Careienii pot sta liniștiți. În cadrul ședinței de ieri a Consiliului Local, s-a decis menținerea actualului nivel de impozitare și pentru anul următor. Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în anul fiscal 2014 a fost aprobată în unanimitate de consilierii careieni. Cel mai important punct de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de ieri de la Carei a fost proiectul de hotărâre care a vizat stabilirea cuantumului taxelor și impozitelor locale. Toți consilierii au fost de acord că în actuala situație economică nu se poate mări nivelul de impozitare. “Careienii pot sta liniștiți pentru că taxele și impozitele rămân la fel, nu au fost majorate. Ele rămân ca și cele din acest an”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
Educația, principala metodă de integrare socială
Peste 55.000 de lei vor merge către proiectul „Împreună pentru viitorul nostru” care se derulează la Școala Gimnazială Nr.1 din Carei. Două dintre profesoarele care se ocupă de copiii ce provin din medii defavorizate au participat ieri la ședința de Consiliu Local pentru a vorbi despre acțiunile întreprinse pe parcursul anului trecut. Masa caldă oferită din surse bugetare are succes și îi menține pe micuți la școală. Una dintre profesoarele din învățământul primar, Erzsebet Kolbaszer, a declarat că proiectul a avut rezultate nesperate și că, în ciuda dificultăților, cei mici au ajuns chiar să își ridiculizeze părinții analfabeți. Astfel, cadrele didactice se gândesc chiar că ar putea demara un proiect de alfabetizare a persoanelor adulte.
Banii repartizaţi ieri prin proiectul de hotărâre a Consiliului Local vor merge către remunerarea personalului didactic de la școală care lucrează cu acești copii. Iar activitatea profesoarelor nu se limitează doar la orele de curs, acestea îi conduc pe copii până la masa de amiază de care beneficiază grație consilierilor locali și mai petrec cu ei apoi încă alte două ore în care învață împreună. Primarul Eugen Kovacs a declarat că acest proiect este singurul cu reale șanse de succes. “Este important ca acești copii să beneficieze de sistemul național de educație, școala e singurul mod prin care aceștia se pot integra în societate. Trebuie să îi motivăm pe părinți să își aducă copiii și la grădiniță pentru ca aceștia să nu ajungă în clasa întâi fără a dispune deja de o educație formală”, a declarat primarul Kovacs, adăugând că edilul se gândește în continuare la proiecte pentru o mai bună integrare a copiilor ce provin din familii cu probleme sau din medii sociale defavorizate.
Festivalul SPOT are probleme financiare
Şi evenimentele culturale au beneficiat de fonduri alocate de la bugetul local. Cupa 25 Octombrie, concursul de matematică Petkes Grigore au primit fondurile cerute, în timp ce doi scriitori vor fi susținuți cu câte 2000 de lei pentru editarea unui volum de poezie și unul de proză. De asemenea, 5000 de lei vor merge către Asociația „KartRacing” Carei pentru a deconta jumătate din cheltuielile pe care părinții copiilor pasionați de sportul cu mașini le-au avut cu ocazia ultimului concurs la care au luat parte.
Organizatorul Festivalului SPOT, care se află la cea de-a șaptea ediție, Paul Sarvadi, a cerut consilierilor locali să îi aloce suma de 30 000 de lei pentru a putea desfășura festivalul în condiții bune. Acesta a întâmpinat dificultăți după ce unul dintre foştii sponsori principali nu mai poate să acorde fonduri pentru eveniment. Din această cauză, s-a cerut sprijin financiar din partea Consiliului Local. Consilierii s-au arătat reticenți în a susține cu bani festivalul, mai ales că este vorba de o sumă așa de mare. Primarul a cerut organizatorului ca, pe lângă sursele de finanțare pe care încearcă să le obțină de la bugetul local, să încerce să contracteze sponsorizări și din mediul privat, dar și de la alte instituții ale statului.
Szasz Lorand