More

  Satu Mare, pe ruta de contrabandă a ţigărilor Plugarul

  plugarul

  “Plugarul” este una dintre cele mai cunoscute mărci de ţigări produse în Republica Moldova. La graniţa României cu Republica Moldova este una dintre cele mai traficate mărci de ţigări. Sporadic, aceste ţigări apar şi pe piaţa neagră sătmăreană. Sunt preferate ţigărilor de contrabandă din Ucraina întrucât sunt puţin mai bune din punct de vedere calitativ. În ultima perioadă, judeţul Satu Mare pare să fi intrat şi pe ruta de contrabandă a acestor ţigări către diverse ţări din Occidentul Europei.

  Apariţii sporadice pe piaţa neagră
  Autorităţile sătmărene urmăresc o nouă marcă de ţigări de contrabandă, care îşi face intrarea pe piaţa neagră din judeţ. Este vorba despre ţigările Plugarul, care s-au vândut sporadic pe raza judeţului Satu Mare. Aceste ţigări sunt fabricate în Republica Moldova, fiind preferate de contrabandiştii din estul României. Întrucât sunt mai bune din punct de vedere calitativ decât cele aduse din Ucraina, contrabandiştii sătmăreni n-au întâmpinat greutăţi deosebite în comercializarea ţigărilor Plugarul. Însă din cauza distanţei relativ mari faţă de graniţa cu Republica Moldova, astfel de ţigări apar destul de rar în Sătmar. “Am cumpărat o singură dată astfel de ţigări. Erau la acelaşi preţ cu cele cu timbru ucrainean. Trebuie să recunosc că erau mai bune, căci în ultima perioadă ţigările ucrainene abia pot fi fumate. Am mai căutat ţigări Plugarul, dar cei de la care mă aprovizionez mi-au spus că au foarte rar astfel de ţigări şi numai în cantităţi reduse”, ne-a declarat sătmăreanul Florin Oros. “De ţigările Plugarul am auzit mai demult. Acum câteva săptămâni am găsit aşa ceva la unul dintre cei care îşi fac veacul în Piaţa Someş. Am rămas mirat când am văzut pachetul. După ce m-am uitat mai atent, am observat că e vorba de ţigări produse în Republica Moldova. Au fost destul de bune, mai bune decât Viceroy-ul ucrainean”, ne-a declarat sătmăreanca Daniela Pop.

  Ţigări Plugarul găsite sub fân
  Intrarea Sătmarului pe ruta de contrabandă a ţigărilor Plugarul către diverse ţări din UE este confirmată de o captură mai consistentă realizată de poliţiştii de frontieră la sfârşitul lunii mai. În data de 29 mai, poliţiştii de frontieră au oprit pentru control, în trafic, pe raza localităţii Mădăras, un autovehicul marca Mercedes Sprinter, înmatriculat în Bucureşti, condus de către Giorgian A., în vârstă de 51 de ani, din Bucureşti, în care se mai afla ca pasager şi Ionel C., de 46 de ani, din judeţul Dâmboviţa. Cei doi bărbaţi transportau baloţi de fân, motiv pentru care poliţiştii de frontieră au devenit suspicioşi şi au luat măsura conducerii persoanelor împreună cu autoutilitara la sediul STPF Satu Mare pentru verificări. În prezenţa unor lucrători vamali din cadrul DJAOV Satu Mare a fost efectuat un control amănunţit asupra autoutilitarei si au descoperit, sub baloţii de fân, într-un locaş special amenajat, mai exact sub platforma maşinii, 5.917 pachete de ţigări marca Plugarul, cu timbru fiscal specific Republicii Moldova. Ţigările, în valoare de aproximativ 25.000 lei, şi maşina au fost ridicate în vederea confiscării, iar cei doi bărbaţi s-au ales cu dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă, evaziune fiscală şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător peste limita a 10.000 de ţigarete.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE