More


  Atenţie la furturile din bancomate!

  - Advertisement -
  Mare atenție când retrageți bani de la ATM!
  Furturile de carduri la bancomatele (ATM) băncilor au ajuns la cote îngrijorătoare în ultima vreme, motiv pentru care băncile au început să ia măsuri de urgenţă, precum blocarea cardurilor pe care se observă operaţiuni suspecte.
  Faptul că la ATM-urile băncilor se efectuează foarte multe retrageri de numerar face munca hoţilor mai uşoară. Aceştia apelează la diverse metode şi dispozitive pentru a intra în posesia sumelor de bani existente în contul de card, astfel încât tranzacţiile cu cardul la ATM-uri (bancomate) a ajuns, dacă nu sunt respectate câteva reguli minime de siguranţă, o metodă de utilizare destul de nesigură şi riscantă a cardului.
  Pentru utilizarea cardului în deplină siguranţă, Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Sălaj, vă recomandă să aveţi în vedere următoarele:
  – fiţi foarte atenţi înainte de utilizarea cardului la ATM. Uitați-vă cu atenţie dacă nu vi se pare nimic suspect în regulă cu bancomatul, mai exact dacă tastatura acestuia este fixă, nu este adaugată, mobilă, dacă fanta unde se introduce cardul este cea obișnuită şi nu conține fire sau alte obiecte care ar putea ajuta hoţul să copieze cardul. Se pot depista destul de ușor elementele false ale unui ATM. Pentru că una dintre metodele hoţilor este aceea de a introduce componente false la un ATM (tastatura sau fanta de introducere a cardului) pentru a copia un card.

  – ascundeţi codul PIN! Atunci când tastaţi codul PIN, aveți grijă să nu-l observe cineva din apropiere şi încercati chiar să acoperiţi tastatura cu palma atunci când introduceți codul, pentru a nu putea fi înregistrat de vreo cameră video. Hoţii de carduri plasează de obicei camere video pentru a înregistra (copia) codul PIN, fără de care nu pot să utilizeze cardul.

  – dacă vi se blochează cardul în ATM, nu aşteptaţi să vă ajute cineva să-l scoateţi, ci anunțaţi imediat banca pentru a se bloca cardul. Este posibil ca acesta să fi intrat pe mâna hoților.

  – dacă cineva se oferă să vă ajute să efectuaţi operațiunile la ATM (bancomat) refuzaţi şi de asemenea aveţi grijă ca distanţa până la persoana din spatele dvs. să fie suficient de mare încât să nu permită vizualizarea tastaturii şi a operaţiunilor pe care le efectuaţi dvs. la aparat.

  Utilizează cardul sigur şi fără riscuri ţinând cont de următoarele sfaturi:
  • SEMNEAZĂ CARDUL pe verso în chenarul rezervat în acest scop, în momentul primirii acestuia, folosind un pix cu pastă;
  • DISTRUGE PLICUL ce conţine codul PIN primit de la banca după ce l-ai memorat;
  • NU scrie niciodată codul PIN pe spatele cardului;
  • NU introduce codul PIN pe site-uri de internet şi nu-l divulga telefonic;
  • PĂSTREAZĂ cu grijă cardul şi NU DEZVĂLUI informaţiile specifice de identificare (număr card, data expirării, nume, etc) altor persoane, chiar dacă acestea sunt sau se prezintă drept angajaţi ai băncii;
  • ASIGURĂ-TE că în timpul tranzacţiilor efectuate cu folosirea codului PIN, acesta nu este dezvăluit (voluntar sau involuntar) altor persoane;
  • NU răspunde niciodată mesajelor primite prin SMS / e-mail prin care ţi se solicită date personale (numărul de card, data expirării cardului, codul PIN);
  • NU împrumuta cardul altor persoane;
  • ASIGURĂ-TE că în cursul tranzacţiilor comerciale cardul rămâne sub atentă supraveghere;
  • Solicită comercianţilor chitanţele aferente tranzacţiilor efectuate şi verifică cu atenţie informaţiile înscrise pe acestea;
  • PĂSTREAZĂ toate chitanţele tranzacţiilor şi verifică-le cu extrasul de cont lunar;
  • PROTEJEAZĂ cu mâna introducerea codului PIN în ATM sau POS când efectuezi tranzacţii
  Este foarte important ca în momentul în care aţi derulat întreg demersul şi totuşi nu reuşiţi să scoateţi suma de bani solicitată, să nu părăsiţi zona bancomatului până la soluţionarea situaţiei.
  Apelaţi numărul afişat pe aparat pentru clarificarea pe loc a situaţiei operaţiunii bancare nereuşite, iar dacă se exclud situaţii de genul lipsă de fonduri, card nefuncţional, expirat, bancomat off-line – toate aceste ipoteze afişate în clar pe ecranul bancomatului – apelaţi de îndată numărul de urgenţă 112. În ipoteza în care părăsiţi zona, persoana care a stat la pândă în scopul fraudării, în lipsa altor pericole, vine şi recuperează dispozitivul de captare, cu tot cu banii Dvs.

  Iulian Duma  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img