More

  Maraton medical la Satu Mare

  medicale

  Ediţia a X-a a Zilelor Medicale Sătmărene şi-a deschis ieri porţile, astfel că pe parcursul a trei zile vor avea loc o serie de simpozioane şi comunicări ştiinţifice prezentate de medici specialişti din aproape toate domeniile. La festivitatea de deschidere de ieri au fost prezenţi preşedintele Comitetului Ştiinţific, prof. univ. dr. Rumelia Koren, preşedintele de onoare al manifestării, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Satu Mare, Călin Bumbuluţ, precum şi alte cadre medicale din ţară şi din străinătate. Manifestarea a fost onorată şi de autorităţile judeţene şi locale printre care prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca.

  Peste 50 de lucrări prezentate
  Primul care a luat cuvântul a fost Călin Bumbuluţ, organizatorul acestui eveniment, care a urat bun venit tuturor şi a declarat deschise lucrările celei de a X-a ediţii a Zilelor Medicale Sătmărene, singura manifestare de acest gen din ţară care adună toate specialităţile la un loc. Apoi a oferit câteva informaţii despre desfăşurarea simpozioanelor şi comunicărilor ştiinţifice afirmând că vor fi expuse 55 de lucrări a peste 70 de profesionişti din domeniul medical. Totodată, a mulţumit Consiliului Judeţean şi Primăriei Satu Mare pentru ajutorul acordat în organizarea evenimentului.
  A urmat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, care a afirmat că este onorat că se află la Satu Mare la o astfel de manifestare şi le-a transmis admiraţia sa medicilor de familie care susţin, prin munca lor, un sistem de sănătate subfinanţat aflat în colaps. “Întâlnindu-ne aici, încercăm să ne perfecţionăm şi să transmitem un mesaj de speranţă cu privire la viitorul profesiei de medic”, a mai afirmat Astărăstoae. La rândul său, directorul Filialei Satu Mare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Gavrilă Ardelean, a precizat că instituţia pe care o reprezintă s-a implicat încă de anul trecut în organizarea acestui eveniment şi că azi îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Rumelia Koren.
  Viceprimarul Radu Roca i-a asigurat pe medici de tot sprijinul Primăriei Satu Mare, a transmis mesajul primarului Dorel Coica, iar preşedintele Adrian Ştef a transmis mesajul de salut din partea Consiliului Judeţean, adăugând că instituţia pe care o conduce, alături de Primăria Satu Mare, a sprijinit şi sprijină în continuare sistemul de sănătate sătmărean prin investiţiile făcute, l-a felicitat pe Călin Bumbuluţ pentru felul în care a organizat această manifestare şi a urat mult succes participanţilor. Prefectul Eugeniu Avram a mulţumit cadrelor medicale pentru profesionalismul de care dau dovadă şi le-a asigurat că, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului în teritoriu, sprijină îmbunătăţirea calităţii actului medical.

  O zi încărcată
  După deschiderea oficială s-a trecut la dezbateri. Prima lucrare prezentată a fost “Colica ischemică, o patologie severă, frecventă şi subdiagnosticată”, având ca autor pe dr. Marian Bogdan Zota, medic primar gastroenterologie, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, urmată de “Polipectomia endocolonoscopică- tehnică minim invazivă”, a aceluiaşi medic şi de “Nodulii vocali, consideraţii clinico-statistice”, a autorilor dr. Cornean Corina Iulia, dr. Cornean-Santa Corina, medic primar ORL, doctor în medicină, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare.
  Lucrările au continuat după o pauză de cafea cu prezentarea lucrărilor “Senile Spermatic Tract Amyloidosis (SSTA): Amyloidosis of the seminal vesicles, deferens ducts and ejaculatory ducts/ Amiloidoza senilă a tractului spermatic (SSTA): amiloidoza veziculelor seminale, ductelor deferente şi ejaculatorii”, “Elemente de chirurgie urologică reconstructivă” şi altele din domeniul urologiei. După masa de prânz au mai fost prezentate lucrări de specialitate din domeniile chirurgiei, a aparatului respirator şi a aparatului circulator. Simpozioanele vor continua azi şi mâine.
  Ediţia a X-a a Zilelor Medicale Sătmărene sunt organizate de Colegiul Medicilor Satu Mare în parteneriat cu Asociaţia Medicilor de Familie Satu Mare, Universitatea Tel Aviv (Israel), Facultatea de Medicină şi Medicină Dentară-Universitatea “Titu Maiorescu” Bucureşti, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, filiala Satu Mare, Colegiul Medicilor Dentişti Satu Mare, Spitalul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean Satu Mare. Preşedintele Comitetului Ştiinţific este prof. univ. dr. Rumelia Koren, iar preşedintele de onoare al manifestării este prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. Zilele Medicale Sătmărene este creditat de Colegiul medicilor din România pentru un total de 18 ore. La sfârşitul fiecărei zile au loc discuţii în plen şi se trag concluziile fiecărei zile. Evaluarea evenimentului şi înmânarea certificatelor de participare va avea loc la sfârşitul zilei de mâine, în temeiul evidenţelor de participare.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE