Tot mai mulți sătmăreni sunt revoltați de faptul că imunizarea a rămas obligatorie. Ei spun că din cauza vaccinurilor şi a iresponsabilităţii medicilor micuţii lor au rămas invalizi. Părinţii susţin că dacă autorităţile nu vor reacţiona la solicitările lor de a modifica legislaţia, vor protesta. Deocamdată, aceştia protestează pe forumurile de pe internet. Culmea, chiar și medicii protestează. Și o fac destul de vehement.
Caz concret
Sătmăreanca Andreea Gati s-a confesat pe forumul părinţi.ro vizavi de problemele pe care le-a întâmpinat cu copilul, arătându-se dezgustată de modul în care această măsură este înțeleasă și aplicată în România. Și, culmea, vorbim aici despre un medic! ”Din păcate, noi chiar am avut o problemă mare de tot în urma vaccinului, care de patru luni încă nu s-a vindecat de tot. A primit BCG-ul (vaccind antituberculoză, n.red.) în maternitate în Ungaria, la ei nu este și antihepatic, l-am făcut aici (în România, n.red.)…pe șpagă, evident, că altfel nu se poate. La 2 luni am cumpărat pentaximul și după o săptămână de la pentaxim a început distracția, fără febră, fără durere, am găsit în axila stângă un nod uriaș. Eu, medic, am crezut ca e sărit inițial umărul din articulație…nici vorbă. Era în luna iunie, caniculă, și a facut baie bebelușa mea, apoi am ieșit puțin la plimbare și înainte să o culc am vrut să o fac cu pudră, și atunci am observat grozăvia. Am fost la noi în Satu Mare, în Baia Mare, peste tot, nimeni nu a mai văzut așa ceva în România. În schimb, cretinul de chirurg a vrut să mi-o adoarmă și să îi scoată ganglionul!!!!-la 5 luni!!! , evident, am mers în Ungaria și s-a rezolvat fără operație. Îți dai seama că am făcut la 6 luni pentaximul care trebuia făcut la 4 luni, l-am făcut marți și vineri era deja umflat ganglionul, dar ungurii au știut ce trebuie făcut. Dacă ar fi după mine, nici eu nu aș vaccina-o, dar să ținem cont că trăim în România, și dacă ducem copiii la creșă sau grădiniță, primul lucru: ne cere fișa de vaccinare. Regret să spun, dar tot mai puțini profesioniști la noi în țară, și nu mai ține nimeni cont de nimic”, a spus Andreea Gati pe forumul parinti.ro.
Urmează vaccinările obligatorii în școli
În anul şcolar 2013-2014 se vor administra vaccinuri începând cu cei din clasele primare şi terminând cu elevii de liceu. Prichindeii din clasele I vor fi vaccinaţi împotriva rujeolei şi rubeolei în cursul lunii octombrie. La mijlocul lunii noiembrie, vor fi imunizaţi bobocii de liceu cu vaccin diftero-tetanic, precum şi cei de clasa a X-a cărora vaccinul nu le-a fost încă administrat.
În perioada 2-13 decembrie, se va face vaccinarea antipoliomielitică, pentru elevii din clasa a II-a. În premieră, prin ordin al ministrului, imunizarea antipoliomielitică a fost introdusă şi pentru copiii din clasele pregătitoare. În mai 2014, urmează o altă campanie de vaccinare, şi anume cea diftero-tetanică, pentru elevii din clasele a VIII-a. Vaccinarea copiilor neşcolarizaţi se va face cu ajutorul medicilor de familie. De asemenea, în regim separat se va efectua şi vaccinarea copiilor cu dizabilităţi din cadrul centrelor de plasament sau al modulelor de tip familial.