More  Cauţiune cât trei weekenduri şpăgare

  - Advertisement -

  pintea1

  Fostul director al APIA Satu Mare, Viorel Pintea, arestat după ce a fost prins în flagrant încasând o şpagă de 3.000 de euro de la un fermier, ar putea fi cercetat în stare de libertate. Tribunalul Satu Mare a fixat miercuri o cauţiune în valoare de 100.000 lei pentru eliberarea condiţionată a fostului director Viorel Pintea. Pentru un sătmărean simplu, cei 100.000 de lei constituie o adevărată avere. Nu însă şi pentru fostul director al APIA. Pe lângă şpaga de 3.000 de euro, anchetatorii au mai găsit în sacoul şi în geanta de serviciu alte trei plicuri, conţinând încă 5.000 de euro, progveninţi cel mai probabil tot din mită. Cu alte cuvinte, într-un sfârşit de săptămână directorul Pintea a strâns şpăgi de 8.000 de euro, respectiv 35.760 de lei la cursul BNR de ieri. Adică o treime din cauţiunea pe care a fixat-o Tribunalul Satu Mare.

  Eliberarea, luată în discuţie luni
  Tribunalul Satu Mare a stabilit miercuri cuantumul cauţiunii ce trebuie plătită de fostul director al APIA Satu Mare, Viorel Pintea, pentru a fi eliberat condiţionat din arest preventiv. Cuantumul a fost stabilit la nivelul sumei de 100.000 de lei. “Acest lucru nu înseamnă că Viorel Pintea va fi pus în libertate imediat. El trebuie să achite, cauţiunea de 100.000 de lei până luni, 9 decembrie, când se va discuta pe fond cererea sa de eliberare condiţionată”, ne-a declarat şeful Serviciului Teritorial Oradea al DNA, prim-procurorul Marius Iancu. Magistraţii Tribunalului Satu Mare vor stabili în şedinţa de luni dacă fostul director al APIA, Viorel Pintea, va fi eliberat condiţionat sau va rămâne după gratii pe durata celor 29 de zile pentru care a primit mandat de arestare preventivă. Viorel Pintea este primul inculpat din judeţul Satu Mare arestat pentru săvârşirea unor fapte de corupţie care cere să fie eliberat pe cauţiune.
  Este greu de răspuns dacă suma fixată pentru cauţiune este mare sau mică pentru un director precum Viorel Pintea, milionar în euro. Având în vedere că anchetatorii au mai găsit în haina şi geanta cu care fusese vineri la serviciu încă trei plicuri cu 5.000 de euro, la care se adaugă plicul primit duminică, 24 noiembrie 2013, rezultă că la un sfârşit de săptămână acesta încasase şpăgi de 8.000 de euro, adică 35.760 de lei la cursul BNR de ieri. Puţin mai mult de o treime din valoarea cauţiunii de 100.000 de lei.

  Prins în flagrant cu mită de 3.000 euro
  Reamintim cititorilor noştri că directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea, a fost arestat în 25 noiembrie, după ce cu o zi înainte a fost prins în flagrant primind o mită de 3.000 de euro. Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurorii DNA, în cursul lunilor martie şi mai 2012, inculpatul Viorel Pintea, în calitate de director la APIA Satu Mare, a pretins fermierului Cornel Cherecheş suma de 2.500 euro, respectiv 5.000 euro, pentru a nu dispune controale în legătură cu activităţile agricole desfăşurate de acesta, respectiv la culturile de viţă de vie pe care denunţătorul le deţinea în judeţul Satu Mare şi pentru care a accesat fonduri europene substanţiale. Din totalul sumelor pretinse, în perioada anterior menţionată, inculpatul Viorel Pintea a primit de la denunţător 2.500 euro şi 3.000 lei. Separat de sumele deja menţionate, în dimineaţa zilei de 22 noiembrie 2013, inculpatul Viorel Pintea a pretins de la denunţător suma de 3.000 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, constând în nedispunerea unor controale la activităţile agricole ale denunţătorului, al căror rezultat risca să atragă o răspundere administrativă. În după-amiaza zilei de 24 noiembrie 2013, inculpatul Viorel Pintea l-a chemat pe denunţător în Viile Satu Mare, care i-a înmânat suma de 3.000 euro pe care o pretinsese, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts