More

  Gheorghe Tadici, antrenorul emblematic pentru handbalul feminin din România

  1
  Gheorghe Tadici, actualul antrenor al echipei naționale de handbal feminin și totodată antrenorul echipei Handbal Club Zalău, s-a născut la 27 martie 1952 la Piatra Neamț. Tatăl său, fiind angajat la Drumuri și Poduri, călătorea foarte mult în interes de serviciu. Urmându-și tatăl, Gheorghe Tadici a frecventat mai multe școli, iar liceul l-a început la Dej și l-a terminat la Jibou. Pe atunci Tadici făcea parte din echipa de handbal a liceului din Jibou, avându-l ca antrenor pe profesorul Virgil Budu, cel care l-a lansat în lumea mare a handbalului și pe Ștefan Birtalan.
  După absolvirea facultății de educație fizică și sport din Cluj Napoca, în anul 1974, Tadici s-a întors la Zalău, unde a antrenat echipa de handbal feminin din acea vreme, Textila Zalău. Timp de 30 de ani a antrenat echipa de handbal a Zalaului, fie că s-a numit Textila, Silcotex, Silcotub ori Handbal Club Zalău, câștigând trei titluri naționale și City Cup. Timp de două sezoane a antrenat echipa de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu care a câștigat 5 trofee, titlul în Liga Națională, Cupa României, Supercupa României, Cupa Cupelor, Supercupa Europei și a trecut, în premieră, de grupele principale ale Ligii Campionilor.
  În prezent, Gheorghe Tadici este antrenorul echipei naționale de handbal, având încheiat contractul cu Federația Română de Handbal pe o perioadă de patru ani. Tadici a fost validat ca antrenor al naționalei în iunie 2012, cu 9 voturi pentru și 3 împotrivă. Contracandidat a avut-o pe fosta mare jucătoare de handbal, antrenoare pe atunci la Corona Brașov, Mariana Târcă.

  În varstă de 61 de ani, Tadici a mai pregătit naționala României, cea mai bună performanță fiind locul doi la Campionatele Mondiale de la Moscova în 2005. Atunci, echipa României a jucat finala cu țara gazdă, Rusia. În 2007 a ocupat locul IV la Campionatul Mondial din Franța.

  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE