More


  Staţie de epurare ultramodernă la Moftin

  - Advertisement -

  moftin

  După ce în ultimii ani Primăria Moftin a reuşit implementarea cu succes a nu mai puţin de cinci proiecte cu finanţare europeană, primarul comunei, Gheorghe David, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că administraţia locală a atins borna cu numărul şase. Prin acest proiect s-a construit o staţie de epurare ultramodernă şi un sistem de canalizare pe raza comunei Moftin în lungime de cinci kilometri, fiind realizate circa 198 de racordări ale locuinţelor la sistemul de canalizare. Astfel, viaţa celor circa 5.000 de localnici se va îmbunătăţi considerabil, consideră edilul şef. Noua investiţie a fost inspectată şi de prefectul Eugeniu Avram şi de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, care au apreciat la superlativ ultimele realizări ale Primăriei şi ale Consiliului Local Moftin.

  Investiţie finalizată cu succes
  După ce a fost contestată într-o primă fază, lucrarea de construcţie a staţiei de epurare a fost câştigată de către un consorţiu de firme sătmărene, format din TCM, Posset şi Tarr Beton. Primarul Moftinului, Gheorghe David, a declarat că proiectul privind realizarea staţiei de epurare şi a sistemului de canalizare a fost derulat în colaborare cu Autoguvernarea Locală Csengerujfalu (Ungaria), finanţarea fiind obţinută prin intermediul proiectului “EcoNet. Îmbunătăţirea infrastructurii transfrontaliere de mediu în vederea încadrării în normele de mediu ale UE” din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Proiectul a dispus de un buget total de 2.081.481 de euro, din care 1.320.715 euro i-au revenit Consiliului Local Moftin, în calitate de lider de proiect, respectiv 465.556 euro i-au revenit Autoguvernării Locale Csengerujfalu.

  Urmează extinderea canalizării
  Primarul Gheorghe David a precizat că se caută fonduri pentru lărgirea sistemului de canalizare şi în celelalte localităţi, pentru colectarea apelor menajere. “În a doua parte a proiectului va urma să găsim surse de finanţare din surse ale Uniunii Europene, fie din fonduri guvernamentale, prin Ministerul Mediului. Am avea nevoie de circa un milion de euro pentru a doua etapă, în care ar urma să finalizăm sistemul de canalizare în localităţile Moftinu Mic, Moftinu Mare şi Domăneşti, în timp ce în localităţile Sânmiclăuş, Istrău, Ghirold, Ghilvaci şi Gara Ghilvaci există fose septice, pe care le vom vidanja, iar apele reziduale vor fi procesate prin staţia de epurare. Considerăm că avem un avantaj mare la obţinerea fondurilor prin faptul că deţinem documentaţia tehnică şi autorizaţia de construcţie”, a declarat primarul Gheorghe David.

  Eforturi majore ale administraţiei locale
  Conform aceloraşi surse, Primăria şi Consiliul Local Moftin, sub îndrumarea unor consultanţi specializaţi în atragerea şi implementarea proiectelor europene, au depus eforturi majore pentru a reuşi realizarea la termen şi în bune condiţii a lucrărilor. “Din păcate, în România este mai uşor să accesezi fonduri europene, dar este foarte greu să le şi implementezi. Noi, mă refer aici la Primărie şi Consiliu Local, am fost nevoiţi să accesăm un credit în valoare de 1,3 milioane de euro prin care vom plăti lucrarea, urmând ca aceste cheltuieli să ne fie decontate de către Uniunea Europeană. Fără accesarea acestui credit nu am fi reuşit să ne încadrăm în termen, în special din cauza birocraţiei. De aceea ţin să le mulţumesc consilierilor locali pentru faptul că au înţeles importanţa acestui demers. A fost singura cale de a duce la bun sfârşit proiectul”, a mai precizat primarul comunei Moftin.

  Moftinul, campionul proiectelor europene
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, l-a numit pe primarul Moftinului, Gheorghe David, campionul proiectelor cu finanţare europeană, felicitând administraţia locală pentru maniera în care înţelege să fie aproape de cetăţeni şi să le rezolve problemele. “La ceea ce vedem aici, la Moftin, nu putem decât să îi felicit pe primarul Gheorghe David şi pe consilierii locali. Este o realizare foarte frumoasă pentru comuna Moftin, peste un milion de euro. Eu spun că dacă totul va ieşi cum trebuie comuna Moftin va avea finanţare pentru finalizarea lucrărilor de introducere a canalizării, în mod special. La ora actuală fiind doar la Moftinul Mic, dar urmează Moftinul Mare, Domăneştiul şi celelalte localităţi. Eu cred că până în 2016 se va realiza această investiţie. Vorbesc în cunoştinţă de cauză. Aşa că este, după părerea mea, una dintre puţinele localităţi care se pot mândri cu asemenea staţii de epurare şi este meritul 100% al Primăriei şi a Consiliului Local Moftin”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor.
  Prefectul Eugeniu Avram a subliniat importanţa staţiei de epurare inaugurate ieri la Moftin, în special în ceea ce priveşte impactul transfrontalier al apelor uzate. “Majoritatea primarilor se preocupă să introducă apa. Nu este destul, pentru protecţia mediului este necesară o preocupare pentru colectarea apelor contaminate. Aici, la Moftin, această problemă şi-a găsit rezolvare, cu atât mai mult cu cât ne aflăm pe frontiera cu Ungaria şi ne-am asumat anumite angajamente de mediu faţă de vecinii noştri”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img