More

    Sătmărenii cumpără brazi în funcţie de buzunarul fiecăruia

    brazi1

    Sectorul destinat brazilor de Crăciun din Piaţa Mare era foarte animat ieri în jurul orelor amiezii. Oferta de brazi era foarte bogată şi, potrivit vânzătorilor, brazii mici şi ieftini sunt cei mai căutaţi de sătmăreni. Cu toate acestea, comercianţii se plâng că, faţă de anul trecut, vânzările sunt mai slabe, dar speră să crească spre sfârşitul acestei săptămâni. Prost merg vânzările la podoabe de brad, deşi acestea au preţuri accesibile. Comercianţii spun că mulţi sătmăreni au betele, globuri şi instalaţii de pom din anii precedenţi şi de aceea nu le mai cumpără în acest an. Doar bomboanele de brad au cât de cât trecere.

    Brazi şi preţuri pentru toate buzunarele
    Oferta la brazi din pieţele sătmărene este destul de consistentă, sătmărenii având posibilitatea să-şi aleagă unul în funcţie de banii din buzunar. Preţurile oscilează între 50 şi 100 de lei la brazii mai mici ca dimensiune şi între 100 şi 300 de lei la cei mari. Comercianţii spun că cei mai căutaţi sunt brazii mici şi mai ieftini. “A început lumea să cumpere brazi. Cei mai solicitaţi sunt brazii mai mici, care, normal, sunt şi mai ieftini. Dar sunt şi sătmăreni care cumpără brazi mai mari, pe la 100-150 de lei sau chiar mai mari. Depinde de fiecare câţi bani are în buzunar”, ne-a declarat unul dintre comercianţii de brazi din Piaţa Mare.
    Un altul ne-a declarat că, dacă se face o comparaţie cu anul trecut, vânzările la brazi din această perioadă sunt mai mici. “Mai sunt încă destule zile până la Crăciun şi sperăm că vânzările vor mai creşte până atunci. Vom vedea cum merge piaţa. Dacă nu vor trece brazii există şi posibilitatea ca înainte de Crăciun să mai scădem din preţ”, ne-a spus acesta.

    Cumpărători mulţumiţi
    Cumpărătorii nu se plâng de preţuri. Ei spun că fiecare îşi alege bradul în funcţie de banii pe care îi are. “Caut un brad mai mic, de cel mult 50 de lei. Oferte sunt destule şi cred că voi găsi ceea ce caut”, ne-a declarat o clientă. O altă sătmăreancă s-a declarat mulţumită de preţul brazilor deja cumpăraţi. “Am luat doi brazi, unul la 150 de lei, iar celălalt la 180 de lei. Eu sunt mulţumită atât de preţ cât şi de calitatea brazilor”, a precizat sătmăreanca.
    Chiar dacă comercianţii se plângeau de volumul vânzărilor, la instalaţia de împachetat brazii era activitate continuă. “Nu ne putem plânge. Vânzările merg destul de bine şi sunt convins că acestea vor creşte în zilele următoare”, a spus un alt vânzător.

    Secetă la podoabe de brad
    Dacă vânzările la brazi merg foarte bine, nu acelaşi lucru se poate spune despre podoabele de brad. Preţurile acestora sunt destul de accesibile. De exemplu, setul de globuri colorate costă 10 lei, preţurile la instalaţiile luminoase oscilează între 10 şi 30 de lei, iar la betele între 3 şi 6 lei metrul. Însă sătmărenii nu se prea arată interesaţi să le cumpere. “Probabil că sunt mulţi cei care au podoabele de brad de anul trecut şi nu mai cumpără şi în acest an. Vânzările sunt foarte mici, dar sperăm să mai crească în zilele următoare. Doar la bomboanele de brad, al căror preţ este de 10 lei/kg, mai era ceva trecere.
    În cele din urmă, dacă punem la socoteală un brad mediu de circa 100 de lei, trei seturi de globuri, o instalaţie electrică luminoasă, trei-patru betele şi 2 kg de bomboane, pentru ca un sătmărean să aibă în casă un brad frumos de Crăciun trebuie să scoată din buzunar circa 200 de lei.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE