More  Promisiuni onorate faţă de locuitorii judeţului Satu Mare

  luna1

  Drumul de acces către Staţiunea Luna Şes, asfaltat deja pe toată lungimea sa, va fi finalizat în acest an

  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Mircea Govor şi Rudolf Riedl, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Luna Şes, Nicolae Bura, primarul comunei Racşa, Toma Betea, alături de specialişti din cadrul Consiliului Judeţean, au vizitat ieri investiţia de la Luna Şes, trecând în revistă stadiul lucrărilor la drumul de acces spre Staţiunea de la Luna Şes, cu lungime totală de 8,4 km. Concluzia a fost una simplă: drumul va fi finalizat în cursul acestui an, astfel încât obiectivul turistic să fie dat în folosinţă în cursul anului viitor.

  Asfalt până la pârtie
  Oficialităţile judeţene şi locale au inspectat ieri lucrările de modernizare a drumului DC75 şi a drumului de acces cu lungime totală de 8,4 km, alimentarea cu apă (conductă de aducţiune) şi lucrări de canalizare a apelor uzate. Valoarea contractului de lucrări este de 18.490.133 lei, valoarea lucrărilor executate şi decontate fiind de 13.562.808 lei. Pentru finalizarea lucrărilor, finanţarea este asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în cuantum de 6.722.000 lei.

  Lucrările sunt în curs de finalizare, fiind executate până în prezent următoarele categorii de lucrări prevăzute în contract: poduri peste DC 75 de-a lungul pârâului Talna (7 bucăţi), conductă de aducţiune apă, reţea de canalizare menajeră, canal tehnic pentru LES 20 kV, lucrări de consolidare la drum, lucrări hidrotehnice (ziduri de sprijin realizate din beton şi ziduri de sprijin realizate din gabioane), suprastructură drum (strat de balast, strat de piatră spartă), aşternerea stratului de bază din mixtură asfaltică AB 2 cu grosimea de 6 cm, şanţuri şi rigole (şanţuri betonate cu lungimea de 6370 ml şi rigole ranforsate în lungime de 46 ml), parcaje, podeţe tubulare la drumuri laterale şi intrări curţi, acostamente din piatră spartă.

  Au mai rămas de executat următoarele categorii de lucrări: finalizare şanţuri şi rigole pe aproximativ 1 km, aşternerea stratului de uzură de mixtură asfaltică BA 16 în grosime de 4 cm, finalizarea acostamentelor, parapete, drumuri laterale şi intrări curţi, semnalizare rutieră şi marcaje. În momentul de faţă se lucrează la finalizarea şanţurilor şi aşternerea stratului de uzură de beton asfaltic BA 16. Finalizarea stratului de uzură de beton asfaltic BA 16 este prevăzută pentru data de 9 noiembrie 2013. Termenul de finalizare a tuturor lucrărilor rămase de executat este sfârşitul anului 2013 (noiembrie – decembrie 2013, în funcţie de condiţiile meteorologice).

  Stadiul lucrărilor la pârtia de schi
  În ceea ce priveşte montarea instalaţiei de transport pe cablu (telescaun), amenajarea pârtiei de schi, instalaţia de producere a zăpezii artificiale, iluminatul pârtiei şi construcţia clădirilor care deservesc pârtia de schi, în valoare de 26.312.948 lei, a fost finalizată montarea telescaunului şi s-au executat lucrări de amenajare a pârtiei şi la construcţiile adiacente, în valoare de 7.762.621 lei. În momentul de faţă lucrările sunt oprite până când Primăria Negreşti Oaş nu va obţine avizele de la ROMSILVA, respectiv ITRSV pentru documentaţiile aferente scoaterii din circuitul forestier a unei porţiuni din pârtie, respectiv transmiterea acestora la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în vederea iniţierii unui proiect de hotărâre de Guvern.

  Drum finalizat până la sfârşitul anului
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că drumul de acces spre pârtia de schi de la Luna Şes va fi finalizat până la sfârşitul acestui an. “Noi, conducerea Consiliului Judeţean, am considerat că este important să vă prezentăm acest lucru. Trebuie să ne ajutaţi să le prezentăm sătmărenilor că se întâmplă lucruri foarte multe şi foarte bune în judeţ. Sunt şantiere deschise, dar nu rămase ca şi în alte părţi părăsite. Se lucrează pe aceste şantiere. Datorită bunăvoinţei Guvernului Ponta vedeţi că judeţul Satu Mare este în atenţia Guvernului. La drumul de acces către Luna Şes se lucrează, s-a aşternut un strat de asfalt, un strat de bază, pe 8,5 kilometri, după care vine stratul de uzură, acum înainte de iarnă pentru a proteja acest asfalt. Se lucrează la şanţuri, se lucrează încă la parapeţi, la marcajele drumului, la parcări. Drumul este deja foarte frumos şi cu adevărat putem să concurăm cu staţiuni turistice când vom deschide şi pârtia, când vom finaliza toate problemele tehnice legate de pârtie. În acest moment, Primăria Negreşti-Oaş trebuie să mai finalizeze nişte documente ca să putem scoate din circuitul silvic o parte din pădurea de care avem nevoie pentru a finaliza pârtia şi vreau să vă spun că Ministerul Apelor şi Pădurilor este atent la acest proiect, se comunică în permanenţă”, a precizat Adrian Ştef.

  Staţiunea Luna Şes, o certitudine
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că proiectul Staţiunii Luna Şes este deja o certitudine, în pofida pronosticurilor negative pe care le-au dat tot mai multe voci din judeţ. Mai mult, Mircea Govor i-a îndemnat pe toţi investitorii să vină şi să îşi achiziţioneze proprietăţi la Luna Şes. “În urmă cu câţiva ani, cârcotaşii spuneau că la Luna Şes nu va fi nimic. De la drum porneşte totul. Se vede. Este făcut deja primul strat de asfalt. Utilităţile, şi anume curent, canalizare, sunt finalizate şi este un prilej pentru sătmăreni să afle prin intermediul presei judeţene că se pot deja cumpăra cu încredere terenuri la Luna Şes. Nu mai există niciun fel de impedimente, oamenii pot să aibă încredere că la Luna Şes va fi o staţiune foarte frumoasă pentru judeţul Satu Mare. Spunea şi domnul preşedinte Ştef, poate prea puţină lume ştie ce se întâmplă în judeţul Satu Mare. Dar vă spun că avem foarte multe proiecte în derulare şi toate au fost finanţate de către actualul Guvern, de către Guvernul Ponta. Inclusiv pentru acest drum s-au alocat 6,7 milioane de lei”, a arătat Mircea Govor.

  Staţiune all season
  Primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, a precizat că viitoarea staţiune de la Luna Şes va fi deschisă pe parcursul întregului an, urmând să devină un nucleu de dezvoltare atât pentru zona Oaşului cât şi pentru întreg judeţul. “În Negreşti-Oaş este un moment de sărbătoare, un moment de finalizare a unei lucrări foarte importante pentru zona noastră şi pentru oraşul pe care îl păstoresc. Îi felicit pe toţi iniţiatorii, pe toţi cei care au făcut posibil acest proiect. Am toată convingerea că anul viitor vom finaliza şi pârtia de schi. Vreau să spun următorul lucru: zona turistică de la Luna Şes se vrea o zonă turistică destinată întregului an, astfel încât să fie o zonă de atracţie din ianuarie până în decembrie. Zona este mirifică şi are potenţial fantastic. Vreau să fie nucleul în jurul căruia să se dezvolte trasee turistice şi puncte de atracţie pentru tot judeţul. Este un efort al Guvernului Ponta, dar un efort care a fost prin sprijinul Consiliului Judeţean, al domnului preşedinte şi al domnilor vicepreşedinţi”, a precizat Aurelia Fedorca. În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică (medie tensiune) a zonei turistice Luna Şes, lucrarea este finalizată, valoarea acesteia fiind de 4.148.313 lei. Urmează doar ca la finalizarea pârtiei de schi să se dea drumul curentului electric”, a declarat primarul Fedorca.

  Luna Şes, placă turnantă a turismului românesc
  Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Luna Şes, Nicolae Bura, a precizat că Staţiunea Luna Şes va deveni o placă turnantă pentru turismul românesc. “Am fost convins că până la urmă acest obiectiv se va finaliza, chiar dacă el a început cu mulţi ani în urmă. Dar datorită eforturilor făcute de Consiliul Judeţean şi de Primăria oraşului Negreşti-Oaş, şi cu sprijinul Guvernului Ponta, am reuşit să ajungem în acest stadiu, în care accesul va fi unul deosebit de facil până la baza pârtiei de schi. Cred că în cursul anului viitor acest obiectiv va putea fi dat în folosinţă, în aşa fel încât Negreştiul prin Luna Şes să devină placa turnantă a turismului din Vestul României, Estul Ungariei şi de ce nu o parte din Ucraina, spre Maramureşul istoric şi spre Moldova de Nord”, a concluzionat Nicolae Bura.

  luna2

  DJ 194 se află în plin proces de reabilitare totală, urmând să faciliteze accesul spre groapa ecologică a judeţului

  Veste bună pentru mii de sătmăreni, în special pentru locuitorii din Moftin, Ghilvaci şi Terebeşti. Şi asta pentru că se află în plin lucru modernizarea drumului de ocolire în zona de sud, respectiv Drumul Judeţean 194 Satu Mare. Acesta este cel de-al doilea proiect de infrastructură finanțat prin Programul Operațional Regional, valoarea lucrărilor fiind de 22.881.107 lei. În cadrul acestui proiect se vor realiza lucrările de modernizare a drumului de acces DJ 194, pe o lungime totală de 10,4 km.

  Prima reabilitare totală a DJ 194
  Judeţul Satu Mare implementează proiectul „Modernizare drum de ocolire în zona de sud (DJ 194) Satu Mare”, finanţat din cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 2 – „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”, Domeniul de intervenție 2.1 – „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construcţia / reabilitarea şoselelor de centură”, Contractul de finanțare nr.1241/04.03.2011 având cod SMIS 2338. Valoarea totală a proiectului este de 22.881.107,20 lei, din care asistența financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene şi a Guvernului României în valoare de 17.717.180,58 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Contribuția Consiliului Județean Satu Mare, în valoare de 361.575,11 lei, reprezintă 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Cheltuieli neeligibile sunt în valoare de 454.315,76 lei, iar valoare TVA – 4.348.035,75 lei.

  Scopul proiectului îl constituie îmbunătăţirea accesibilităţii şi mobilităţii populaţiei şi bunurilor în judeţul Satu Mare prin modernizarea infrastructurii judeţene de transport rutier, în vederea sprijinirii dezvoltării economice durabile. În cadrul acestui proiect se vor realiza lucrările de modernizare a drumului de acces DJ 194, pe o lungime totală de 10,4 km prin ranforsarea sistemului rutier existent pentru două benzi de circulaţie, asigurarea unui sistem eficient de colectare şi evacuare a apelor, amenajarea drumurilor laterale, lucrări de siguranţă a circulaţiei în zonele care prezintă risc în desfăşurarea traficului prin montarea de parapeți și indicatoare rutiere. Directorul executiv al Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare, Ioan Şereş, a precizat că lucrările se află în graficul de execuţie. “Această porţiune de drum nu a fost reabilitată total niciodată, fiind executate doar lucrări de pietruire, de întreţinere. Mai mult decât atât, porţiunea de doi kilometri până la depozitul ecologic de la Doba este de pământ şi va fi asfaltată”, a precizat Ioan Şereş.

  DJ 194, un drum nou-nouţ
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a punctat importanţa DJ 194, în special prin scurtarea distanţei dintre Carei şi Mădăras, în special pentru şoferii care vor să ajungă la Cluj. “Am finalizat accesul la groapa ecologică dinspre Doba. Acest lucru era foarte important pentru a asigura un acces facil pentru camioanele care transportă deşeuri spre groapa ecologică. Este o investiţie foarte importantă pentru toată zona judeţului nostru pentru că şi această parte, care aparţine de zona Codrului, a fost uitată puţin de lume, şi de la Ghilvaci, Moftin şi Terebeşti vedem că în momentul de faţă există asfalt şi vă daţi seama ce acces rapid va fi pentru cei care vin de la Carei către Mădăras, o variantă care le permite şoferilor să nu intre prin Satu Mare dacă vor să meargă spre Cluj. De la Terebeşti până la Mădăras îi va reveni sarcina Consiliului Judeţean să găsim fondurile necesare”, a declarat Adrian Ştef.

  Veşti bune şi pentru drumul Mădăras – Tăşnad
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că există promisiuni vizavi de asigurarea fondurilor necesare pentru reabilitarea tronsonului de drum dintre Mădăras şi Tăşnad. “Drumul Judeţean 194 va fi foarte important în momentul în care va fi finalizat până la Sătmărel. De la Moftin să ajungi la Sătmărel este drumul cel mai scurt. Şi de la Carei, drumul intră aici, la groapa de gunoi. Vrem să putem finaliza din intersecţia asta (DJ 194 cu groapa de gunoi, n.red.) drumul către Gelu. Aici este un alt proiect de-al nostru pe care îl vom finaliza. Dar spunea domnul preşedinte Ştef de Mădăras -Tăşnad. Aici am nişte promisiuni că anul viitor se vor aloca sumele de bani necesare de la Ministerul Dezvoltării, de la domnul vicepremier Liviu Dragnea”, a precizat Mircea Govor.

  auto

  Autostrada Oaşului este asfaltată în proporţie de 98%, urmând
  să îmbunătăţească condiţiile de viaţă a 70.000 de oşeni

  Conducerea Consiliului Judeţean s-a deplasat pe Drumul Judeţean 109 L, cunoscută şi sub denumirea de Autostrada Ţării Oaşului, unde a verificat stadiul lucrărilor. Astfel, aici a fost turnat deja asfalt pe o suprafaţă de 98% din lungimea totală de 28,4 kilometri. De asemenea, 20% din lucrare a fost deja recepţionată, în timp ce 35% a fost finalizată şi urmează să fie recepţionată. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Mircea Govor şi Rudolf Riedl, au dat asigurări că există fonduri pentru întreaga lucrare, aceasta urmând să fie finalizată în cel mai scurt timp. Valoarea totală a lucrărilor a fost atribuită la suma de 48.328.021,39 lei, inclusiv TVA din care 38.363.639,33 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 9.207.273,44 lei reprezintă valoarea lucrărilor aferente obiectivului de investiţie „Modernizarea infrastructurii drumurilor judeţene în judeţul Satu Mare – DJ 109 L Negreşti Oaş – Turţ”, iar 610.571,47 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 146.537,15 lei, reprezintă valoarea lucrărilor aferente obiectivului de investiţie „Pod km 29+031 – Turţ, peste râul Turţ”.

  Un sprijin important de la Guvernul Ponta
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să mulţumească Guvernului USL condus de Victor Ponta pentru sprijinul pe care îl acordă autorităţilor judeţene şi locale, în special pe programele cu finanţare europeană, dând şi exemplul creşterii gradului de absorbţie de la 10% la circa 25%. “Pe Drumul Judeţean 109 L sau Autostrada Ţării Oaşului cum este cunoscută în zonă, sunt prevăzute lucrări pe Programul Operaţional Regional pe o lungime de 28 de km, cu o valoare de 38 de milioane de lei, plus TVA. În momentul de faţă a fost recepţionată 20% din lucrare, iar acum mergem undeva către 50% din acest proiect. Se lucrează puternic în continuare. Din discuţiile pe care le-am purtat ieri cu ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea au luat această decizie , tot Guvernul şi-a asumat, ca să fie contractat un împrumut de Trezorerie pentru a se putea face aceste rambursări pentru toate proiectele care se fac din ţară pe Programul Operaţional Regional. Mai exact, pentru ca proiectele pe fonduri europene să se poată derula. Vedem că Guvernul Ponta a găsit această soluţie, celelalte guverne nu au găsit. S-a dublat absorbţia de la 10% la aproape 25%. Acesta a fost un sprijin fantastic către autorităţile judeţene şi locale”, a arătat Adrian Ştef.

  Drum asfaltat aproape în totalitate
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că Drumul Judeţean 104 L a fost deja asfalt pe o suprafaţă de 98% din lungimea totală de 28,4 kilometri. “Toată lumea spunea că Autostrada Oaşului nu se face. Întotdeauna noi începem cu NU. Acum trebuie să începem cu DA, se face. Deci, pe o suprafaţă de 28,4 kilometri Autostrada Oaşului este asfaltată în proporţie de 98%. Mai există 600 de metri care urmează să fie finalizaţi până vineri. E bine să cunoască toată lumea aceste realităţi, nu vorbe aruncate în vânt. Pentru acest proiect este asigurată finanţarea în proporţie de 100%. Deci, cum se finalizează lucrările se plătesc. Doar atât mai vreau să spun, că peste 55% este finalizată lucrarea aici. Dar până anul viitor ne vom încadra în termenul stabilit şi va fi finalizată Autostrada Oaşului. Pentru toţi cei din zona Oaşului care nu au crezut în acest proiect îi asigur că va fi finalizat în proporţie de 100%”, a precizat Mircea Govor.

  Fostul primar al oraşului Negreşti-Oaş, Nicolae Bura, a ţinut să mulţumească conducerii Consiliului Judeţean pentru acest proiect. “Domnilor, eu vă mulţumesc în numele locuitorilor Ţării Oaşului, pentru că acest proiect se materializează, ceea ce va asigura acces corect pentru cei circa 70.000 de locuitori spre capitala Ţării Oaşului, unde sunt o serie de instituţii publice, cum ar fi spitalul, judecătoria. Deci, pentru aceşti locuitori va fi un lucru extrem de pozitiv”, a concluzionat Nicolae Bura.

  Un drum aşteptat de două decenii
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că după o aşteptare de peste două decenii şi sute de promisiuni ale politicienilor în acest răstimp, Consiliul Judeţean Satu Mare şi Guvernul Ponta au reuşit să reabiliteze drumul Satu Mare – Odoreu – Medieş – Apa. “Vreau ca să vorbim şi despre această investiţie care este foarte importantă, mă refer la drumul Satu Mare – Odoreu – Medieş – Apa până la intersecţia cu Drumul Naţional Satu Mare – Baia Mare, o investiţie importantă, în care Consiliul Judeţean are un merit foarte clar. Toată procedura de predare a acestui drum a pornit pe iniţiativa noastră. Domnul ministru Ovidiu Silaghi era ministrul Transporturilor în acel moment. Sigur, a avut acea bunăvoinţă de a prelua acest drum şi noi am dat şi soluţia pentru a putea porni cât mai repede investiţia. O să vedeţi că în aceşti doi-trei ani judeţul Satu Mare va trece prin transformări foarte mari din punct de vedere al infrastructurii rutiere, iar acest lucru este un merit al Guvernului Ponta, al Guvernului USL. Aici, pe drumul Satu Mare – Odoreu – Medieş – Apa, au fost mici inconveniente şi ne cerem scuze pe această cale de la cetăţenii din aceste zone, dar vor trece şi vor fi uitate în momentul în care se va finaliza această investiţie aşteaptată de peste 20 de ani, promisă de mulţi politicieni, dar care nu au reuşit să se ţină de cuvânt. Dar acum vedem că este asfalt deja”, a precizat Adrian Ştef.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE