More  Nord Vest TV şi GNV, sărbătorite la Şcoala “Mircea Eliade”

  valeriu2

  Aşa cum se cuvine la ceas de sărbătoare, colegii de la Nord Vest TV şi Gazeta de Nord-Vest Satu Mare – Sălaj au petrecut două zile în mijlocul elevilor şi cadrelor didactice de la Şcoala „Mircea Eliade” din Satu Mare, împărtăşindu-le acestora din tainele meseriei de ziarist, redactor şi realizator de televiziune. Astfel, joi şi vineri au avut loc diferite concursuri de cultură generală, pictură, dar şi workshop-uri de presă scrisă şi televiziune, unde protagonişti au fost elevii şcolii. Realizatorii evenimentelor au fost Valeriu Ioan şi DJ Gaby.

  Concursuri de cultură generală
  Ziua de joi, 7 noiembrie 2013, a fost dedicată desfăşurării unor serii de concursuri de cultură generală unde au participat şase echipaje de elevi din cele patru nivele de învăţământ gimnazial. Astfel, ei au trebuit să răspundă la mai multe seturi de întrebări de cultură generală din disciplinele: limbă română, matematică distractivă, geografie şi istorie, pentru ca la ultima probă ei să confecţioneze un afiş promoţional de promovare a şcolii. Astfel, la sfârşitul tuturor probelor, echipele câştigătoare au fost: Voiniceii, Prietenii, Învingătorii, dar şi ceilalţi participanţi, coordonaţi de profesorii Rodica Manţa, Gyökös Francisc, Mátyas Beata şi Simina Burian au fost recompensaţi de Nord Vest TV cu diplome şi premii, demn de apreciere fiind gestul doamnei profesoare Simina Burian, care le-au dăruit tuturor copiilor prezenţi la concurs dulciuri şi alte surprize care au întregit deliciul asistenţei.

  Micii pictori de la Eliade au fost premiaţi
  Un alt punct important al manifestărilor s-a derulat în ziua de vineri, 8 noiembrie, prin premierea celor mai bune lucrări de pictură ale elevilor şcolii „Mircea Eliade”, lucrări expuse într-o expoziţie cu tematica „5 Ani Nord Vest TV – Gazeta de Nord Vest 7000”, „compoziţia” acestui moment „viu colorat” fiind coordonată de neobosita artistă prof. Cristina Gloria Oprişa, ajutată de doamna acuarelistă Maria Olteanu şi de artistul fotograf Kalman Sztrharszky. În urma deliberărilor, pe locul I s-a clasat lucrarea elevei Karina Kitty Dragoş, urmând locul II cu lucrarea elevei Cristina Ardelean , pentru ca pentru locul III publicul să aplaude creaţia elevului Andrei Vezentan.

  Azi elevi la „Eliade”, mâine potenţiali oameni de presă
  Momente inedite au fost trăite cu bucurie de micii elevi de la şcoala gazdă şi prin participarea la trei workshopuri de presă coordonate de colegi din cadrul Trustului de Presă „Nord Vest TV Advertising” Satu Mare şi Sălaj. La secţiunea de presă scrisă, elevii au putut afla de la colegii noştri Szasz Lorant şi Ciprian Bâtea modul cum se desfăşoară o anchetă de presă, cum se participă şi ce fel de întrebări se pun la o conferinţă de presă şi au avut de redactat câte un articol de ziar. Cele mai bune trei materiale au fost premiate, locul III fiind acordat reprezentanţilor clasei VII C, locul II reprezentanţilor clasei VII B, pentru ca locul I să fie câştigat de reprezentanţii clasei a VIII-a A. Corectitudinea literară, gramaticală şi morfologică a fost „parafată” şi prin prezenţa în juriu a doamnei profesoare Crina Braica de la şcoala gazdă. Trecem într-o altă sală de clasă unde binecunoscuţii noştri colegi Valeriu Ioan şi DJ Gaby, ajutaţi de doamna profesoară Camelia Cărăuşan îi ajută pe elevi să pătrundă în tainele „Talk Show-lui”. Participăm la festivitatea de premiere a acestei secţiuni şi aflăm că locul III este acordat reprezentanţilor clasei VII C, locul II echipei din clasa a 8 – a A, pentru ca locul I să fie câştigat de reprezentanţii clasei VII A.
  Nu au rămas „afară” nici inimoşii elevi din clasa a V-a B, care au fost recompensaţi cu o binemeritată menţiune. A venit rândul să trecem în sala „redactorilor de ştiri TV”, unde Victor Constantinovici şi Silvia Spanciu, secondaţi de doamna profesoară Anca Şimonca îi iniţiază pe copii în arta „elaborării unei ştiri tv”. Aflăm că ştirea de televiziune are mai multe „părţi componente”, la elaborarea ei lucrând mai multe persoane, de la prezentator, la redactor editare text şi „off voice”, dar şi redactori de teren. Deocamdată îl felicităm pe elevul Cătălin Lăpuşte din clasa a VIII-a B care a dovedit reale aptitudini de cameraman obţinând o menţiune în acest domeniu, dar şi pe domnişoara Georgiana Ghirasim din clasa a VIII-a A care a obținut un binemeritat loc III. Locul II a fost ocupat de eleva Mărina Mălina reprezentanta clasei VI B pentru ca „fruntea clasamentului” să fie ocupată de domnişoara Raisa Marcocean, reprezentanta clasei a VII-a C.

  valeriu

  Concluzii la un potenţial început de drum
  „Ş-am încălecat pe-o şa / şi v-am spus povestea aşa”, citim în orice final de poveste. Putem spune că sărbătorirea a „5 anişori” de Nord Vest TV şi a celor „7000 de apariţii” ale Gazetei de Nord Vest într-o şcoală gimnazială reprezintă un semn de binecuvântare şi de speranţă că presa scrisă şi de televiziune mai poate atrage şi educa tinerele generaţii într-o altă filozofie decât cea a internetului, a reţelelor de socializare şi a kitch-ului. Suntem convinşi că micii elevi care au fost alături de noi în aceste zile vor deveni mai târziu consumatori de informaţii, critici şi responsabili şi nu se vor lăsa manipulaţi de diferitele curente comerciale şi politice existente în societate. Nord Vest TV şi Gazeta de Nord Vest vă respectă!

  Valeriu Ioan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE