Un studiu realizat de Federaţia Internaţională a Crucii Roşii relevă că o disperare tăcută se extinde în rândul europenilor care suferă din cauza sărăciei, şomajului şi excluziunii sociale. Pe termen scurt aceste fenomene generează depresii şi resemnări, dar consecinţele lor se vor resimţi decenii întregi, chiar dacă economia se va îmbunătăţi în viitorul apropiat.
Pentru realizarea studiului, specialiştii au analizat de-a lungul a 68 de pagini statistici, din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene şi a altor 14 state din Balcani, Europa de Est şi Asia Centrală. S-a conturat în urma acestui demers constatarea că Europa a intrat şi se adânceşte într-un ciclu periculos, alimentat de sărăcie, de rate uriaşe ale şomajului, în special în rândul tinerilor, inegalitatea de şanse şi creşterea prăpastiei dintre săraci şi bogaţi. Toate acestea generează o “disperare colectivă” întreţinută şi amplificată de politicile de austeritate implementate de capitalele europene, susţin specialiştii Crucii Roşii.
Într-un ton critic pe alocuri dur, raportul ridică întrebări cu privire la rostul monedei unice europene subliniind că în cazul fericit în care economia europeană va începe să revină la creştere în viitorul apropiat, consecinţele tăierilor bugetare şi ale majorărilor de taxe şi impozite implementate deja, vor afecta populaţia o vreme îndelungată. Pe măsură ce criza economică s-a instalat şi persistă, milioane de europeni trăiesc în nesiguranţă faţă de viitor, constată autorii studiului. Datorită acestei proaste stări psihologice în rândul europenilor se instalează şi se extinde vizibil o disperare acută care dă naştere depresiei, resemnării şi pierderii speranţei. Europenii care formează tradiţionala clasă de mijloc susţin că pe zi ce trece sunt tot mai nesiguri cu privire la viitor. Mulţi dintre ei au căzut în sărăcie, astfel că numărul de persoane care depind de programul de distribuire de alimente al Crucii Roşii în 22 dintre ţările incluse în studiu, a crescut cu 75% între 2009 şi 2012. Tot mai mulţi oameni sărăcesc, iar săracii devin tot mai săraci. Aceşti factori conturează un viitor mai nesigur decât orice altă perioadă postbelică în Europa, subliniază specialiştii Crucii Roşii.
Voicu D. Rusu