More


  Artefacte din os şi corn, la Zalău

  =

  Galeria de Artă ”Ioan Sima” din municipiul Zalău va găzdui, începând de luni, 18 noiembrie 2013, de la orele 14.30, expoziţia tematică ”Artă şi meşteşuguri în epoca regatului. Artefacte din os şi corn”. Expoziţia este organizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău şi va rămâne deschisă publicului până în data de 15 ianuarie 2014.

  Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a lansat un ciclu de expoziţii dedicat civilizaţiei dacice sub genericul ”Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac”. Astfel, pentru anul 2012 a fost aleasă o temă inedită şi anume ”Prelucrarea materiilor dure animale, adică a osului şi cornului”. Evenimentul se constituie ca o premieră pentru epoca dacică, deoarece subiectul nu a mai fost prezentat într-o expoziţie muzeală în România. Sunt expuse artefacte originale provenind din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane-Deva, Muzeul Castelul Corvinilor-Hunedoara, Muzeul de Istorie Sighişoara şi totodată vor fi prezentate şi replici funcţionale realizate de către specialiştii muzeului devean. Expoziţia a fost deja itinerată, pe parcursul anilor 2012-2013, în mai multe muzee din România: la Deva, Miercurea Ciuc, Galaţi şi Tulcea.
  Tot în această perioadă, în sala de expoziţii temporare a Muzeului Judeţean se poate vizita și expoziţia ”Pescuitul şi vânătoarea: ocupaţii tradiţionale”, o expoziţie care valorifică patrimoniul de piese existent în inventarele de etnografie ale muzeului zălăuan, completat de piese oferite pentru expunere de Muzeul Naţional Brukental, dar şi de trofee aflate în colecţia Agenţiei judeţene de profil. Expoziţia care poate fi vizitată până la jumătatea lunii decembrie este organizată de MJIA Zalău în colaborare cu Muzeul Naţional Brukental, Consiliul Judeţean Sălaj şi Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sălaj.
  Iulian Duma


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img