More

    Mărturii despre istoria neagră a Sătmarului

    cornea

    Sala de lectură “Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Judeţene Satu Mare a găzduit ieri lansarea celui de-al patrulea volum din seria “Istorie. Documente. Mărturii”, intitulat “Refugiaţii sătmăreni pe plaiurile hunedorene în anii 1940-1945”, ce poartă semnătura lui Ioan Corneanu şi a Lacrimei Teocan Istrăuan. Evenimentul editorial a fost derulat în prezenţa autorilor, sub auspiciile Direcţiei Judeţene pentru Cultură Satu Mare şi în colaborare cu Arhivele Statului, Asociaţia Judeţeană Satu Mare a Refugiaţilor, Expulzaţilor şi Repatriaţilor în urma Diktatului de la Viena din 30 August 1940, Asociaţia Holocaustului din Ardealul de Nord 1940-1945 şi Comunitatea Evreilor din judeţul Satu Mare.

    Cine nu-şi cunoaşte istoria, riscă să o repete
    La lansarea volumului “Refugiaţii sătmăreni pe plaiurile hunedorene în anii 1940-1945”, care este o mărturie din istoria neagră a Sătmarului din perioada 1940-1945, când zeci de români au fost expulzaţi, în afară de autori au mai participat academicianul Ioan Puşcaş, originar din satul Trăznea, judeţul Sălaj, prefectul Eugeniu Avram, directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Claudiu Şulea, preşedintele Asociaţiei Holocaustului din Transilvania de Nord, Vasile Moiş, consilierul de specialitate din cadrul Direcţiei de Cultură, Gheorghe Toduţ, directorul Arhivelor Naţionale Satu Mare, Lucian Cucuiet, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Satu Mare, Nicolae Decsei, oameni de cultură, istorici precum şi rude sau urmaşi ai sătmărenilor deportaţi.
    După cuvântul de deschidere rostit de directorul interimar al Bibliotecii Judeţene, Angela Câmpan, care i-a îndemnat pe scriitorii sătmăreni să-şi lanseze cărţile la bibliotecă, a luat cuvântul Vasile Moiş, care a spus că a fost necesară scrierea unei astfel de lucrări pentru că sunt mulţi care o rescriu exact pe dos. “Cine nu-şi cunoaşte istoria, riscă să o repete. Iar această carte arată istoria din perioada 1940-1945 a Sătmarului exact aşa cum s-a întâmplat, fiind prezentate listele şi fişele românilor expulzaţi de care nu s-a ştiut nimic până acum”, a mai spus Moiş, făcând şi o trecere în revistă a capitolelor lucrării.
    Academicianul Ioan Puşcaş a afirmat că istoria Sătmarului a fost un drum nesfârşit de durere, oprimări şi revolte, dar aceste meleaguri au rămas o frântură a leagănului românesc care făcea parte din vremurile de demult din regatele conduse de regii daci Burebista şi Decebal. “De două milenii de luptă au avut parte românii din Sătmar. După căderea lui Decebal, a urmat o perioadă de linişte, după care aici au năvălit hoardele barbare din Asia”, a mai spus academicianul Puşcaş, care a mulţumit delegaţiilor din judeţ care au participat an de an, pe 9 septembrie, pentru a cinsti memoria morţilor de la Trăznea. Cuvinte despre carte au mai spus şi ceilalţi vorbitori.

    Unora le lipseşte curajul de a spune adevărul
    Ioan Corneanu, a afirmat că a scris această lucrare pentru a scoate la lumină unele evenimente petrecute în Ardealul de Nord în perioada 1940-1945 tocmai pentru că unora le lipseşte curajul de a spune adevărul. “În această carte este vorba despre sătmărenii expulzaţi în judeţul Hunedoara, şi cu ajutorul Arhivelor Statului Deva am reuşit să aducem la lumină fişele acestora. În acea perioadă, peste 30.000 de români sătmăreni au fost expulzaţi în timp ce circa 41.000 de evrei au fost transportaţi de nazişti în lagărele de concentrare. Este o carte cu o puternică încărcătură ştiinţifică şi ne dorim ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple”, a precizat Ioan Corneanu. Totodată, a mai precizat că lucrarea a fost scrisă în colaborare cu fosta sa studentă Lacrima Teocan Istrăuan, căreia i-a predat ştafeta pentru a continua cercetările, şi a mulţumit conducerii Consiliului Judeţean, preşedintelui Adrian Ştef şi vicepreşedintelui Mircea Govor, prefectului Eugeniu Avram, precum şi tuturor celor care au pus umărul pentru ca această lucrare să poată vedea lumina tiparului.
    Volumul a apărut cu sprijinul Instituţiei Prefectului, a Consiliului Judeţean Satu Mare, a Primăriei municipiului Satu Mare, a Muzeului Judeţean, a Arhivelor Statului şi a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad, Filiala Satu Mare.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE