Cartel Alfa trage un semnal de alarmăcartel

Filiala Satu Mare a Confederaţiei Sindicale “Cartel Alfa” a tras ieri un prim semnal de alarmă în cadrul unei conferinţe de presă solicitând, printre altele, modificarea Legii Dialogului Social, creşterea salariului minim pe economie şi stoparea concedierilor “oarbe”, fără măsuri de protecţie socială. Atât secretarul general al Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle, cât şi vicepreşedinţii Ioan Drăgan şi Marius Gânţa, au precizat că cel puţin deocamdată nu vor fi organizate acţiuni de protest mai radicale, dar nu exclud organizarea acestora în perioada următoare.

Priorităţi sindicale
În prima parte a întâlnirii cu presa, Vasile Dârle a precizat că modificarea Legii Dialogului Social în forma propusă de partenerii sociali ar trebui să fie una dintre priorităţile actualei guvernări. “Sub presiunea organismelor financiare internaţionale şi a multinaţionalelor, modificările legislative făcute în 2011 de fosta guvernare au adus un impact negativ asupra parteneriatului social, negocierii colective şi calităţii locurilor de muncă. Dacă în 2011 aproape toţi salariaţii erau acoperiţi de cel puţin un contract colectiv de muncă, în prezent doar circa 30% dintre aceştia mai beneficiază de această protecţie, iar numărul este în scădere. În contractele individuale de muncă patronii pot scrie ce doresc ei deoarece nu există un contract colectiv de muncă care să-i protejeze pe angajaţi. De aceea actuala guvernare ar trebui să modifice de urgenţă această lege”, a precizat Dârle.
De asemenea, liderul de sindicat a mai precizat că salariul minim pe economie ar trebui să fie de cel puţin 60% din salariul mediu brut al ţării, ceea ce ar însemna 1.000 de lei, şi nu la 34% ca în prezent. Totodată, sindicaliştii mai sunt de părere că trebuie stopate concedierile “oarbe” din sistemul bugetar fără măsuri de protecţie, îmbunătăţirea serviciilor publice şi sociale precum şi luarea unor măsuri de relansare economică şi combatere a evaziunii fiscale.
În acest sens, sindicaliştii de la Cartel Alfa au întocmit o petiţie care a fost înmânată prefectului Eugeniu Avram şi intenţionează să organizeze întâlniri cu toţi parlamentarii din judeţ pe această temă.

Probleme în învăţământ şi poliţie
La rândul său, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” şi preşedintele SIP Satu Mare, Ioan Drăgan, a afirmat că în afară de cele expuse de colegul său, în sistemul de învăţământ sunt şi alte probleme printre care a amintit că, cel puţin în judeţul Satu Mare, nu sunt bani suficienţi pentru plata salariilor profesorilor pe luna decembrie şi nici pentru achitarea ratelor III şi IV din sumele câştigate de sindicat în instanţă. De asemenea, sindicaliştii din învăţământ solicită Guvernului alocarea unui procent de 6% din PIB pentru Educaţie, cel prezent, de 3,2%, nefiind suficient.
De asemenea, preşedintele filialei Satu Mare a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Marius Gânţă, a precizat că sunt multe probleme în ceea ce priveşte atât dotarea Poliţiei Române, salarizarea poliţiştilor cât şi statutul lor. Liderul de sindicat a mai adăugat că a fost creionat un nou statut al poliţiştilor în cadrul căruia aceştia să fie transformaţi din agenţi de poliţie în ofiţeri de poliţie.
Cei trei sindicalişti au mai adăugat că pe termen scurt nu sunt preconizate organizarea unor acţiuni de protest mai radicale, dar nu au exclus ca în anumite sectoare să apară conflicte de muncă spre finalul acestui an sau începutul anului viitor, conflicte care s-ar putea transforma în acţiuni de protest mai ample.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts