Gloria dintre ciorapi şi chiloţivaler

Prim-secretarul PCR al judeţului Satu Mare, Maria Bradea, poate fi considerată una dintre primele victime ale numitului Marian Valer, un fost procuror comunist, dar oportunist, devenit peste noapte vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale Satu Mare în decembrie 1989. Împreună cu un ofiţer de miliţie, pe atunci procurorul Marian Valer a umilit-o pe Maria Bradea, anchetând-o abuziv şi trimiţând-o în judecată pentru că avea prea mulţi ciorapi şi chiloţi, respectiv pentru că o femeie de serviciu ştergea praful în casa partidului, în care locuia prim-secretarul judeţului nostru. Maria Bradea n-a putut face faţă umilinţei de a fi anchetată şi târâtă în instanţă pentru aceste “abuzuri” grave, decedând la scurt timp după ce a fost condamnată, în primă instanţă, la patru ani de închisoare. În loc să se gândească că este autorul moral al acestui deces subit, numitul Marian Valer îşi face un titlu de glorie din anchetarea şi condamnarea liderului comunist al judeţului nostru. Maria Bradea a fost singurul prim-secretar PCR de judeţ anchetat, trimis în judecată şi apoi condamnat, din întreaga ţară.

Abuzul cu care se mândreşte Marian
“În decembrie 1989 am fost ales vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale Satu Mare, calitate în care am iniţiat anchetarea penală a principalilor fruntaşi ai nomenclaturii comuniste sătmărene, începând cu prim-secretarul PCR al judeţului Satu Mare, Maria Bradea, care a fost trimisă în judecată şi condamnată pentru abuzuri şi fraude, fiind printre puţinii lideri comunişti judeţeni sancţionaţi în România postdecembristă”, se laudă senatorul independent Marian Valer în autobiografia pe care şi-a postat-o pe site-ul personal. Cu alte cuvinte, senatorul Marian îşi face un titlu de glorie din faptul că a stat în spatele anchetării prim-secretarului PCR Maria Bradea. De fapt, a fost vorba de un simulacru de anchetă judiciară, care s-a soldat cu o condamnare asupra căreia planează mari semne de întrebare. Numeroşi sătmăreni afirmă că a fost vorba de un adevărat abuz judiciar, în urma căreia o femeie nevinovată a fost condamnată la închisoare. Aceiaşi sătmăreni consideră că actualul senator independent poate fi considerat autorul moral al decesului fostului prim-secretar Maria Bradea, care a fost profund afectată de ancheta şi de condamnarea abuzivă.

Inventare umflate cu chiloţi şi ciorapi
Potrivit surselor, împreună cu un ofiţer de Miliţie, numitul Marian Valer, pe atunci un amărât de procuror comunist, ajuns pe căi numai de el ştiute vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale Satu Mare, au demarat în februarie 1990 anchetarea prim-secretarului PCR al judeţului Satu Mare, Maria Bradea. Cei doi au făcut o percheziţie în imobilul în care domicilia fostul prim-secretar, imobil care nici măcar nu era în proprietatea sa, fiind în patrimoniul PCR. Cu mânie proletară, procurorul Marian Valer i-a numărat Mariei Bradea ciorapii şi chiloţii, scoţând apoi din burtă un inventar de 700.000 lei, o sumă exorbitantă la vremea respectivă, cam cât zece autoturisme Dacia. În inventarul respectiv au fost trecute numeroase bunuri aflate în patrimoniul PCR pentru a-i creşte cât mai mult valoarea, ca să dea bine în ochii populaţiei. Judecând treburile la rece, rezultă că eroul luptei anticomuniste, deşi era reprezentant al sistemului opresiv, a considerat că un prim-secretar al PCR nu are nevoie de lenjerie intimă.

Ştersul prafului, o altă probă “zdrobitoare”
Observând că probatoriul cu chiloţi şi şosete este prea subţire, procurorul Marian Valer a mai identificat un alt abuz grav al prim-secretarului Maria Bradea. În urma anchetei minuţioase, acesta a descoperit că o femeie de serviciu, angajată la hotelul PCR, mergea o dată pe săptămână să şteagră praful în imobilul în care locuia prim-secretarul judeţului, aflat în patrimoniul PCR. Procurorul comunist s-a pus pe calculat şi a mai scos din burtă un prejudiciu de 40.000 de lei, adică o jumătate de autoturism Dacia.
Pe seama acestor probe “zdrobitoare”, prim-secretarul Maria Bradea a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fraude. În cursul anului 1990 a fost condamnată, în primă instanţă, la patru ani de închisoare. În cursul anului următor, în timp ce se judeca recursul, Maria Bradea a decedat, profund afectată de umilinţele la care a fost supusă. A fost singurul prim-secretar PCR de judeţ anchetat şi condamnat din întreaga ţară. În alte judeţe nu s-au găsit procurori comunişti şi oportunişti de genul lui Marian Valer.
Cine i-a şters prafurile senatorului Marian?
Ajuns mai târziu director de ziar şi apoi senator al României, numitul Marian Valer a procedat exact în acelaşi fel cu angajaţii şi colaboratorii săi. La fel cum femeia de serviciu ştergea praful în casa prim-secretarului PCR, Marian Valer trimitea şoferii ziarului şi apoi pe cei ai cabinetului său parlamentar să-i bată covoarele, să-i facă cumpărăturile, să-i ducă hainele la spălătorie, să spele şi să repare maşina concubinei sale. După o vreme, aceste sarcini domestice au fost extinse şi asupra altor angajaţi şi colaboratori. După ce a ajuns senator şi lider al PSD Satu Mare, numitul Marian Valer a ajuns să se închipuie atât de important în viaţa politică românească, încât considera că totul i se cuvine pe gratis. Nici măcar nu catadicsea să întrebe cât au costat bunurile sau serviciile solicitate, având pretenţia ca acestea să fie achitate de foştii săi angajaţi şi colaboratori. Când era vorba despre sine, numitul Marian Valer nu vedea niciun abuz în a-i folosi pe angajaţii ziarului şi pe cei ai statului în scopurie personale. Asta spune totul despre caracterul său oportunist. Maria Bradea, care a avut doar ghinionul să conducă judeţul în timpul unui alt regim, este un adevărat înger faţă de Marian Valer, care nici el nu mai ştie câte infracţiuni a comis şi câţi oameni a nenorocit în ultimii 25 de ani. Inclusiv cel care l-a ajutat în anchetă a ajuns apoi victima atacurilor turbate ale actualului senator independent, fost procuror comunist şi fost director de gazetă şantajist.

Alex Ohaha

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts