică unor membri ai grupării careiene. Furturile de ţigări din depozitele clandestine sunt la ordinea zilei. Însă din cauza faptului că furturile de acest gen nu pot fi reclamate, autorităţile reuşesc să afle despre ele abia în momentul represaliilor organizate de contrabandiştii păgubiţi.

  Şantajişti reprofilaţi în jefuitori de depozite
  O grupare coordonată de doi infractori careieni, ieşiţi de curând din puşcărie după ce au executat pedepse pentru un şantaj de 50.000 de euro, a jefuit în cursul lunii trecute un depozit clandestin de ţigări, aparţinând unor contrabandişti din Porumbeşti. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Carei, contrabandiştilor le-au fost furate aproximativ 300 de cartuşe de ţigări ucrainene, adică şase baxuri. Spre ghinionul infractorilor careieni, contrabandiştii au reuşit să afle identitatea celor care le-au prădat depozitul. Însoţiţi de mai mulţi bătăuşi, aceştia au descins în Carei, i-au găsit pe cei care i-au dijmuit, reuşind să le aplice inclusiv corecţii fizice. Intervenţia poliţiştilor careieni, sesizaţi prin 112, a pus capăt reglării de conturi.
  Unul dintre cei doi şantajişti a mai fost implicat în jefuirea depozitelor de ţigări înainte de a fi prins în flagrant şi apoi condamnat pentru şantaj. În cursul anului 2008, gruparea sa a jefuit consecvent depozitele de ţigări ale mai multor grupări de contrabandişti din Halmeu şi din Porumbeşti. Sătui de pagubele produse de careieni, contrabandiştii au organizat o acţiune de anvergură în vederea răzbunării, în care au fost implicaţi mafioţi ucraineni, bătăuşi aduşi din Ungaria. Peste 30 de indivizi au luat parte la această reglare de conturi, în urma căreia un careian care nu aparţinea grupării jefuitorilor a fost bătut cu bestialitate şi apoi sechestrat cu intenţia de a-l transporta în Ucraina. Dosarul întocmit de organele de cercetare penală în urma reglării mafiote de conturi se află în prezent pe rolul Judecătoriei Carei.

  Metode tot mai rafinate de lucru
  Infractorii care se ocupă cu jefuirea depozitelor clandestine de ţigări şi-au rafinat metodele de lucru. Aceştia apelează la diverşi interpuşi, pe care îi trimit la contrabandişti să pozeze în clienţi dispuşi să cumpere ţigări ucrainene. După ce reuşesc să indentifice depozitele contrabandiştilor, interpuşii ies din scenă. Grupările infracţionale jefuiesc depozitele în timpul nopţii, capturile putând ajunge de la câteva baxuri până la câteva zeci sau chiar peste o sută. În alte cazuri, infractorii obişnuiesc să-i fileze chiar ei pe contrabandişti pentru a depista locaţiile în care îşi ţin ţigările ucrainene, jefuindu-i cu prima ocazie ivită.
  Fiind vorba de ţigări aduse ilegal în ţară, contrabandiştii nu pot reclama la Poliţie furtul mărfii. Din această cauză, apelează la relaţiile din lumea interlopă pentru a-i găsi pe autorii jafurilor. Aceştia sunt relativ uşor de depistat în momentul în care încearcă să plaseze pe piaţa neagră cantităţile mari de ţigări furate. Pentru a evita identificarea, de multe ori infractorii încearcă să plaseze ţigările furate unor clienţi din Ungaria. Discreţia e la ordinea zilei în astfel de operaţiuni. În cazurile în care totuşi contrabandiştii reuşesc să afle cine i-a jefuit, organizează adevărate acţiuni de pedepsire, încercând în acelaşi timp să-şi recupereze pierderile. De cele mai multe ori, aceste reglări de conturi de tip mafiot nici măcar nu ajung la cunoştinţa autorităţilor.

  Ţepe tot mai diversificate în afacerile de contrabandă
  Contrabandiştii trebuie să fie vigilenţi şi la vânzarea ţigărilor pentru a nu fi ţepuiţi. În luna mai a acestui an, şase bihoreni şi arădeni au fost prinşi în flagrant de oamenii legii în timp ce plăteau cu bani din hârtie de ziar o cantitate importantă de ţigări de contrabandă: 60.000 de pachete. Iar “banii” erau în sumă de 55.000 de euro. Acţiunea s-a derulat sub directa supraveghere şi coordonare a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, cu sprijinul oamenilor din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale al IPJ Bihor, al SCCO Satu Mare şi al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Bihorenii şi arădenii căzuţi în plasa poliţiştilor încercau să cumpere ţigările menţionate mai sus folosind aşa numita metodă “capac”: hârtii decupate din ziare. În timpul prinderii în flagrant, poliţiştii au fost obligaţi să execute focuri de avertizare în plan vertical, întrucât suspecţii au opus rezistenţă şi au încercat să fugă.
  S-au înregistrat însă şi cazuri în care contrabandiştii au fost cei care au dat ţepe. Aceştia le-au vândut clienţilor cartuşe de ţigări în care nu se afla altceva decât hârtii sau rumeguş, iar alteori au vândut ţigări mucegăite. După ce au cumpărat marfă de contrabandă, clienţii nu aveau posibilitatea să reclame ţepele la Poliţie. Astfel, erau obligaţi fie să se resemneze cu ţeapa primită, fie să se răzbune.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE