More

    Lucrările de reabilitare a Monumentului Ostaşului Român din Carei, în toi

    Monument

    Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a participat în cursul zilei de miercuri la Monumentul Ostaşului Român din Carei la o informare privind starea lucrărilor efectuate pentru recondiţionarea obiectivului. La această informare au mai fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, directorul adjunct al Muzeului Judeţean, Radu Ardelean, şi comandantul Garnizoanei Satu Mare, colonelul Daniel Chiminiţ.
    Monumentul Ostaşului Român din Carei a fost preluat în patrimoniul Muzeului Judeţean de sub jurisdicţia Primăriei municipiului Carei la începutul lunii septembrie 2013, iar imediat după au şi început lucrările de reabilitare. Directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare, Radu Ardelean, a arătat că până în prezent monumentul a fost tratat cu substanţe biocide pentru a îndepărta materia organică, a fost curăţat chimic şi mecanic, iar în momentul de faţă se aplică un tratament de hidrofobizare pentru a împiedica înfiltrarea apei.
    Pentru pregătirea zilei de 25 octombrie – Ziua Armatei Române cei prezenţi au decis rărirea şi toaletarea arbuştilor de tuia care reduc vizibilitatea monumentului. Manifestări dedicate Zilei Armatei Române vor avea loc în data de 25 octombrie atât la Carei, cât şi la Satu Mare. Acestea se vor desfăşura conform protocolului, care prevede citirea ordinului ministrului Apărării Naţionale, oficierea serviciului religios, evidenţierea monumentelor semnificative ale existenţei Armatei României, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori şi defilarea trupelor participante. Programul complet şi persoanele participante la eveniment vor fi anunţate în cel mai scurt timp.
    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE