Poliţiştii lasă şoferii fără semnal la mobilprevenire

Poliţiştii sătmăreni au organizat o nouă întâlnire cu viitorii şoferi, în cadrul proiectului “Tineri la volan”, de data aceasta cu elevii Şcolii de Şoferi Expedient din municipiul Satu Mare. Poliţişti din cadrul formaţiunilor de prevenire şi rutiere au încercat să-i convingă pe elevi, instructori şi profesori de legislaţie prezenţi la întâlnire, prin argumente ştiinţifice, dar şi prin exemple practice, de importanţa pe care trebuie să o acorde şofatului, momentele de neatenţie în trafic putându-ne costa chiar viaţa.

Inspectorul de poliţie Hrihorişan Felicia, ofiţer sociolog în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, le-a vorbit celor prezenţi despre factorii de risc care conduc la victimizarea tinerilor şoferi, insistând asupra unora dintre aceştia cum sunt: viteza – principala cauză a accidentelor mortale, nepurtarea centurii de siguranţă ori utilizarea telefonului mobil la volan. Astfel, tinerii au aflat că vorbitul la mobil creşte riscul de accidente mortale de 4 ori, iar scrierea de mesaje în timpul şofatului de 8 ori. Legislaţia permite utilizarea telefoanelor mobile cu sisteme hands-free, însă poliţiştii le-au recomandat elevilor să evite în orice fel vorbitul la telefon întrucât, deşi mâinile le vor fi pe volan şi ochii în faţă, atenţia le va fi orientată înspre discuţie, ori ei au nevoie să fie concentraţi la trafic şi nu în altă parte.

În continuarea întâlnirii, inspectorul Puşa Beatrix Câmpan, din partea Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog, le-a vorbit tinerilor despre consumul de droguri ilegale, dar şi legale (alcool, cafea, tutun, medicamente) şi efectele acestora asupra conducerii de autovehicule. În încheiere, reprezentanţii Poliţiei Rutiere la această întâlnire, agent şef principal Iluţ Radu şi agent Ban Sergiu, le-au oferit celor prezenţi exemple practice din activitatea lor, pentru ca tinerii să înveţe din experienţele negative ale celor de vârsta, îndemnându-i, totodată, să conducă cu prudenţă, conştientizând în permanenţă importanţa acestui act.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts