More

  Olimpiada Ţăranului, organizată în premieră la Petreşti

  petresti1

  Grupul de Acţiune Locală (GAL) Sud-Vest Satu Mare a organizat sâmbătă, în Petreşti, Zilele Leader, eveniment menit să promoveze acţiunile desfăşurate în cadrul Programului Leader, program de dezvoltare rurală ce aduce o contribuţie reală la dezvoltarea comunităţilor rurale, ca parte integrantă a Politicii de Dezvoltare Rurală a Uniunii Europene.

  Autorităţile sprijină Programul Leader
  Zilele Leader au fost onorate de prezenţa a numeroase oficialităţi, atât locale cât şi centrale. La conferinţa de prezentare a activităţilor derulate de Gal Sud-Vest Satu Mare, alături de managerul GAL, Toga Ştefan, au fost prezenţi: reprezentantul Leader din cadrul Ministerului Agriculturii, Gelu Roşu, senatorul Pataki Csaba, deputatul Erdei D. Istvan, prefectul judeţului, Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Rudolf Riedl, directorul OJPDRP, Gabriel Mihali, reprezentanţii CDRJ Satu Mare, Adina Ghiriti şi Viorica Cioltea, precum şi primarii şi consilierii locali din cele 19 comune partenere în GAL.
  Reprezentantul MADR, Gelu Roşu, s-a declarat plăcut surprins de disciplina din această zonă a ţării şi a fost impresionat de modul de implicare a primarilor în proiectele de păstrarea tradiţiilor, fapt foarte rar întâlnit în România. ”Gal Sud-Vest Satu Mare face parte din grupurile de acţiune locală fanion ale ţării. Activitatea derulată de dvs. este una exemplară şi recomand primarilor ca pe viitor să facă proiecte mai mari pentru a crea noi locuri de muncă în mediul rural”, a declarat Gelu Roşu.
  Prefectul Eugeniu Avram a felicitat reprezentanţii Gal Sud-Vest Satu Mare pentru iniţiativă şi realizări, asigurându-i de tot sprijinul Instituţiei Prefectului în vederea derulării optime a programului de dezvoltare rurală.
  Directorul OJPDRP, Gabriel Mihali, a spus că îi consideră pe reprezentanţii Gal-urilor colegi deoarece “trag la aceeaşi căruţă”, scopul fiind de dezvoltarea mediului rural, subliniind totodată şi buna colaborare cu Gal Sud Vest Satu Mare.
  Preşedintele Adrian Ştef a declarat că ajutorul oferit GAL-urilor din judeţul Satu Mare i se pare unul firesc întrucât, în opinia sa, instituţia pe care o conduce trebuie să asigure funcţionarea ”motorului economiei”. ”Programul Leader ajută la transformarea agricultorilor în fermieri şi mi se pare normală sprijinirea GAL-urilor din judeţ din partea Consiliului Judeţean”, a afirmat preşedintele CJ Satu Mare.
  Până în prezent la GAL Sud-Vest Satu Mare au fost depuse 46 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de 1.411.264 euro. Au fost contractate 8 proiecte, iar suma rămasă disponibilă pentru proiecte este de 307.006 euro.

  petresti2

  Standuri şi competiţii sportive
  În cadrul manifestării Zilele Leader, cele 19 primării partenere în GAL au amenajat standuri de prezentare a propriilor comune, oferind vizitatorilor produse culinare tradiţionale reprezentative zonei. La standuri s-a putut degusta ştrudli, babgulyas, bogracs, toroş, pâine de casă, fructe, tocăniţe, ciorbă de peşte, prăjituri de casă, sarmale, brânză, slănină, cârnaţi, palincă şi vin. Cele 19 echipe au pregătit standurile cu foarte mare dibăcie şi atenţie, pentru ca la finalul manifestării să fie votat cel mai frumos stand de prezentare.
  Manifestarea a continuat la orele prânzului cu o acţiune inedită în judeţul Satu Mare, Olimpiada Ţăranului. Câte doi reprezentanţi ai fiecărei comune s-au întrecut în diverse probe la Olimpiada Ţăranului. Echipele au trecut probe gen: slalom ştafetă în sac, aruncarea cizmei de cauciuc, spartul nucilor venite printr-o ţeavă, aruncatul la ţintă a cartofului sau găsirea ouălor în căpiţa de fân. Ca la orice concurs, fiecare echipă a avut parte de galerie, iar distracţia şi voia bună au fost la cote maxime.
  Aşadar, la finalul zilei, Toga Ştefan, managerul GAL Sud-Vest Satu Mare, a anunţat câştigătorii celor două concursuri: Cel mai frumos stand de prezentare şi Olimpiada Ţăranului. Premiul cel mare oferit de GAL Sud-Vest Satu Mare câştigătorilor celor două concursuri este o excursie la Bruxelles.
  Comuna Pişcolt a câştigat titlul de cel mai frumos stand, iar echipa formată din Jenei Zsolt şi Enschli Otto din Sanislău a fost declarată câştigătoarea Olimpiadei Ţăranului. Pe locurile II şi III s-au clasat echipele comunelor Sălacea (Bihor) şi Cehal.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE