Cea de-a treia zi a praznicului Naşterii Domnului a fost închinată pomenirii Sf. Ştefan, primul diacon şi martir al Bisericii, el fiind sărbătorit de toţi creştinii, fie că sunt ortodocşi, greco-catolici sau romano-catolici. Cu această ocazie, în bisericile din judeţ au fost oficiate Sfinte Liturghii, la care au participat mii de sătmăreni.
Biserica “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, de lângă Podul Golescu, s-a aflat în sărbătoare, unde numeroşi credincioşi au luat parte la Sfânta Liturghie săvârşită de către protopopul ortodox de Satu Mare şi paroh al bisericii, Ioan Socolan, alături de preoţii parohi Tiberiu Vălean Susan şi Gabriel Gorgan. În cadrul cuvântului de învăţătură, preotul Ioan Socolan a prezentat pe scurt viaţa Sfântului Ştefan, care a rostit o lungă cuvântare în care a arătat că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeţi şi că iudeii sunt vinovaţi pentru uciderea Lui. Furioşi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Locul uciderii Sfântului Ştefan a fost în valea lui Iosafat.
Sfântul Ştefan s-a numărat printre primii diaconi, alături de Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena şi Nicolae. Rolul lor în Biserica primară depăşea cu mult rolul pe care îl au diaconii în zilele noastre. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau şi ajutau la desfăşurarea cultului aparţinând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim. Numele este de origine grecească – Stephanos – şi înseamnă “coroană”, “ghirlandă”, “cunună”, cu care erau încununaţi învingătorii.
Peste 422.000 de români poartă numele Sfântului Arhidiacon Ștefan, sărbătorit pe 26 decembrie de romano-catolici și pe 27 decembrie de ortodocși și greco-catolici. Astfel, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din MAI, 422.664 de români, dintre care 305.449 bărbați și 117.215 femei, poartă numele Sfântului Arhidiacon Ștefan. Din totalul româncelor, 84.399 se numesc Ștefania, 22.327 — Ștefana, 9.114 — Fănica, 1.036 — Fănuța, iar 339 — Fana. Majoritatea bărbaților se numesc Ștefan (273.159), Istvan (18.656), Fănel (8.727), Ștefănel (3.306), Ștefănuț (1.031) sau Fane (581).