Abuzurile senatorului nimănui!Untitled-1

Conflict de interese, abuz de putere, calomnie, trafic de influență și amenințări. Așa se pot caracteriza ultimele interpelări și întrebări ale senatorului nimănui, Valer Marian, depuse în Parlament în data de 9 decembrie. De la tribuna Parlamentului, încălcând Regulamentul Senatului și plasându-se în afara Constituției, acesta cere Ministerului Finanțelor să organizeze controale la o societate privată ( SC Nord Vest TV Advertising SRL Satu Mare), pentru motive inventate, potrivit unor surse neprecizate. De asemenea, Valer Marian cere OSIM să cerceteze modul în care au fost acordate mărcile Gazeta de Nord –Vest și Nord-Vest TV.

Senator delator, cu apucături de infractor
În interpelarea și în întrebarea formulate, senatorul independent invoca “surse judiciare”, „conform unor informaţii care mi-au parvenit”, fără să fie adusă vreo dovadă care să justifice necesitatea unui asemenea control al Finanțelor sau a unei cercetări la Oficiul de Mărci și Invenții. Deși nu prezintă niciun document, fără nicio minimă argumentare, care să justifice solicitarea abuzivă a senatorului Marian, acesta acuză încasări fictive, infracțiuni financiare, aranjamente la OSIM, în care ar fi implicat un angajat al acestei instituții. Prevalându-se de funcția publică pe care o deține și uzurpând calități oficiale pe care nu le are, el cere dispunerea unui control la o societate care funcționează potrivit unor reguli ale economiei de piață și ale sectorului privat.

Pe lângă faptul că senatorul poate fi acuzat de calomnie (acuze aruncate la grămadă), în acest caz putem vorbi despre încălcarea Regulamentului Senatului și implicit a Constituția României, ceea ce necesită sesizarea comisiei de abuzuri și cea juridică și de disciplină din Camera Superioară a Parlamentului. „În plenul Senatului nu pot fi formulate întrebări și interpelări care privesc probleme de interes personal sau particular(…) ori privesc activitatea unor persoane care nu îndeplinesc funcții publice”, se arată la articolul 159 din Regulamentul Senatului.

Senator care îşi apără doar propriul interes
De asemenea, la articolul 162 din Regulament se spune că “interpelarea constă într-o cerere adresată Guvernului sau unui membru al acestuia de către unul sau mai mulți senatori sau un grup parlamentar, prin care se solicită explicații asupra politicii Guvernului în probleme importante ale activității sale interne sau externe”. În același timp, în Constituția României, la articolul 112 se spune că “Guvernul și fiecare dintre membrii săi au obligația să răspundă la interpelările și întrebările formulate de deputați și senatori, în condițiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului”.

În primul rând putem constata faptul că atât interpelarea cât și întrebarea adresată Ministerului Finanțelor și OSIM nu au nimic în comun cu interesul public sau cu obținerea de informații cerute de un parlamentar, la solicitarea alegătorilor săi. În Regulamentul Senatului se spune că Guvernul și fiecare membru al Guvernului poate fi interpelat “în problemele importante ale activității sale interne și externe”. Oare ce are a face subiectul interpelării lui Valer Marian cu problemele importante ale țării? Senatorul nimănui solicită ministrului Finanțelor un control fiscal la o firmă privată, cu acționariat format din persoane fizice, care nu îndeplinesc vreo funcție publică.

Interpelare cel puţin bizară
Mai mult, interpelarea devine cel puțin bizară, în condițiile în care ne întrebăm, îndreptățit, cum ar putea un ministru, care gestionează domeniul fiscal și întocmește politicile financiare ale țării, de la București, să dispună un control la o societate comercială din Satu Mare? Aici intervine și încălcarea grosolană a atribuțiilor pe care le deține senatorul Valer Marian, plasându-se în afara Regulamentului Senatului. Acesta încearcă, prin calitatea publică pe care o deține, să forțeze un control financiar la grupul media Nord-Vest și să pună mâna, prin metode în afara legii, pe documente care atestă înscrierea la OSIM a unor mărci private.
Senatorul Valer Marian este subjugat unor interese personale, în încercarea sa disperată de a distruge o firmă privată. De aceea, toate acțiunile sale, de un an încoace, în Parlamentul României sunt legate de un război personal dus cu societăți și persoane care activează în sfera privată. De aceea putem spune că senatorul Valer Marian își trafichează influența sa, prin interpelări și întrebări, la nivel parlamentar, pentru a obține documente confidențiale (care țin de secretul comercial) și a provoca controale fiscale.

Senator bun de trimis în faţa comisiei pentru abuzuri
În asemenea condiții, Marian ar putea fi cercetat în comisiile de abuzuri și juridică și disciplină pentru abuz în serviciu și conflict de interese, deoarece acesta se folosește de calitatea sa publică pentru promovarea unor interese personale. Nu în ultimul rând, senatorul nimănui ar putea fi acuzat de amenințări, în condițiile în care interpelarea și întrebarea din Parlament au fost introduse de persoane necunoscute, la instigarea senatorului, într-un plic nesigilat și introduse în cutia poștală a grupului media precum şi în cutia poştală de la resedinţa acţionarului firmei care deţine Nord Vest TV şi Gazeta de Nord Vest, care face obiectul atacurilor fără precedent din partea acestuia.

Senatorul Valer Marian nu mai reprezintă de mult timp interesele alegătorilor săi care l-au trimis în Parlament. De mult timp, senatorul nimănui a devenit sclavul unor orgolii și frustrări personale, care îl mână în luptă într-un război cu dușmani imaginari.

Marius Oproiu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts