More


  SUA încurajează Republica Moldova

  - Advertisement -

  Un moment demn de consemnat cu majuscule în contextul evenimentelor politice ale săptămânii trecute s-a petrecut, fără îndoială, la Chişinău. Aici, peste o sută de mii de oameni s-au strâns în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova. Evenimentul a avut loc la iniţiativa celor trei partide din coaliţia de guvernare şi, după cum era de aşteptat, a fost boicotat de comunişti. Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost, totuşi, neîncăpătoare pentru zecile de mii de moldoveni veniţi din toate colţurile ţării. Uriaşa manifestaţie, care a ocupat centrul Capitalei Chişinău, a avut ca scop informarea cetăţenilor cu privire la avantajele acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Partidele democratice, susţinute de un număr substanţial de cetăţeni, îşi afirmă astfel clar orientarea pro-europeană.
  Amploarea evenimentului politic de la Chişinău dobândeşte semnificaţii speciale în contextul evident în care SUA încurajează Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană.

  Concret, Eric Rubin, asistent al Secretarului de Stat al SUA, a declarat în timpul unei întrevederi la Chişinău cu preşedintele Nicolae Timofti că Statele Unite sunt dispuse să acorde mai multă susţinere Republicii Moldova, inclusiv financiară, pentru a o ajuta să se apropie de spaţiul occidental. Oficialul american a declarat că locul Republicii Moldova este în spaţiul european şi în cel transatlantic.
  Ca răspuns la presiunile Federaţiei Ruse asupra ţărilor din Parteneriatul Estic, oficialul american a afirmat că viziunea SUA este cea a unei Europe Unite în care să domnească democraţia. Se făcea astfel referire la obstacolele comerciale ridicate de Moscova în calea apropierii Chişinăului de Uniunea Europeană. Rubin a salutat, de asemenea, decizia autorităţilor de la Chişinău de a trimite un grup de militari moldoveni în Kosovo, pentru o misiune internaţională de menţinere a păcii.
  În mod evident, comuniştii, leşinaţi după Kremlin, n-au văzut cu ochi buni nici uriaşa manifestaţie din Chişinău, nici încurajările SUA pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. “Roşii” de peste Prut au anunţat un marş asupra Chişinăului şi au cerut demisia guvernului, pe care l-au acuzat că a fost creat de clanuri oligarhice care acţionează împotriva intereselor poporului moldovean, conducând ţara spre o catastrofă inevitabilă. În toată această vreme, majoritatea covârşitoare a cetăţenilor Republicii Moldova sunt convinşi că parcursul european este calea cea dreaptă şi previzibilă.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img