More


  Infractor capitalist din procuror comunist

  - Advertisement -

  valer

  Ca procuror comunist, numitul Marian Valer nu s-a remarcat cu nimic deosebit. Se laudă doar cu anchetarea unor securişti şi miliţieni homosexuali, cu toate că deja în evidenţele Securităţii figura ca un homosexual notoriu. După Revoluţie, îşi face un titlu de glorie din faptul că i-a inventariat chiloţii şi ciorapii fostului prim-secretar PCR al judeţului Satu Mare, Maria Bradea. Timp de câteva luni, a activat în Comisia guvernamentală de anchetare a evenimentelor din decembrie 1989 de la Sibiu, după care a demisionat subit. În capitalism, a devenit juristul omului de afaceri Cristea Sorin, pe care l-a învăţat cum să ia credite cu garanţii false. Au scăpat datorită unor foşti colegi din Procuratură ai lui Marian Valer. Apoi s-a lipit de un alt om de afaceri, ajungând administrator al fostei societăţi editoare a Gazetei de Nord-Vest. Ca administrator, a dat un tun de 400.000 lei bugetului de stat, iar ca director de ziar a ridicat şantajul prin presă la nivel de artă. După ce a ajuns senator al României şi-a lărgit paleta de infracţiuni comise.

  Homosexualul ancheta homosexuali
  După ce a terminat Dreptul, în anul de graţie 1984 numitul Marian Valer a fost repartizat la Procuratura Locală Satu Mare. Aici nu s-a remarcat prin nimic deosebit, cu excepţia beţiilor lungi şi dese, respectiv a incidentelor sale cu miliţienii, neratând niciun prilej de a-i umili. N-a realizat nicio anchetă notabilă în cei cinci ani în care a activat în Procuratura Locală Satu Mare, deşi se ocupa supravegherea urmăririi penale şi activitate judiciară în instanţă. Cu toate acestea a reuşit an de an să obţină calificativul “foarte bine”, semn că cineva acolo sus îl proteja atent.
  Se pare că anchetarea homosexualilor constituia una dintre principalele preocupări ale procurorului comunist Marian Valer. “În calitate de procuror, am anchetat şi am arestat homosexuali, inclusiv foşti ofiţeri de miliţie şi de securitate”, sunt cuvintele cu care se laudă Marian Valer în jenanta sa fiţuică clandestină. Însă nu pomeneşte deloc de faptul că şi el era cunoscut ca un homosexual notoriu de către securişti.

  Homosexual notoriu în ochii Securităţii
  În aceeaşi perioadă, datorită homosexualităţii sale, numitul Marian Valer a intrat în atenţia Securităţii. Gazeta de Nord-Vest a intrat în posesia unui document exploziv, care atestă că senatorul independent Marian Valer era cunoscut ofiţerilor Direcţiei de Cercetări Penale a fostei Securităţi ca un homosexual notoriu. Documentul strict secret a fost elaborat în aprilie 1985. Documentul parvenit redacţiei, care a fost catalogat strict secret, poartă numărul de intrare D/0099037 din 1 aprilie 1985. Este vorba de o comunicare a Direcţiei Cercetări Penale din cadrul Departamentului Securităţii Statului către Direcţia a II-a – Contrainformaţii economice a Securităţii. “La adresa dvs. nr.283/D.I./098085 din 12.03.1985: Alăturat vă restituim dosarul de urmărire informativă nr.15535/1984 “ALDEA” cu menţiunea că, în cooperare cu organele dvs în ziua de 26.03.1985 a fost cercetat informativ MARIAN VALER, cunoscut homosexual, care şi-a recunoscut faptele”, scrie în documentul Securităţii, semnat de şeful Direcţiei, colonelul Gh. Vasile, şi de şeful Serviciului, colonelul C. Anghel. Pe respectivul document, care a fost întocmit în două exemplare, mai apare o rezoluţie completată cu scris de mână: “la 5.IV.1985 venită propunerea. Luată măsura de urmărirea lui prin mijloace specifice”.

  Eroul dintre chiloţi şi ciorapi
  La Revoluţie, procurorul comunist Marian Valer s-a înghesuit în faţă, devenind vicepreşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale Satu Mare. Acesta îşi face un titlu de glorie din faptul că a stat în spatele anchetării prim-secretarului PCR Maria Bradea, căreia i-a inventariat chiloţii şi ciorapii. De fapt, a fost vorba de un simulacru de anchetă judiciară, care s-a soldat cu o condamnare asupra căreia planează mari semne de întrebare. Numeroşi sătmăreni afirmă că a fost vorba de un adevărat abuz judiciar, în urma căreia o femeie nevinovată a fost condamnată la închisoare. Aceiaşi sătmăreni consideră că actualul senator independent poate fi considerat autorul moral al decesului fostului prim-secretar Maria Bradea, care a fost profund afectată de ancheta şi de condamnarea abuzivă.
  Pe căi numai de el ştiute, în perioada aprilie – august 1990 a fost cooptat şi a activat în Comisia guvernamentală de anchetare a evenimentelor din decembrie 1989 de la Sibiu. A demisionat din Procuratură în august, acuzând tentativele de tergiversare şi de muşamalizare a dosarelor Revoluţiei din decembrie 1989. Potrivit zvonurilor, Marian Valer n-ar fi demisionat chiar de bună voie, ci ar fi fost forţat să o facă din cauza unei orgii nu tocmai heterosexuale, la care a participat în Poiana Braşov.

  Complice la fraude bancare
  Revenit în Satu Mare cu coada între picioare, acesta a început să activeze la cotidianul Gazeta de Nord-Vest. În acelaşi timp s-a lipit de omul de afaceri Cristea Sorin, la vremea respectivă unul dintre cei mai bogaţi sătmăreni, căruia i-a fost consilier juridic la unele firme şi asociat în altele. Marian Valer şi Cristea Sorin au fost cercetaţi penal într-un dosar privind obţinerea de credite bancare cu acte false în anii 1993 şi 1994. Prejudiciul rezultat în urma ingineriilor financiare derulate de cei doi a fost de cel puţin 5,14 milioane de dolari. În perioada respectivă, actualul senator Marian Valer ocupa funcţia de consilier juridic al firmei Leda SA, ale cărei acţiuni erau deţinute aproape în întregime de Cristea Sorin (95%), care era şi directorul societăţii. În acest dosar penal, numitul Cristea Sorin a fost cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune şi fals intelectual. Consilierul său juridic Marian Valer a fost cercetat pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune. În cele din urmă, cei doi inculpaţi au reuşit să scape de rigorile legii, cu ajutorul unor foşti colegi de-ai lui Marian Valer de pe vremea în care acesta a activat în Procuratura Locală Satu Mare. În aceeaşi perioadă, numitul Marian Valer l-a consiliat pe omul de afaceri Cristea Sorin şi în alte afaceri ilegale sau la limita legii.

  Un administrator falimentar
  După ce patronul său Cristea Sorin a început să aibă probleme financiare, pierzând în favoarea băncii inclusiv apartamentul în care locuia juristul său Marian Valer, apartamentul din centru nou cu doua camere proprietatea unui angajat al afaceristului Cristea pe care ulterior l-a lasat fara apartament sau bani, actualul senator independent s-a lipit de un alt om de afaceri. Apoi a ajuns director al cotidianului Gazeta de Nord-Vest. N-a excelat deloc la capitolul aptitudini manageriale. Sub administrarea sa, societatea a acumulat datorii de circa 400.000 lei (4.000.000.000 lei vechi), adică de aproape 100.000 de euro, la bugetul de stat. Societatea a intrat în lichidare judiciară în cursul anului 2005. Prejudiciul creat de priceputul administrator Marian Valer a fost trecut la datoria publică, fiind plătit de aceiaşi contribuabili oneşti care i-au plătit şi statul pe degeaba în Senat, o altă distracţie de sute de mii de euro.

  Un şantajist perfecţionist
  Chiar dacă n-a excelat ca administrator, numitul Marian Valer a excelat ca şantajist de presă. Pe vremea cât a condus fosta societate editoare a Gazetei de Nord-Vest, a atacat de-a valma reprezentanţi din administraţia judeţeană şi locală, directori de instituţii, oameni politici, oameni de afaceri şi chiar simpli cetăţeni, care nu-i dădeau bani, nu-i furnizau informaţii sau nu acţionau conform aşteptărilor sale. Din păcate, şantajele sale mediatice au scăpat până acum nepedepsite. Însă nu este exclus să răspundă pentru şantajele, traficul de influenţă şi alte acte de corupţie la care s-a dedat în calitate de senator al României.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img