More

    Sătmărenii cer demiterea senatorului nimănui, Marian Valer

    marian

    Mai mulţi lideri ai comunităţilor locale din colegiul I Senat Oaş au declarat că au demarat un amplu proces de strângere de semnături pentru demiterea senatorului nimănui, Marian Valer. Din păcate, cum nu există un cadru legislativ pentru demiterea prin voinţă populară a anarhistului senator Marian Valer, aceştia se vor exprima chiar pentru modificarea legislaţiei în vigoare, astfel încât senatorul nimănui să fie demis printr-un referendum. Din păcate, doar primarii sau preşedintele ţării pot fi demişi deocamdată prin referendum. Din fericire, Marian Valer are zilele numărate pentru că a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, Parchetul General trimiţând dosarul său către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, anarhistul este cercetat în alte dosare care i-ar putea provoca demiterea. căci despre demisia de onoare nici nu poate fi vorba în cazul anarhistului de serviciu al judeţului.

    Teoretic, parlamentarul nu poate fi demis
    Teoretic, deputatul sau senatorul este alesul uninominal al poporului din colegiul său. Totuşi, odată ce poporul a făcut alegerea asta nu îl mai poate da jos vreme de patru ani. Pentru a fi extirpat din scaun trebuie să fie condamnat, definitiv, cu suspendarea drepturilor electorale. Oricât de prost, cretin, rău-intenţionat este parlamentarul, alegătorul nu are nicio posibilitate să-l dea jos. Prin comparaţie, un primar poate fi demis de cetăţeni, prin referendum. Dacă ai un primar tâmpit, aduni semnături, le depui la Biroul Electoral Judeţean, faci alegeri anticipate. Primarul poate fi demis şi de prefect, prin ordin, cu toate că prefectul este un funcţionar numit politic, iar primarul este ales.
    Dacă ai un parlamentar idiot, cum este Marian Valer, el poate să lucreze vreme de patru ani împotriva intereselor celor care l-au ales, fără a fi deranjat de aceştia. Poate să umble în cucu gol pe stradă, să voteze incendierea comunelor din preajma casei sale, să-şi facă o statuie de aur înaltă de 500 de metri şi să facă reclamă la cianuri la televizor, că nu poţi scăpa de el. Singura şansă, în actualele condiţii legale, rămâne taxarea lui la viitoarele alegeri. Sau declararea stării de incompatibilitate de către ANI, prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fapt care se întâmplă chiar în acest moment în cazul senatorului anarhist Marian Valer.

    Se impune modificarea legislaţiei
    Din păcate, în prezent, nu este la latitudinea oamenilor din colegiu să îl demită pe vreun parlamentar, cum este cazul preşedintelui ţării. Ar trebui modificate nişte legi şi astfel de legi trec greu prin Parlament. Numai dacă se modifică legea se dă posibilitatea ca un parlamentar să fie demis, altfel, dacă s-ar organiza un referendum în colegiul respectiv, chiar dacă oamenii ar spune ca parlamentarul să fie demis, ar rămâne doar o intenţie, un punct de vedere al alegătorilor, dar nu s-ar putea traduce decât la alegerile viitoare, când respectivul nu ar mai fi votat. Şi atunci, nu ar fi corect să modificăm legislaţia?! Ba da, dar să luăm în calcul că au fost atâtea iniţiative legislative de acest gen, gen cei care nu vin la şedinţele de plen să fie demişi sau să nu mai primească indemnizaţia de şedinţă. Nu au vrut nimic, nimic, de la A la Z, nici senatorii nici deputaţii. Aceste legi au fost întotdeauna respinse. Se naşte întrebarea: Ce ar putea face cetăţenii? Nu este, totuşi, nedrept ca indiferent ce face un parlamentar el să îşi păstreze patru ani mandatul, chiar dacă chiuleşte sau nu are nicio iniţiativă legislativă, sau încalcă legea? În virtutea dreptului la iniţiativă legislativă oamenii au puterea să strângă 100.000 de semnături prin care să se propună ca, plecând de la cazul senatorului nimănui Marian Valer, în anumite situaţii, să se organizeze un referendum în colegiul respectiv, iar dacă parlamentarul este demis să se facă noi alegeri în colegiul respectiv. Dacă 100.000 de cetăţeni semnează iniţiativa legislativă, ea este obligatoriu supusă dezbaterii în Parlament şi atunci presiunea este mult mai mare pe parlamentari.

    Practic, Marian Valer are zilele numărate
    Reamintim că Agenţia Naţională de Integritate a constatat în data de 9 august 2013 starea de incompatibilitate a senatorului independent Marian Valer. În perioada mandatelor sale de senator, acesta a ocupat şi funcţia de administrator la două societăţi comerciale. “VALER MARIAN s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, calitatea de Senator în Parlamentul României şi funcţia de administrator în cadrul S.C. NORD VEST PRESS S.R.L. (în perioada 19 decembrie 2008 – 14 martie 2011) şi S.C. BONDA IMPEX S.R.L. (19 decembrie 2008 – 12 iulie 2013). Astfel, VALER MARIAN nu a respectat dispoziţiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Calitatea de senator […] este […] incompatibilă cu funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale […]”, şi ale art. 16, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 96/2006, potrivit cărora “Calitatea de […] senator este, de asemenea, incompatibilă cu: funcţia de […] administrator […] la societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990 […]”. De asemenea, VALER MARIAN nu a menţionat calitatea de administrator la societăţile comerciale NORD VEST PRESS S.R.L. şi S.C. BONDA IMPEX S.R.L. în niciuna dintre declaraţiile de interese depuse în calitate de senator, în perioada decembrie 2008 – iunie 2013, motiv pentru care Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arăta în comunicatul emis de ANI în 9 august 2013. În concluzie, pe lângă constatarea stării de incompatibilitate, senatorul independent Marian Valer s-a ales şi cu un dosar penal pentru fals în acte publice.

    Alex Ohaha

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE