More

  Şansa economică a Sătmarului vine din Occident

  coica

  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, alături de viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, au participat la a IX-a ediţie a Conferinţei Regiunilor şi Oraşelor Europene, eveniment care a avut loc în perioada 13-15 octombrie în localitatea Pamhagen din Austria. Principala temă a conferinţei a fost stabilirea unor pârghii de colaborare transfrontalieră ca şi strategie de viitor pentru economie şi politică.

  Colaborare în domeniul sănătăţii
  Subiectul principal al conferinţei l-a constituit cooperarea transfrontalieră ca şi strategie de viitor pentru economie şi politică. În cadrul evenimentului s-a discutat despre colaborarea regională în domeniul sănătăţii, având în vedere numărul tot mai mare de cetăţeni europeni care solicită asistenţă medicală în alte state membre ale Uniunii Europene şi cadrele medicale care urmăresc oportunităţi de carieră în afara ţărilor de origine. S-a constatat un trend crescător în întreaga Uniune Europeană al acestor sisteme de asistenţă medicală. Prin urmare, regulile pentru primirea de asistenţă medicală transfrontalieră şi rambursarea acestor servicii au fost analizate şi discutate de către Comisia UE privind aplicarea Directivei UE – drepturile pacienţilor. Discuţia de grup a prevăzut punerea în aplicare a acestei directive: pacientul european, în baza Directivei 2011/24 privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere din 09.03.2011.

  Turismul, tot mai important
  Cu ocazia aceleeaşi conferinţe s-a discutat pe marginea constituirii unor strategii transfrontaliere de turism, având în vedere că importanţa turismului în Europa continuă să crească. “Dezvoltarea turismului este un factor cheie pentru prosperitatea economică, în special pentru regiunile şi oraşele din Europa centrală şi de sud-est. Strategiile turismului transfrontalier reprezintă o provocare de actualitate într-o Europă unită. Libera circulaţie a persoanelor face posibilă ca orice destinaţie sa fie accesibilă de către oricine indiferent de ţara din care provine. În acest context, apar multe semne de întrebare, dacă marketingul şi publicitatea unei destinaţii să apară ca un brand comun. Astfel de întrebări şi probleme actuale vor fi dezbătute în cadrul discuţiilor de grup cu experţi din sectorul turistic”, se arată într-un comunicat de presă remis de Primăria Satu Mare.

  Energia regenerabilă
  O altă temă de discuţie a reprezentat-o energia regenerabilă şi provocările unei cooperări transfrontaliere. Şi asta pentru că situaţia energetică actuală necesită noi perspective şi idei inovatoare pentru descentralizarea furnizării de energie electrică pe termen lung şi durabilă în Europa. “Aspecte cheie precum securitatea aprovizionării şi o combinaţie sănătoasă de energie la nivel regional şi local, va fi dezbătut în rândul acestui grup de experți. În special cooperarea transfrontalieră în domeniul formelor de energie din surse regenerabile este una din provocările majore pentru industria, politica şi autorităţile implicate. Exemple de bune practici vor fi prezentate şi discutate la fel şi posibile strategii viitoare pentru Europa”, se arată în acelaşi comunicat.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE