More

  Consilierii careieni, atac la adresa Apaserv

  carei

  Consilierii careieni s-au lansat ieri într-un atac la adresa operatorului regional de apă şi canal – Apaserv. Aceştia susţin că se înregistrează întârzieri majore la proiectele de dezvoltare şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din cadrul MasterPlan-ului, cauză din care se riscă penalităţi majore din partea Uniunii Europene. Consilierii careieni se întreabă cine va suporta aceste penalităţi şi cine sunt adevăraţii vinovaţi. Indiferent de culoarea politică, consilierii susţin că li s-a promis careienilor apă potabilă la robinete din anul 2015, termen care nu va putea fi finalizat în niciun caz, susţin aceştia. Una peste alta, veştile nu sunt tocmai bune din această direcţie la sfârşit de an.

  Apaserv, persona non-grata la Carei?!
  Proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate actualizat şi a indicatorilor tehnico-economice pentru obiectivul “Reabilitarea magistralei de apă între localităţile Doba şi Carei”, din cadrul contractului SM-CL-10, parte din Proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare”, cunoscut ca şi MasterPlan, a născut discuţii aprinse în cadrul şedinţei Consiliului Local de ieri. Primul care a luat Apaserv în colimator a fost liderul grupului PNL din cadrul Consiliului Local, Ilie Ciută, care s-a întrebat, mai mult retoric, dacă Apaserv nu va mai tăia din valoarea proiectelor atribuite zonei Careiului. Mai exact, dacă la început s-au alocat pentru lucrările de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din zona Careiului o sumă de 26 milioane de euro, diminuată la 23 milioane euro, pentru ca în final să se ajungă la doar 20 milioane euro din totalul sumei de 102 milioane euro cât este valoarea proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare”.

  Consens politic anti-Apaserv
  La rândul său, consilierul UDMR Brem Arpad a ţinut să arate obrazul Apaserv, în condiţiile în care conducerea societăţii a promis că locuitorii Careiului vor avea apă potabilă la robinete din anul 2015, precizând că respectarea acestui termen este imposibilă. “Ni s-a promis că vom avea apă potabilă din anul 2015, dar văd că nu vom avea”, a acuzat Brem Arpad. Consilierul FDG Temfli Ştefan a adresat o întrebare care a dat naştere unei alte mari întrebări: “Dacă nu se vor respecta termenele din contracte, nu se vor plăti penalităţi substanţiale pentru întârziere?! Dacă se vor aplica aceste penalităţi, atunci cine la va plăti?!” Consilierii careieni şi-au arătat convingerea că eventualul vinovat ar putea fi găsit în curtea operatorului regional de apă şi canal – Apaserv, în timp ce penalităţile vor fi suportate de către municipiul Satu Mare, acţionarul majoritar în cadrul Apaserv, care deţine peste 90% din totalul acţiunilor societăţii.

  Scepticism şi la nivelul Primăriei Carei
  Primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, s-a arătat sceptic vizavi de finalizarea la termen a proiectelor implementate de Apaserv la nivelul zonei Careiului. “Nu vreau să fiu pesimist, dar la o analiză mai serioasă a stadiului acestor proiecte nu e în regulă situaţia. Ca să vă dau un exemplu, doar 3% din cei 104 milioane de euro sunt cheltuiţi până în prezent. Vă spun foarte sincer: este aproape imposibil de a finaliza toate lucrările până în 2015, atunci când este termenul oficial de finalizare a lucrărilor. Este un pericol foarte mare de a nu se finaliza toată investiţia. Un alt risc major sunt penalităţile. Marea întrebare este cine va răspunde şi cine va plăti aceste penalităţi?! Legal, municipiul Satu Mare, care deţine majoritatea acţiunilor”, a precizat Kovacs Eugen. Edilul şef careian a precizat că unii dintre principalii vinovaţi sunt reprezentanţii firmelor care au contestat de-a lungul timpului licitaţiile realizate în cadrul acestui proiect. “Vă spun sincer că nu a existat proiect care să nu fie contestat în instanţă de unele firme care au participat la licitaţie. Din cele 10 lucrări licitate toate au fost contestate”, a concluzionat primarul Kovacs.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE