More


  Pichetare anemică a dascălilor sătmăreni

  - Advertisement -

  pichet

  Circa 40 de dascăli sătmăreni, coordonaţi de preşedintele Sindicatului din învăţământul Preuniversitar (SIP) Satu Mare, Ioan Drăgan, au pichetat ieri sediul Prefecturii Satu Mare, exprimându-şi nemulţumirea faţă de Legea Educaţiei Naţionale, de salarizarea din învăţământ, de procentul din PIB şi de birocratizarea actului educaţional. Acţiunea de protest a avut ca motto “Guvernanţi, nici Ardealul nu mai are răbdare”. După circa o jumătate de oră de pichetare în linişte, o delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul Eugeniu Avram.

  Doar liderii de sindicat din şcoli
  Prezenţa scăzută la acţiunea de protest a dascălilor a fost explicată de Ioan Drăgan, care a afirmat că au participat doar liderii de sindicat din şcolile din municipiul Satu Mare. În continuare, Drăgan a prezentat revendicările protestatarilor printre care subfinanţarea cronică a Educaţiei, atât din punct de vedere al veniturilor angajaţilor, cât şi al bazei materiale sau birocratizarea actului educaţional, politizarea excesivă a sistemului. De asemenea, protestatarii mai solicită modificarea Legii Educaţiei Naţionale şi acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie. Totodată, Drăgan a mai precizat că în prezent salariile angajaţilor din învăţământ din municipiul Satu Mare pentru luna octombrie sunt asigurate doar în proporţie de 50-60% şi nu au fost alocate tranşele 3 şi 4 din sumele câştigate în instanţă de sindicate. De asemenea, a mai arătat că în prezent, în şcolile din judeţul Satu Mare este organizat un referendum prin care sindicaliştii se pot exprima pentru viitoarele forme de protest, fiind luată în considerare şi o eventuală grevă generală.
  A mai luat cuvântul şi secretarul general al Filialei Satu Mare a Confederaţiei Sindicale “Cartel Alfa” care a afirmat că instituţia sindicală pe care o reprezintă sprijină acţiunea de protest a sindicaliştilor din învăţământ şi a enumerat câteva dintre solicitări printre care încheierea contractelor colective de muncă, salariul minim de 1.000 de lei din 2014, deblocarea posturilor din sistemul bugetar sau acordarea de salarii compensatorii pentru cei disponibilizaţi.

  Sindicaliştii, primiţi de prefect
  După circa o jumătate de oră de protest, o delegaţie a sindicaliştilor a fost primită de prefectul Eugeniu Avram. Preşedintele SIP Satu Mare, Ioan Drăgan, i-a prezentat şi înmânat prefectului o scrisoare cu revendicările locale, printre care acordarea unor drepturi obţinute ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, respectiv drepturile salariale aferente lunii octombrie în municipiul Satu Mare şi unele şcoli din judeţ.
  Prefectul Eugeniu Avram i-a asigurat că va transmite protestul către Ministerul Educaţiei Naţionale. Totodată, doleanţele lor vor fi cuprinse şi pe ordinea de zi a Şedinţei de Dialog Social programată în data de 31 octombrie la sediul Instituţiei Prefecturii, la care au fost invitaţi să participe şi parlamentarii sătmăreni. În jurul orei 12.00, pichetarea din faţa Prefecturii a luat sfârşit.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img