More

  Maşinile maidaneze împânzesc Sătmarul

  unu

  Nu numai câinii rămân fără stăpân în municipiul Satu Mare dar şi foarte multe maşini uitate de proprietari care pe unde. De obicei, proprietarii îşi lasă maşinile ani de zile în locuri în care, în mod normal, ar trebui să fie o parcare. Asta în condiţiile în care Sătmarul nu excelează din acest punct de vedere. În afară de maşinile abandonate sau cele fără stăpân, în ultima perioadă au mai apărut cele cu numere roşii sau numere străine şi, nu în ultimul rând, cele scoase la mezat pe spaţiul public. Poliţiştii locali sătmăreni se străduiesc să facă curăţenie. Doar în cursul acestui an fiind depistate aproape 130 de astfel de autoturisme.

  Abandonate şi uitate
  Nu există cartier, stradă, alee, curte de bloc sau parcări amenajate din municipiul Satu Mare, unde să nu fie văzute maşini abandonate parcă de când lumea. Interesant este faptul că dacă în urmă cu trei-patru ani doar rablele ruginite erau abandonate, acum sunt uitate de stăpân pe domeniul public şi acele maşini aduse din străinătate având numere roşii sau numere străine, precum şi cele expuse spre vânzare.
  Legea 421/2002, clasifică în două categorii maşinile uitate pe străzi. Astfel, sunt considerate maşini abandonate cele care de circa un an de zile nu au mai fost mişcate din loc, dar care au plăcuţe de înmatriculare, astfel că proprietarii acestora pot fi găsiţi. Autoturismele lăsate pe stradă dar care nu au plăcuţ e de înmatriculare sunt considerate fără stăpân. În afară de cele două categorii, recent a mai apărut una, cea a maşinilor expuse spre vânzare pe spaţiul public. Însă şi pentru acestea există o hotărâre a Consiliului Local Satu Mare care interzice acest aspect.
  Pentru omul de rând, însă, clasificarea poate fi făcută altfel. Din prima categorie fac parte rablele, sau acele maşini ruginite şi vechi, iar din a doua categorie sunt maşinile cu numere roşii sau cu numere străine. Acestea au fost aduse din străinătate în speranţa că vor putea fi vândute. Însă nu s-a întâmplat acest lucru, nu au fost nici înmatriculate, cu alte cuvinte nu se poate circula cu ele, şi zac astfel, de doi-trei ani, ocupând spaţiul pe care, în mod normal, ar trebui să-şi parcheze maşina un sătmărean care circulă cu ea. De asemenea, şi maşinile scoase la mezat ocupă, în marea lor majoritate, locurile de parcare, care nici aşa nu sunt îndestulătoare în Satu Mare.

  doiPoliţiştii locali se străduiesc să facă curăţenie
  Poliţia Locală urmăreşte situaţia maşinilor abandonate de stăpâni pe domeniul public, însă îi este foarte greu să le facă faţă, acestea apărând ca ciupercile după ploaie. Potrivit directorului interimar al Poliţiei Locale, Ioan Precup, doar în cursul acestui an au fot depistate 128 de maşini abandonate. Dintre acestea, o sută au fost ridicate de proprietar, zece au fost ridicate de ADP, opt se află în perioada de somaţie, şase sunt propuse spre a fi ridicate iar în patru cazuri somaţia se află în curs de amânare. “Sunt situaţii în care proprietarii unor astfel de maşini ne cer să-i mai păsuim până ce găsesc o soluţie, situaţie în care le acordăm un anumit interval de timp. Dacă nu se ţin de cuvânt, recurgem la celelalte măsuri”, a precizat Precup.

  Constatare, somare, ridicare
  Primul lucru pe care-l fac poliţiştii locali este să constate dacă maşinile sunt sau nu abandonate. În a doua fază, poliţiştii lipesc pe parbrizele acestora o somaţie, iar dacă după circa o lună nu se întâmplă nimic se trimite o somaţie prin poştă, acolo unde se cunoaşte proprietarul maşinii. Dacă în termen de circa un an, maşina nu a fost mişcată, atunci o echipă a ADP, însoţită de poliţiştii locali ridică maşina. “Sunte persoane care, după ce le-am pus somaţia pe geam, îşi mută maşinile în alt loc. Încearcă să găsească tot felul de tertipuri pentru a scăpa de sancţiune”, a mai precizat Precup.
  Cei cărora li s-a ridicat maşina o pot recupera din locul de depozitare însă după ce achită taxa de ridicare, depozitare şi expertizare şi o amendă care poate fi cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE