More

  Concert extraordinar de pian cu Lavinia Ardelean- Dragoş

  concert

  Concertul de joi seară din cadrul Zilelor Muzicale Sătmărene a stat sub semnul nostalgiei, atât prin programul ales de dirijorul Shinya Ozaki, cât şi prin revenirea ca solistă a unei îndrăgite pianiste şi profesoare din Satu Mare: Lavinia Ardelean-Dragoş. Şi acest spectacol muzical s-a desfăşurat cu sala plină, iar printre spectatori s-au numărat deputatul Erdei Istvan, directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare, Doina Văsuţ, directorul adjunct al Liceului de Artă “Aurel Pop” Satu Mare, Annamaria Manfredi.
  Programul ales de Shinya Ozaki, care a dirijat din nou la Satu Mare după ce a oficiat la pupitru deschiderea stagiunii centenare, a cuprins o frumoasă meditaţie în primă audiţie locală, semnată de un compozitor şi dirijor ceh, bun prieten cu Ceaikovski, Eduard Napravnik.
  Apoi, a urmat un renumit concert pentru pian semnat de Mozart cu prestaţia superbă a pianistei Lavinia Ardelean-Dragoş şi s-a încheiat cu celebra suită simfonică “Şeherezada”, de Rimski-Korsakov, care l-a avut ca solist la vioara 1 pe deja binecunoscutul violonist Vlad Răceu. Programul suitei simfonice “Şeherezada” a cuprins patru poveşti, acestea fiind: Corabia lui Sinbad şi marea; Prinţul din Kalandar; Tânărul prinţ şi tânăra prinţesă, respectiv Sărbătoare la Bagdad. Marea. Corabia se izbeşte de o stâncă escaladată de Călăreţul de bronz.
  Lavinia Ardelean-Dragoş a fost eleva profesoarei Annamaria Manfredi la Liceul de Artă “Aurel Popp” şi de doi ani i s-a alăturat în corpul didactic. În cariera concertistică a evoluat inclusiv în exoticul Liban. Conduce Asociaţia Resonance, care se ocupă de formarea tinerilor pianişti şi popularizarea muzicii clasice. După ce a impresionat acum câţiva ani în Concertul nr. 3 de Beethoven, a evoluat în aceeaşi tonalitate în intensul Concert 24 de Mozart.
  Festivalul “Zilele Muzicale Sătmărene” va continua azi, la ora 17.00, la Liceul de Arte “Aurel Popp” Satu Mare cu un recital susţinut de laureaţii Concursului Internaţional de Vioară “Remember Eminescu”, aceştia fiind  Ioana Olteanu, Adriana Gabrian, Ştefan Simonca Opriţa şi Ştefan Aprodu. Cei patru vor fi acompaniaţi la pian de profesoara Olga Babadjan, prezentator fiind profesor Mihaela Tomescu. În program vor fi interpretate lucrări de Enescu, Bach, Corelli, Bartok, Sarasate, Paganini, Beethoven şi Lalo, intrarea fiind liberă.
  Pavel Prodaniuc

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE