More

  Sărbători liniștite și atenție sporită în această perioadă

  Pentru a avea parte de sărbători liniștite, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj
  recomandă cetățenilor următoarele:
  -PROTEJAŢI-VĂ BUNURILE PERSONALE ATUNCI CÂND VĂ AFLAŢI ÎN SPAŢII PUBLICE! Acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale, atunci când vă aflaţi în spaţii publice, în timpul ieşirilor la târgurile de Crăciun, la cumpărături sau la alte manifestări ocazionate de sărbătorile de iarnă. Nu lăsaţi obiectele de valoare (portmonee, telefoane mobile, genţi) la vedere pentru a nu fi tentante pentru hoţii care profită de aglomeraţia din această perioadă, neatenţia şi graba dumneavoastră. Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente. Locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentației! Evitați să intrați în discuție cu necunoscuții care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate, pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înșela! Nu răspundeți la provocări cu violență, încercați să evitați conflictele, iar dacă nu reușiți, sunați de urgență la numărul 112 – apel gratuit! Nu consumați în exces băuturi acoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!
  CÂND PLECAŢI DE ACASĂ: Creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere. Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în casă. Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi!
  ATENȚIE LA COLINDĂTORI: În preajma sărbătorilor de iarnă, răufăcătorii pot profita de buna credință a cetățenilor și, deghizați în colindători, pot fura din locuințele ale căror uși le sunt deschise sau din locuințele pe care le găsesc descuiate. Acordați maximă atenție persoanelor care sună la ușa dumneavoastră sau pe care le introduceți în casă. Obișnuiți copiii să nu deschidă ușa nimănui în lipsa dumneavoastră, ca să nu trădeze că sunt singuri acasă. Nu lăsați cheile apartamentului sub preș sau în cutia de scrisori. La plecarea de acasă nu lăsați în ușă bilete care să dezvăluie acest lucru. Împreună cu vecinii, stabiliți un sistem de supraveghere atunci când lipsiți de acasă, în mod special în nopțile de Crăciun și Revelion. Asigurați-vă ușa locuinței cu încuietori performante.
  Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi serviciul unic de urgenţă 112.
  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE