Dacă tot românul s-a născut poet, atunci sătmăreanul, mai mult ca sigur, avea o legitimaţie de electrician în buzunar, atunci când a văzut lumina zilei. Cum altfel să explici faptul că se fură curent electric prin metode tot mai ingenioase. S-au inventat o groază de metode – bineînţeles, toate ilegale şi foarte periculoase pentru securitatea personală a hoţilor. Există chiar grupări întregi de infractori, care şi-au făcut un business din prestarea serviciilor de… furt de curent electric. Mai exact, consumatorii neoneşti plătesc pentru ca hoţii să intervină neautorizat în instalaţiile electrice. Aceasta, în pofida faptului că, odată depistaţi, făptaşii riscă sancţiuni destul de dure – de la amenzi la pedeapsă administrativă sau chiar penală. Totuşi, nu întotdeauna hoţii sunt prinşi asupra faptei, iar numărul lor e cu mult mai mare decât arată statistica. De departe, cele mai mari furturi se comit în mediul rural.
Ce spune specialistul
Vlad B. este electrician de profesie şi susţine că astăzi este foarte dificil, pentru un om simplu, fără cunoştinţe în domeniu, să se ocupe cu asemenea şiretlicuri. Toate metodele de furt al energiei electrice sunt foarte periculoase şi pot fi uşor depistate de specialişti. „Ţin minte că, prin anii 1990-2000, electricitatea se fura ca în codru. Pare de necrezut, dar la orice colţ de stradă puteai zări cărţi în care erau descrise amănunţit modurile de fraudă în reţelele electrice. Am procurat şi eu o asemenea carte”, îşi aminteşte specialistul. “Dar îi preîntâmpinam pe toţi cei, care aduceau vorba despre metodele acestea, că sunt periculoase şi că e mai bine să renunţe. Riscul de a fi electrocutat este o capcană şi mai periculoasă decât descinderea inspectorilor de control. Îţi pui viaţa în pericol şi rişti să mori pe loc”, adaugă el. Electricianul recunoaşte că oamenii nu recurg de flori de cuc la asemenea metode periculoase de „economie” – facturile îi pun la pământ.
Cum să fentezi contorizarea
Jandarmi din cadrul Detaşamentului 3 Jandarmi Tăşnad au participat în luna iulie, în colaborare cu angajaţi ai S.C. Electrica S.A., la o acţiune comună pe linie de prevenire şi combatere a furtului de energie electrică în localitatea Sărăuad. Cu acest prilej s-a constatat că la un imobil se sustrage energie electrică fără a fi contorizată. Astfel, s-au găsit cabluri electrice racordate la siguranţa principală care ocoleau contorul electric, iar prin aceste cabluri se alimentau diferiţi consumatori casnici, sustrăgându-se astfel energie electrică. Persoana în cauză a fost identificată ca fiind Petru M., în vârstă de 41 de ani, din Sărăuad şi s-a ales cu un dosar penal pentru „furt de energie electrică”, faptă prevăzută şi sancţionată de articolul 92 alin. 2, din Legea nr.123 din 10.07.2012 „executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare” şi art. 208 Cod Penal.
Racord direct la stâlp
La începutul acestui an lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Satu Mare au participat în colaborare cu specialiştii de la SC Electrica SA la o acţiune în scopul prevenirii şi combaterii furtului de energie electrică pe raza judeţului. Astfel, pe raza localităţii Craidorolţ s-a constatat faptul că la imobilul aflat în proprietatea lui Vasile P. de 31 de ani, în interiorul unei camere de locuit se afla o priză alimentată cu două conductoare care erau legate direct pe coloana de coborâre înaintea aparatului de măsurare, astfel energia consumată din priza respectivă nefiind măsurată. Pe numele celui în cauză au fost întocmite actele de constatare pentru „furt de energie electrică”, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 208 Cod Penal şi „executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare” faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 92 alin. 2, din Legea nr. 123 din 10.07.2012, documentele urmând a fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei.
Ciprian Bâtea