More

  UDMR Sălaj a depus listele cu semnături pentru referendumul privind regionalizarea

  UDMR Sălaj a depus, luni, la Consiliul Judeţean Sălaj, listele cu cele 13.557 de semnături adunate de la populaţia cu drept de vot din Sălaj. Demersul face parte din încercarea UDMR de a determina Consiliul Judeţean Sălaj să organizeze un referendum prin care să-i consulte pe sălăjeni cu privire la regionalizare. Dacă va fi aprobat, referendumul va fi o premieră în Sălaj, pentru că până acum în judeţ au fost organizate doar referendumuri naţionale.

  Pentru a putea cere organizarea referendumului, UDMR Sălaj trebuia să adune minimum 10.290 de semnături, adică 5% din populaţia cu drept de vot a judeţului. Listele cu semnături, însoţite şi de un proiect de hotărâre a Consiliului Judeţean Sălaj privind organizarea referendumului, au fost predate secretarului judeţului Sălaj, Cosmin Vlaicu, acesta urmând să verifice legalitatea procedurii de strângere a semnăturilor, precum şi legalitatea proiectului de hotărâre. Dacă acest prim pas va trece de verificarea de legalitate a secretarului judeţului, demersul va fi supus, timp de 30 de zile, dezbaterii publice iar apoi aprobării consilierilor judeţeni. Dacă aceştia vor vota în favoarea lui, în luna decembrie sălăjenii vor fi chemaţi la referendum, pentru a răspunde la trei întrebări:

  1. Sunteţi de acord ca atribuţiile de la nivel local şi judeţean să nu fie transferate, centralizate, la nivel regional?

  2. Sunteţi de acord ca cele 8 regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite, reorganizate, în regiuni de dezvoltare economică cu 2-4 judeţe?

  3. Sunteţi de acord ca judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică?

  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE