More

    Hram la Schitul Sfântul Arhidiacon Ştefan de la Luna Şes

    schit

    Sute de credincioşi s-au rugat ieri la Schitul Sfântul Arhidiacon Ştefan de la Luna Şes cu ocazia sărbătoririi hramului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul ortodox de Oaş, Mihai Feher. Printre credincioşi s-au numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, primarul comunei Racşa, Toma Betea, primarul comunei Medieşu Aurit, Silviu Zetea, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oaș, Nicolae Bura, respectiv directorul Centrului de Creaţie Satu Mare, Felician Pop. “După cum vedeţi, aici este un peisaj mirific, o zonă mirifică şi cu atât mai mult cu cât astăzi este hramul schitului de la Luna Şes. Azi îl sărbătorim pe Sfântul Ştefan şi atunci am venit toţi încărcaţi de spiritualitate, cu gânduri bune, cu dorinţe de bunăstare şi un an nou plin de bucurii”, a declarat primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca.
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi-a manifestat optimismul că odată cu finalizarea lucrărilor la staţiunea de la Luna Şes va creşte exponenţial şi numărul credincioşilor care vor merge să se roage în Schitul Sfântul Arhidiacon Ştefan. “Se întâmplă lucruri frumoase în judeţul Satu Mare şi dacă ieri am sărbătorit 75 de ani de existenţă a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare, am marcat momentul prin care Prea Sfinţitul a binecuvântat hotărârea Consiliului Local prin care au fost instauraţi Sfinţii protectori ai municipiului Satu Mare, acum vedem că suntem aici la Luna Şes, la schit, şi sunt momente frumoase. Eu mă bucur, vă spun sincer, dacă este să le privim şi pe cele lumeşti, că am reuşit să terminăm drumul până la pârtia de schi. Chiar mă gândeam că aş dori ca la finalul anului următor să putem schia aici sus şi o să avem atunci şi mai mulţi credincioşi la sărbătorile de aici, de la Luna Şes, şi data viitoare când vom sărbători hramul schitului să fim mai mulţi”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.
    Schitul „Sf. Arhidiacon Ștefan” de la Luna Șes reprezintă un complex monahal de o fermecătoare frumusețe arhitecturală și duhovnicească, format din biserică de lemn în stil maramureșean cu troiță, casă monahală din lemn și gard împletit în stil tradițional oșenesc. Biserica cu hramul “Sfântul Arhidiacon Ștefan” a fost târnosită de PS Justin Hodea Sigheteanul, Episcopul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, pe data de 5 mai 2012. Lucrările la obiectivul mănăstiresc de la Luna Șes, viitoarea staţiune de schi a oraşului Negreşti-Oaş, au fost realizate prin grija Protopopiatului Ortodox Oaș, a Consiliului Local și a Primăriei orașului Negrești-Oaș, dar și a unor inimoși ctitori din zona noastră.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE