More


  Cinstire adusă eroilor din Supur

  - Advertisement -

  parastas

  Eroii satului Supuru de Sus din Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial au fost cinstiţi ieri(n.r. duminică) printr-o slujbă de pomenire oficiată la Monumentul Eroilor din curtea bisericii din localitate. Evenimentul a fost onorat de prezenţa lui Sorin Encuţescu, consilierul de stat al premierului României, Victor Ponta, europarlamentarii Ioan Mircea Paşcu şi Ovidiu Silaghi, deputatul Octavian Petric, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, consilierul judeţean Oliviu Buzgău, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarii Radu Roca şi Marcela Papici, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, primarul comunei Racşa, Toma Betea, primarul comunei Supur, Vasile Şteţ, fostul primar al oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura, directorul general al cotidianului Informaţia Zilei, Dumitru Păcuraru precum şi alţi invitaţi.

  liturghie
  Bucuria Naşterii Mântuitorului Iisus
  Sărbătoarea de la Supuru de Sus a început cu Sfânta Liturghie oficiată în biserica din localitate de protopopul de Carei, Marian Crainic, fiu al satului, şi preotul paroh local Bogdan Mureşan. În predica sa, protopopul Marian Crainic a afirmat că întreaga creştinătate se află încă sub impulsul bucuriei Naşterii Mântuitorului Iisus, care a venit pe pământ să se nască, să crească şi să ne mântuiască. Totodată, i-a îndemnat pe credincioşi să se lase împresuraţi de această bucurie, adăugând că bucuria este cel mai bun medicament pentru sufletul omului.
  A făcut apoi referire la sărbătoarea din satul Supuru de Sus, al cărui promotor a fost vicepreşedintele Mircea Govor, fiu al satului. “Dacă nu era Mircea (Govor – n.r.) să ne adune, poate că mulţi dintre noi, fii ai satului, uitam să mai venim pe la casele părinteşti. Astfel, la îndemnul lui, suntem azi aici, în acest minunat sat, alături de oaspeţi de seamă care ne-au onorat cu prezenţa lor în cinstea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor”, a mai spus protopopul Crainic.
  Totodată, preotul paroh Bogdan Mureşan a mulţumit autorităţilor prezente, fiilor satului care au contribuit la organizarea acestei sărbători, în special protopopului Marian Crainic şi vicepreşedintelui CJ, Mircea Govor, precum şi tuturor credincioşilor satului Supuru de Sus. Sfânta Liturghie a luat sfârşit odată cu interpretarea colindei “O, ce veste minunată”.

  ofi1

  Parastas de pomenire
  După Liturghie, s-a ieşit la monumentul închinat eroilor satului Supuru de Sus, decedaţi sau dispăruţi în cele două conflagraţii mondiale, aflat în curtea bisericii. Aici a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria lor şi a fost ridicat un parastas.
  Cu această ocazie, preotul paroh Bogdan Mureşan a spus câteva cuvinte despre eroii satului Supuru de Sus, atestat documentar încă din anul 1.205. Astfel, în Primul Război Mondial au decedat pe front 33 de supurani, 16 au fost daţi dispăruţi şi şapte au fost răniţi grav. Au rămas orfani 39 de copii la acea dată. De asemenea, după cel de al Doilea Război Mondial, au fost înregistraţi 20 de dispăruţi şi 16 bărbaţi din Supuru de Sus au decedat pe front.
  Au fost apoi depuse coroane de flori la Monumemtul Eroilor din partea Guvernului României şi a Prefecturii Satu Mare, din partea Parlamentului European, a Parlamentului României, a Conducerii Consiliului Judeţean şi Primăriei Satu Mare, a Primăriei şi Consiliului Local Supur, precum şi din partea USL.

  “Vrem binele acestei ţări”
  La finalul manifestării, vicepreşedintele Mircea Govor i-a îndemnat pe cetăţenii localităţii Supuru de Sus să aibă încredere, atât în conducerea centrală cât şi în cea judeţeană. “Azi a fost o zi de excepţie pentru cetăţenii din Supuru de Sus care trebuie să fie mândri că i-au avut ca oaspeţi pe nişte oameni cu o astfel de ţinută ca cei prezenţi azi în această localitate, care au venit să-i cinstească pe eroii noştri alături de noi. Supurenilor le transmit să fie încrezători pentru viitor şi în tot ceea ce facem noi pentru ei şi pentru judeţ. Să aibă încredere în Guvernul Ponta. Noi toţi, împreună cu primarul comunei Supur, Vasile Şteţ, vrem binele acestei ţări, acestei comune şi vă asigur că aşa va fi. Sunt mândru de voi, de toţi”, a mai spus Mircea Govor, care a mulţumit oaspeţilor şi credincioşilor prezenţi la această sărbătoare.
  Totodată, fiul satului Supuru de Sus, Mircea Govor, a promis că în prima sâmbătă după Paştele de anul viitor va fi inaugurat Căminul Cultural din Supuru de Sus, ocazie cu care va fi organizat şi un mare bal “aşa ca pe vremuri”. Sărbătoarea de la Supuru de Sus s-a încheiat ciocnindu-se câte un pahar de ţuică de Supur.

  Florin Dura

  ofi2  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare