More

  DA extinderii bazei de impozitare, NU pentru noi impozite

  finante

  Primarii din judeţ sunt de acord cu extinderea bazei de impozitare, însă nu ar fi de acord cu majorarea taxelor sau introducerea de noi impozite. Şi asta pentru că scenariile pentru bugetul pe 2014 sunt legate de extinderea bazei de impozitare, nu de introducerea de taxe şi impozite noi, şi de îmbunătăţirea colectării (veniturilor bugetare – n.r.) şi creşterea conformării voluntare la plata obligaţiilor fiscale, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.
  Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a precizat că nu este de acord cu introducerea de noi impozite sau cu majorarea taxelor pentru persoanele fizice, dar se pronunţă în mod favorabil pentru lărgirea bazei de impozitare, în condiţiile unui buget destul de auster. “Personal, consider benefică această extindere a bazei de impozitare. Asta ar însemna fonduri suplimentare la bugetele administraţiilor locale. Totuşi, nu aş fi de acord cu o majorare a impozitelor în defavoarea persoanelor fizice, măsură faţă de care m-am pronunţat şi până în prezent. Repet, aş dori acelaşi nivel de impozitare pentru persoanele fizice”, a declarat primarul Dorel Coica.

  Aceeaşi poziţie a fost susţinută şi de către primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca. “Ideea lărgirii bazei de impozitare este una viabilă, sunt de acord, dar să nu sufere contribuabilul persoană fizică. Cu asta nu aş fi de acord. Încă se simt efectele crizei economice şi o majorare a impozitelor pentru persoanele fizice ar crea o problemă socială. Noi suntem puşi aici să muncim în favoarea cetăţeanului, nu împotriva lui. De aceea spun clar că nu sunt de acord cu majorarea impozitelor pentru persoanele fizice în cazul în care s-ar pune această problemă”, a precizat primarul Aurelia Fedorca.

  Din păcate, odată cu depăşirea termenului limită al plăților către bugetul local, respectiv 30 septembrie, mii de sătmăreni vor avea de plătit penalități de întârziere, care înseamnă majorări de 2% în fiecare lună. Cu alte cuvinte, mii de sătmăreni îşi majorează singuri impozitele. Conform evidenţelor Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare, din totalul de 6.659 de persoane juridice care figurează în evidențele fiscale, sunt somate să-şi plătească impozitele un număr de 1.500 de firme, iar din totalul de 69.000 de persoane fizice, vor fi somaţi 22.000 de sătmăreni care nu și-au achitat impozitele.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE