More



    Investiţii de milioane de euro la Carei

    perfect6

    Primăria Carei şi-a prezentat ieri, într-un cadru festiv la Castelul Karolyi, bilanţul pentru acest an. Concret, la nivelul Careiului au fost efectuate lucrări cu finanţare europeană şi finanţare din bugetul local în valoare de peste cinci milioane de euro, care au schimbat definitiv faţa municipiului. Mai mult, în ultimii cinci ani, la Carei au fost realizate investiţii în valoare de peste 20 de milioane de euro. Primarul Kovacs Eugen s-a arătat mulţumit de nivelul investiţiilor, declarând că în anii care vor urma se va încerca finalizarea lucrărilor începute în acest an şi deschiderea altor şantiere de lucru, prin care să se transforme Careiul într-un oraş cu adevărat european.

    Castelul Karolyi, una din bijuteriile din nord-vest
    Castelul Károlyi, unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania, a fost reabilitat printr-un program finanţat de Uniunea Europeană, Axa prioritară 5, dezvoltare durabilă şi promovare a turismului, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 5 milioane de euro. Castelul Károlyi din Carei şi-a deschis porţile pentru turişti în luna mai 2012, în primul an înregistrând 35.000 de vizitatori, iar în 2013 peste 40.000 de vizitatori. Expoziţiile permanente ale Muzeului Judeţean sunt principalele atracţii ale Castelului reabilitat, dar pe tot parcursul anului  acestea sunt completate de expoziţii temporare, unele fiind deschise publicului larg chiar pentru câteva luni, un exemplu în acest sens fiind expoziţia de arme a Muzeului Brukental.
    Doar în acest an, la Castelul Károlyi au avut loc, în organizarea Direcţiei de Cultură a municipiului Carei şi a Centrului de Promovare a Turismului Cultural Grof Károlyi, un număr de 116 evenimente cultural-artistice, dintre care: 27 de vernisaje de expoziţii (de pictură, grafică, fotografie şi sculptură); 6 lansări de carte, 12 simpozioane, 6 concursuri interşcolare, 53 concerte de diverse genuri, 7 piese de teatru,  5 proiecte (ecologic, umanitar, cultural), 7 festivaluri.

    Un centru nou-nouţ
    În vederea punerii în valoare a caracterului istoric şi a potenţialului turistic al oraşului, strada fiind declarată monument arhitectural din sec. al XIX-lea, prin proiect se doreşte amenajarea străzii 1 Decembrie 1918, de la intersecţia cu Bulevardul 25 Octombrie până la intersecţia cu strada Căplenilor respectiv strada Someş în stilul începutului de secol XX. În cadrul lucrărilor de reamenajare în anul 2013 s-au realizat: trotuare, alei pietonale, reamenajare spaţii verzi, parcări auto, pistă pentru biciclişti, accese auto, reabilitări fântâni arteziene. Gradul de realizare a investiţiei este de 60%, proiectul fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

    Cartiere reabilitate în totalitate
    Cantina socială reprezintă un serviciu public acreditat destinat activităţilor sociale. Proiectul a fost de curând finalizat. Pe lângă reabilitarea clădirii şi extinderea spaţiului destinat acestei activităţi, cantina a fost dotată cu aparate de gătit, aparate de bucătărie, frigidere şi congelatoare, mobilier de bucătărie, mobilier sală de mese. În prezent sunt pregătite 490 porţii pe zi pentru 1120 de beneficiari, din care 350 sunt copii. Proiectul a fost finanţat tot prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. În ceea ce priveşte modernizarea cartierelor, proiectul a fost finalizat la sfârşitul acestui an. Intervenţiile au constat în asfaltarea a 20.092 mp carosabil, pavarea a 16.218 mp de trotuare şi realizarea de parcări în suprafaţă de 1.052 mp în cartierele Mihai Viteazu I şi Mihai Viteazu II. Modernizarea spaţiilor publice urbane pentru circa 48% din totalul populaţiei, locuitori ai acestor cartiere, constituie un rezultat care contribuie, alături de alte proiecte, la creşterea calităţii vieţii locuitorilor. Proiectul a fost finanţat tot prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

    Centru social nou
    Lucrările de construcţie a unui nou centru social, pe amplasamentul vechii cazarme militare, constau în refacerea integrală a şarpantei şi învelitorii acoperişului, a streşinilor, jgheaburilor şi burlanelor, înlocuirea tuturor tâmplăriilor (interioare şi exterioare) cu tâmplării noi din PVC cu geam termopan, desfacerea tuturor finisajelor interioare şi exterioare (zugrăveli, vopsitorii, tencuieli, pardoseli, placaje la pereţi) şi apoi refacerea lor, amenajarea unei săli de gimnastică în spaţiul fostei centrale, aflată într-un corp de clădire situat adiacent clădirii cazarmei. Spaţiul va fi destinat desfăşurării serviciilor sociale. Gradul de realizare a lucrărilor este de 60%, proiectul fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

    Infrastructură perfectă pentru cultură
    Complexul cultural careian este format din Teatrul Municipal şi Casa de Cultură. Teatrul municipal este o clădire în stil secesionist, construită în 1907, după proiectul lui Kopecsek György. Edificiul a fost declarat o minune arhitecturală a vremii. În perioada de glorie a culturii careiene, Sala teatrului din Carei reprezenta o bijuterie arhitecturală atât pentru artiştii care veneau să joace aici la Carei, cât şi pentru turiştii aflaţi în zonă. Casa de cultură a fost construită iniţial cu destinaţia Cazino. Ea a fost edificată probabil prin anii 1900-1920, în stil neobaroc. Proiectul este în derulare iar investiţiile îşi propun conservarea valorilor culturale şi arhitecturale prin intervenţii în reabilitarea patrimoniului arhitectural  construit, care să asigure infrastructura necesară valorificării optime a resurselor culturale existente. Se vor realiza lucrări de restaurare şi consolidare la Teatrul Municipal şi Casa de Cultură, lucrări de înlăturare a igrasiei, lucrări de amenajare a curţii interioare şi transformarea acesteia într-o „zonă de creaţie”. Teatrul va fi restaurat după planurile iniţiale de construcţie. Gradul de realizare a lucrărilor este de 40%, proiectul fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

    Proiecte de viitor
    La începutul anului 2014 executivul careian îşi doreşte, împreună cu Consiliul Local, să iniţieze noul Plan de Dezvoltare Integrată a Municipiului Carei pentru perioada 2014-2020. Acesta reprezintă o nouă etapă de dezvoltare a oraşului, totodată se vor finaliza cele 5 proiecte POR şi cele 3 proiecte Hu-Ro aflate în derulare. Anii 2014 şi 2015 vor fi hotărâtori pentru depunerea noilor proiecte europene pentru ciclul financiar 2014-2020. Finanţările europene pentru următoarea perioadă se vor concentra pe creştere economică şi crearea de noi locuri de muncă. “Municipiul Carei a devenit în cursul acestui an membru al ADI Zona Metropolitană Satu Mare. Împreună cu ei şi bazându-ne pe experienţa noastră dorim să accesăm cât mai multe fonduri nerambursabile. Propunerile noastre sunt orientate către investiţii în eficienţa energetică, proiecte  în sănătate, proiecte în educaţie, sprijinirea grupurilor dezavantajate, reconversia forţei de muncă, continuarea proiectelor de creştere economică prin dezvoltarea turismului”, a declarat Kovacs Eugen.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE