More

  Violenţa intrafamilială, la cote îngrijorătoare

  violenta

  În ultimii doi ani, la nivelul judeţului Satu Mare au fost înregistrate două sute de cazuri de violenţă domestică, lucru evidenţiat în cadrul unei mese rotunde ce s-a desfăşurat ieri la sediul Organizaţiei Caritas. Manifestarea face parte din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, aflată la ediţia a 8-a, ziua de ieri fiind dedicată violenţei intrafamiliei şi a avut ca temă “Indiferenţa lasă urme”. La eveniment au participat consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean, Alexandra Catargiu, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, comisarul Simona Săndulescu şi ofiţerul sociolog Felicia Hrihorişan din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IJP Satu Mare, actriţa Carmen Frăţilă, preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei a PNL, Dorina Grunfeld, membrii Reţelei locale de acţiune împotriva violenţei în familie şi invitatul special, Eleonora Pokora.

  Două sute de cazuri de violenţă domestică
  În prima parte a mesei rotunde, Eleonora Pokora, autoarea cărţii “Povestea unei supravieţuitoare”, considerat fiind primul testimonial privind violenţa domestică, a vorbit despre acest flagel. În cartea respectivă, autoarea a scris traumele prin care a trecut timp de 20 de ani alături de fostul bărbat care a terminat-o sufleteşte, şi că în prezent primeşte numeroase sesizări, atât de la femei, cât şi de la copii, victime ale unor infracţiuni domestice. Tot în cadru mesei rotunde, s-a mai arătat faptul că în ultimii doi ani, la IJP Satu Mare au fost reclamate 200 de cazuri de violenţă domestică, în special loviri sau alte violenţe. Faptul că au avut curajul să sesizeze aceste aspecte, semnifică, potrivit participanţilor la dezbatere, o schimbare a mentalităţii, atât a victimelor cât şi a poliţiştilor. În urmă cu mai mulţi ani acestea se finalizau fie cu crime, fie cu tentativă de omor.
  Actriţa Carmen Frăţilă s-a declarat dezamăgită de legislaţia din România, întrucât spre deosebire de legislaţia din alte ţări ale lumii, unde agresorul stă o noapte în arest după ce şi-a agresat prietena sau iubita. Psihologul Sorina Bumbuluţ a observat o schimbare a mentalităţii victimelor, care în acest an au cerut 30 de ordine de protecţie.

  Sprijin pentru victimele violenţelor
  Femeile sau copiii, victimele unor violenţe intrafamiliale, se pot adresa anumitor organizaţii care pot acorda sprijin. Refugiile oferă protecţia în caz de urgenţă şi adăpost temporar, sfaturi, informaţii şi o serie de alte servicii pentru femeile şi copiii care fug de violenţă. La Poliţie, violenţa domestică reprezintă un domeniu care este considerat de oamenii legii ca fiind o problemă gravă, şi unde vor găsi atât înţelegere, cât şi ajutor şi sfaturi practice. În ceea ce îl priveşte pe agresor, o persoană care se comportă violent alege în mod conştient, intenţionat şi repetat să folosească violenţa, iar responsabilitatea acestor fapte de violenţă sunt 100% a celor care le comit, s-a mai arătat în cadrul discuţiilor purtate cu această ocazie.
  Pentru cei care se află în situaţii dificile, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pun la dispoziţia victimelor şi a oricăror persoane un număr de telefon gratuit intitulat Telefonul Copilului – 0261983.

  Pavel Prodaniuc

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE