More

  An bogat în investiţii la Negreşti-Oaş

  fedorca

  Anul 2013 a însemnat pentru orașul Negreşti-Oaş finalizarea unor investiţii importante, pe care negreştenii le aşteaptă de foarte mulţi ani, dar și demararea altora noi, a arătat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca. Finalizarea drumului de acces spre Luna Șes, finalizarea Centrului Social de Zi pentru Vârstnici și a Centrului de afaceri, reabilitarea și modernizarea străzilor Vrăticel și Unirii II – sunt numai câteva dintre marile proiecte realizate în acest an de către Primăria Orașului Negrești-Oaș. Tot cu această ocazie, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură, Natalia Lazăr, a prezentat pe scurt programul Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă.

  Obiective realizate
  Finalizarea drumului de acces spre Luna Șes este cea mai mare investiție realizată în acest an de Primăria orașului Negrești-Oaș și Consiliul Județean Satu Mare, după ce anul trecut au fost finalizate lucrările la reţeaua de alimentare cu energie electrică, la reţeaua de canalizare şi a fost pus în funcţiune telescaunul. ”În acest an, la Luna Șes au fost investiți 6,7 milioane lei, alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale, ceea ce a făcut posibilă finalizarea lucrărilor la drumul de acces. Este un mare pas înainte pentru finalizarea stațiunii, lucru care sper să se întâmple, cu sprijinul Guvernului Ponta, până în iarna viitoare”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.
  Alte două investiții importante finalizate în vara acestui an sunt Centrul de afaceri din Cartierul Baltă și Centrul de zi pentru Vârstnici din Cartierul Decebal, ambele finanțate din fonduri europene și cofinanțate de la bugetul local. De asemenea, în acest an au fost modernizate străzile Vrăticel şi Unirii II, urmând ca anul viitor să fie realizate investiţiile şi pe celelalte străzi. “Din păcate, întârzierile la proiectul privind reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare derulat de Apaserv, cauzate de contestaţii, a dus la întârzieri şi la acest proiect privind modernizarea celor şase străzi. Sper ca anul viitor să putem demara în forţă lucrările”, a precizat primarul Fedorca.

  Evenimente culturale cu duiumul
  Primăria Negreşti-Oaş a acordat o atenţie sporită şi evenimentelor culturale. În premieră, Primăria a organizat în acest an Târgul Mărţişorului Tradiţional, un eveniment care s-a bucurat de mult succes în rândul copiilor şi a elevilor din Negreşti-Oaş. Tot în premieră, în luna septembrie, la Muzeul Ţării Oaşului a fost organizat Festivalul Regional al Patrimoniului Culinar Carpatic.
  Evenimente de succes au mai fost Zilele Medicale ale Ţării Oaşului – ediţia a V-a, Ziua Copilului, Gala Laureaţilor Negreşteni – ediţia a XV-a, dar şi manifestările organizate de Ziua Naţională, cu participarea interpretului Dinu Iancu Sălăjanu, sau de Moş Nicolae, cu participarea trupei Zurli. Ultimele două evenimente au adunat în centrul oraşului mii de negreşteni, fiind cele mai reuşite ediţii de până acum. Totodată, la Muzeul Ţării Oaşului au fost organizate expoziţii cu tradiţie precum Art Bunavestire – expoziţie de artă plastică şi expoziţia de fotografie “Versus dar împreună”.

  Festivalul de datini, la a XVI-a ediţie
  Ca o încununare a anului cultural negreştean, în 26 decembrie va avea loc a XVI-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, care va culmina seara, la ora 20.00, cu un spectacol de lasere. Date despre acest eveniment au fost oferite de directorul Casei Orăşeneşti de Cultură, Natalia Lazăr. Ediţia din acest an se va desfăşura sub auspiciile Autorităţii Naţionale pentru Turism. Vor participa circa 25 de ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate.
  Festivalul va începe de la ora 12.00 cu parada colindătorilor prin centrul oraşului, după care, la ora 12.30, va avea loc deschiderea festivă a ediţiei din acest an. Festivalul propriu-zis va începe la ora 13.00, la Catedrala Ortodoxă din Negreşti-Oaş. În seara aceleiaşi zile, la ora 20.00, va avea loc şi un spectacol de lasere, o surpriză pregătită de către Primăria oraşului Negreşti-Oaş. Vineri, 27 decembrie, va avea loc şi o conferinţă cu tema „Patrimoniul cultural al Ţării Oaşului şi rolul său în creşterea potenţialului turistic al zonei”.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE