More


  Cel mai bun an pentru Consiliul Judeţean

  - Advertisement -

  stef-govor

  Anul 2013 a fost cel mai bun an din punctul de vedere al realizărilor pentru Consiliul Judeţean Satu Mare, a fost concluzia trasă ieri de preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor, în cadrul unei conferinţe de presă în care au prezentat rezultatele activităţii Consiliului Judeţean în 2013. Un an în care au fost continuate proiectele începute, în care s-a încercat restabilirea valorilor naţionale şi în care au fost demarate proiecte noi în Sănătate, infrastructură, Cultură. Consiliul Judeţean Satu Mare a continuat evenimentele deja consacrate cum ar fi: Gala Laureaţilor, Sâmbra Oilor- ediţia a 57-a, Festivalul Codrenesc Oţeloaia- ediţia a 57-a, Mitingul Aviatic, ediţia a VI-a, Festivalul Mămăligii şi al Pălincii, Recitatio- ediţia a VII-a.

  Investiţii masive în Sănătate
  Conducerea CJ a continuat investiţiile în domeniul sănătăţii. În anul 2013 a fost finalizată reabilitarea Ambulatoriului II de pe strada Gheorghe Lazăr. Valoarea investiţiei a fost de 6.428.794,43 lei inclusiv TVA. De asemenea, au fost reabilitate mai multe secţii în Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare: Pediatrie – etaj 5, locaţia 1, Chirurgie infantilă – etaj 5, locaţia 1, Psihiatrie Cronici – parter, locaţia 2, Bloc operator Ortopedie – etaj 2, locaţia 1,  Hol principal Computer Tomograf – parter, locaţia 1, Gastroenterologie – etaj 4, locaţia 1, Interne I – etaj 3, locaţia 2, Dermatologie – etaj 1, locaţia 2, Corp T.E.S.A. – în execuţie, Medicina Legală – în execuţie, strada Ady Endre, Nefrologie – în execuţie, prin sponsorizare. A mai fost amenajată fosta secţie de obstetrică – ginecologie pentru secţia de pediatrie în localitatea Tăşnad. S-au făcut reparaţii capitale la instalaţia de încălzire din cadrul Spitalului Vechi, valoarea investiţiei fiind de 331.566 lei. Tot aici au fost montate şi puse în funcţiune două ascensoare electrice pentru bolnavi, în valoare de 372.000 lei.

  Infrastructura rutieră, o prioritate
  Infrastructura rutieră a constituit un alt domeniu foarte important pentru preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor. Preşedintele Adrian Ştef a declarat că în foarte puţine judeţe din ţară s-a lucrat atâta ca şi la Satu Mare în materie de drumuri. De o atenţie deosebită din partea CJ Satu Mare s-a bucurat drumul naţional Odoreu-Medieş-Apa. Preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor au făcut mult lobby pentru centura Sătmarului – aici amintim aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Guvernul Ponta în data de 4 decembrie 2013, valoarea totală a investiţiei ajungând la 730,4 milioane lei.
  În 14 februarie a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru modernizarea porţiunii de drum dintre Marghita şi Tăşnad, proiect finanţat din fonduri europene. Valoarea investiţiei este de 84 milioane lei cu TVA, din care investiţia pe raza judeţului nostru este de aproximativ 20 milioane de lei. După reabilitare, drumul va reprezenta o variantă de acces la autostrada Transilvaniei. În prezent, se lucrează la DJ 109L Negreşti Oaş – Turţ şi podul peste râul Turţ, proiect finanţat prin POR. Atribuirea lucrărilor s-a făcut pentru o valoare totală de 48,32 milioane lei. Tot prin intermediul unui proiect finanţat prin POR, a fost modernizat drumul de ocolire în zona de sud (DJ 194), pe o lungime totală de 10,4 km, între localităţile Terebeşti – Ghilvaci – Moftinu Mare. Valoarea totală a proiectului este de 22,88 milioane de lei.
  Prin Programul de Cooperare Ungaria –România 2007-2013, CJ a reuşit să finalizeze proiectul ”Poarta de est – Dezvoltarea infrastructurii de transport rutier între localităţile Garbolc-Bercu”., în valoare de 1,26 milioane euro. Un alt proiect transfrontalier aflat în implementare este ”Restabilirea conexiunii rutiere dintre Sanislău şi Ömböly”, în valoarea de 5,65 milioane euro. Până în decembrie 2013 a fost realizată15% din investiţie. CJ implementează şi proiectul transfrontalier intitulat ”Pe două roţi între Turulung şi Magosliget”, în valoare de 4,49 milioane euro.

  Aproape 15 milioane lei pentru dezvoltare locală
  Suma repartizată judeţului Satu Mare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală a fost de 14,650 milioane lei. Astfel, pentru alimentarea cu apă a comunelor Beltiug şi Bixad a fost alocată suma de 1,733 milioane lei. Pentru sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate în Călineşti Oaş, Certeze, Gherţa Mică şi Supur a fost alocată suma de  2,225 milioane lei. Pentru drumuri comunale, comunele Călineşti Oaş, Turulung, Craidorolţ, Homoroade şi Andrid au primit 1,992 milioane lei. La capitolul drumuri publice, Primăria Negreşti Oaş a primit 6,722 milioane lei pentru drumul de acces la Luna Şes, iar la capitolul reabilitare de poduri, podeţe sau punţi pietonale  a fost alocată suma de 1,976 milioane lei pentru podul de la Domăneşti şi podeţul de la Târşolţ.
  Dezvoltarea zonei turistice Luna Şes a continuat cu modernizarea drumului de acces, realizarea canalizării, aducţiunii de apă. Valoarea contractului este de 18,49 milioane lei, din care valoarea lucrărilor executate şi decontate este de 13,56 milioane lei. Pentru finalizarea lucrărilor, finanţarea este asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală în cuantum de 6,72 milioane lei. Lucrările la drumul de acces au fost finalizate. În momentul de faţă, lucrările sunt oprite până când Primăria Negreşti va obţine avizele de la Romsilva pentru scoaterea din circuitul forestier a unei porţiuni din pârtie.

  Ziua Judeţului, o premieră naţională
  Prima ediţie a Zilei Judeţului Satu Mare a fost organizată în 24 iunie, fiind vorba de o premieră la nivel naţional. Protectorul Judeţului Satu Mare a fost desemnat Sfântul Ioan Botezătorul. Toate localităţile din judeţ au fost prezente în perioada acestor evenimente cu standuri la care şi-au etalat obiceiurile, tradiţiile şi bunătăţile culinare. De asemenea, la iniţiativa preşedintelui Adrian Ştef, în curând judeţul Satu Mare va dispune de o stemă nouă. Varianta aprobată de consilierii judeţeni este în fază finală la Comisia de heraldică.
  În anul 2013, CJ a susţinut Grupul de Acţiune Locală Someş cu suma de 150.000 lei. Conducerea Consiliului Judeţean a început procesul cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi ai producătorilor de vin din judeţ în vederea înfiinţării zonei de indicaţie geografică “Dealurile Sătmarului”, pentru a valorifica cele 1.000 de hectare cultivate din judeţ.

  Sediu nou pentru Biblioteca Judeţeană
  CJ a aprobat studiul de fezabilitate pentru noul sediu al Bibliotecii Judeţene, de pe strada Mihail Kogălniceanu nr.5. Valoarea totală a investiţiei este de 61,35 milioane lei. De asemenea, în 2013 CJ Satu Mare a alocat bani pentru reabilitarea casei memoriale Ady Endre din satul cu acelaşi nume, a faţadei casei din municipiul Satu Mare în care a murit Vasile Lucaciu, a cuptoarelor dacice din Medieşu Aurit şi a Monumentului Ostaşului Român din Carei. În 14 august, CJ a preluat Şcoala 13 şi a început reabilitarea din fonduri proprii, instituţia alocând în acest sens suma de 200.000 lei. Lucrările urmează să fie finalizate în cursul anului următor. După reamenajarea clădirii şi recompartimentarea sălilor de clasă, în noul imobil vor fi mutaţi elevii de la Şcoala incluzivă.
  În cursul anului 2013, CJ a acordat o atenţie deosebită activităţilor sportive. Pe lângă sprijinul financiar alocat către diverse cluburi şi asociaţii sportive, a alocat echipei FC Olimpia suma de 900.000 lei. În vară, echipa fanion a judeţului a promovat în Liga a II-a.

  Obiective ambiţioase pentru anul viitor
  Conducerea CJ Satu Mare şi-a fixat obiective ambiţioase pentru anul viitor vizând investiţii importante în infrastructură. Prin finanţări din fonduri europene ce vor fi obţinute în cadrul POR 2014 – 2020, vrea să modernizeze drumul dintre Pomi şi Seini, să modernizeze DJ 193 Satu Mare-Păuleşti-Petin-Apateu-Corod-Culciu Mic-Culciu Mare-Cărăşeu-Lipău-Valea Vinului-Roşiori-Pomi-Borleşti-limită cu judeţul Maramureş, DJ 196 Supuru de Jos – Corund – Bogdand – Nadişu Hododului – Hodod- limită cu judeţul Sălaj , DJ 108P Hurezu Mare,  DJ 108R Dobra – Beltiug Băi – Beltiug, DJ 109J Racşa – Racşa Vii, lungimea totală a traseului fiind de 88 km.
  Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, CJ vrea să obţină finanţare pentru modernizarea DJ 193A Satu Mare – Homorod – Solduba- Hodişa – Socond – Răteşti, DJ 108M Berveni – Carei- Tiream – Andrid – Santău – Tăşnad şi DJ 108L Mădăras – Terebeşti – Craidorolţ – Tăşnad, în lungime totală de 142 km. Prin Programul de cooperare transfrontalieră Ro – Hu, Consiliul Judeţean urmăreşte să obţină finanţări pentru modernizarea DJ 196C Pişcolt – Scărişoara – Horea – Sanislău, modernizarea drumului Carei – Căpleni, modernizarea drumului Doba – Boghiş – Csengerujfalu (Ungaria), modernizarea drumului Vetiş – Oar -Csenger (Ungaria). Lungimea totală a acestor drumuri este de 34 km. De asemenea, CJ pregăteşte două proiecte pentru Băile Beltiug, în valoare totală de aproape 13 milioane lei.

  Sprijin din partea premierului Ponta şi a vicepremierului Dragnea
  Vicepreşedintele Mircea Govor a declarat că numeroasele realizări prezentate de preşedintele Adrian Ştef scot în evidenţă cât este de importantă activitatea Consiliului Judeţean, respectiv cât de prezent şi de implicat este Consiliul Judeţean în viaţa sătmărenilor. Potrivit vicepreşedintelui Govor, în 2013 Consiliul Judeţean a derulat cele mai multe investiţii din ultimii 24 de ani. Mircea Govor a accentuat sprijinul pe care l-au oferit judeţului nostru premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea. “Dacă n-ar fi fost buna colaborare dintre preşedintele Ştef, vicepreşedintele Riedl şi mine, aceste investiţii n-ar fi putut fi realizate”, a adăugat Mircea Govor.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare