More

    Sclavii cămătarilor veroşi

    camatarie

    Pe fondul înăspririi condiţiilor de credit, dar şi a lipsei de educaţie, sute de sătmăreni cad anual în plasa cămătarilor, devenind apoi sclavii acestora. Apelând la ameninţări şi şantaje, cămătarii percep victimelor dobânzi împovărătoare. Poliţiştii sătmăreni au reuşit să anihileze în acest an trei grupări de cămătari. În urma anchetelor, a reieşit că numeroşi sătmăreni au fost obligaţi să le achite cămătarilor dobânzi cuprinse între 10% şi 100% pe lună. Pentru a-şi recupera banii mai rapid, un cămătar din Odoreu a ajuns să încaseze chiar el alocaţiile cuvenite copiilor victimelor sale. Cu cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciile cămătarilor, poliţiştii au descoperit adevărate arsenale de arme albe şi de foc, folosite pentru intimidarea victimelor. La un cămătar, poliţiştii au descoperit chiar şi 30 de fiole de morfină, semn clar că activităţile de cămătărie se împletesc fără probleme cu alte activităţi infracţionale.

    Rata şi dobânda, recuperate din alocaţiile copiilor
    Poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale şi ai Serviciului de Acţiuni Speciale, sub directa coordonare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, cu sprijinul de specialitate al ofiţerilor Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), l-au reţinut în 19 ianuarie pe Andrei Mircea Mărcuş din Odoreu pentru comiterea infracţiunii de cămătărie, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 216 /2011. Totodată la domiciliul suspectului s-a efectuat o percheziţie autorizată de Judecătoria Satu Mare, fiind ridicate înscrisuri şi sume de bani. Ulterior, Andrei Mircea Mărcuş a fost arestat preventiv. Peste două săptămâni, poliţiştii au extins cercetările în cauză, reţinându-l şi pe Gabriel Fărcaş, tot din Odoreu, pentru săvârşirea infracţiunilor de cămătărie şi înşelăciune. În data de 25.01.2013 Judecătoria Satu Mare a dispus arestarea sa preventivă. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că, în perioada 2011 – 2013, cei doi cămătari au acordat împrumuturi cu dobândă de 10% pe lună mai multor persoane din judeţul Satu Mare.
    Totodată, poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale (SIC) au stabilit faptul că, în perioada noiembrie 2011 – februarie 2013, numitul Alexandru Fărcaş, tatăl inculpatului Gabriel Fărcaş, oferea bani împrumut cu dobândă unor consăteni, iar rata lunară şi dobânda aferentă era recuperată de către acesta prin ridicarea de la poştă a alocaţiilor copiilor persoanelor împrumutate. Inculpatul Alexandru Fărcaş profita de îndatorarea financiară a persoanelor vătămate cu o situaţie materială precară şi fără studii ori cu studii primare. Instanţa a emis în data de 22 martie 2013 un mandat de arestare în lipsă faţă de inculpatul Alexandru Fărcaş, care a fost depistat şi arestat de poliţişti în data de 10 aprilie 2013.

    Arme şi droguri la domiciliile cămătarilor
    Poliţiştii SIC, sub directa coordonare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, cu sprijinul SAS şi DIPI, aflându-se în continuarea cercetărilor în dosarul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de cămătărie si furt calificat, au efectuat în 8 februarie 2013 trei percheziţii domiciliare în municipiul Satu Mare, autorizate de către Judecătoria Satu Mare. La percheziţii au fost găsite şi ridicate arme albe, două cutii cu cartuşe pentru pistol cu aer comprimat şi cantitatea de 30 fiole morfină. Faţă de sătmărenii Iuliu Bogdan, zis “Bakaras”, în vârstă de 45 ani, cunoscut cu antecedente penale, şi Alexandru Mezei, zis “Ţinco”, în vârstă de 38 ani, şi Sandor Lakatos, zis “Gioni”, în vârstă de 34 ani, s-a luat iniţial măsura reţinerii pe o perioadă de 24 ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la cămătărie, furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat. În ziua următoare, Judecătoria Satu Mare a emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă.
    Cei trei inculpaţi racolau, în schimbul unor comisioane, clienţi pentru acordarea unor împrumuturi cu dobândă de către inculpatul Andrei Mircea Mărcuş din Odoreu. De asemenea, aceştia furau din apartamentele victimelor aparatura electronică şi alte bunuri de valoare după un plan bine pus la punct: le ofereau băuturi alcoolice proprietarilor, de regulă persoane în vârstă, apoi sustrăgeau cheile de la locuinţe şi pătrundeau cu uşurinţă în interior.

    Dobânzi lunare între 10% şi 100% percepute victimelor
    Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale, în colaborare cu luptătorii din cadrul SAS şi cu aportul de specialitate şi informativ al Compartimentului de Operaţiuni Speciale Satu Mare şi al DIPI au destructurat la începutul lunii trecute o grupare infracţională specializată în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi cămătărie, compusă din patru membri, respectiv: Nicolae Bogdan, recidivist, Istvan Artur Vadasz, recidivist, Iuliana Vadasz şi Ilona M., toţi din Satu Mare.
    La domiciliile celor patru inculpaţi au fost efectuate percheziţii domiciliare fiind găsite înscrisuri, sume de ani, arme albe şi un pistol cu aer comprimat care erau folosite la intimidarea victimelor. Cei patru inculpaţi au fost cercetaţi în stare de reţinere pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi cămătărie, iar ulterior trei dintre aceştia au fost arestaţi preventiv. Inculpaţii acordau împrumuturi cu dobânda între 10% şi 100% pe lună, iar ulterior procedau la ameninţarea şi şantajarea persoanelor împrumutate pentru recuperarea banilor împrumutaţi şi a dobânzilor aferente.

    Cămătarii trebuie denunţaţi
    Poliţiştii recomandă sătmărenilor să nu se împrumute de la cămătari, ci să apeleze la împrumuturile oferite de instituţiile legale de credit, cum ar fi băncile sau casele de ajutor reciproc. În cazul în care totuşi au făcut imprudenţa de a împrumuta bani de la cămătari, care îi jecmănesc lunar de sume importante de bani sau îi lasă fără apartamente şi alte bunuri, sunt rugaţi să se adreseze cu încredere lucrătorilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare. Căci în cazul în care nu vor apela la oamenii legii, le va fi aproape imposibil să scape de cămătari. Aceştia nu prea insistă pentru plata datoriei de bază, dar insistă pentru dobândă. Astfel, un sătmărean care a luat de la un cămătar 10.000 de lei, cu 10% dobândă, va trebui să-i plătească acestuia în fiecare lună cel puţin dobânda, în valoare de 1.000 de lei. După zece luni, deşi acesta a plătit cămătarului 10.000 de lei, acesta este dator în continuare cu suma de bază, respectiv 10.000 lei. Dacă continuă în acest ritm, sătmăreanul va fi o viaţă întreagă victima cămătarilor şi va lucra pentru a le îngroşa buzunarele. Alţi cămătari abia aşteaptă ca clienţii să nu le poată achita ratele pentru a intra în posesia bunurilor mobile şi imobile lăsate garanţie. Dacă până în urmă cu un an şi ceva cămătăria nu era pedepsită de lege, prin apariţia Legii 216/2011, autorităţile au la dispoziţie instrumentele legale pentru a-i trage la răspundere pe cămătari.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE