More


  Tradiţie păstrată vie la Negreşti

  - Advertisement -

  parada

  Devenit deja o tradiţie, în a doua zi de Crăciun s-a desfăşurat la Negreşti Oaş cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, manifestare organizată de Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, sub auspiciile Autorităţii Naţionale pentru Turism, având ca şi co-organizatori Consiliul Judeţean Satu Mare şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare. În total, au evoluat 24 de ansambluri din judeţ, din ţară şi din străinătate, care au prezentat atât colinde, cât şi obiceiuri de Crăciun.

  Parada portului popular
  După slujba de dimineaţă, a avut loc o paradă a portului popular pe traseul strada Livezilor – Centru – Catedrala Ortodoxă. La festivalul de ieri au fost prezenţi consilierul de stat pe probleme de securitate naţională al premierului Victor Ponta, Sorin Encuţescu, generalul Nicolae Ciucă, europarlamentarii Ioan Mircea Paşcu şi Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele, Mircea Govor, protopopul ortodox de Oaş, Mihai Feher, primari din zona Oaşului, în frunte cu primarul comunei Racşa, Toma Betea, consilieri judeţeni şi consilieri locali. Oficiile de gazdă au fost făcute de primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, care a prezentat importanţa festivalului şi caracterul său internaţional dobândit prin participarea unor ansambluri din Ucraina şi Ungaria. Apoi s-a intrat în Catedrala Ortodoxă unde au avut loc recitalurile de colinde. Primarul Aurelia Fedorca a accentuat faptul că ediţia din acest an a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă are ca şi coorganizator Autoritatea Naţională pentru Turism, reprezentată de Maricica Lupşe.

  oficialitati

  Peste 20 de ansambluri folclorice
  În total, la ediţia din acest an a festivalului au evoluat 24 de ansambluri folclorice. Primii au fost preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7 Negreşti Oaş, fiind urmaţi de Coconii din Călineşti, judeţul Maramureş, Ansamblul “Sânzienele” din Negreşti Oaş şi Taraful “Ceatăra” din Carei. Festivalul a continuat cu Grupul Folcloric din Slatina (Ucraina), Corul “Armonia” din Apateu (Ungaria), Grupul Folcloric “Flori de cântec românes” şi Colindătorii din Groşi (Maramureş).
  Au urmat în ordine ansamblurile folclorice “Oaşul” din Negreşti Oaş, “Doina Maramureşului” din Moisei (MM), “Măgura” din Târşolţ, coordonat de Maria Petca Poptean, apoi Grupul Folcloric din Apa, Ansamblul “Cununa Oaşului” din Batarci, coordonat de Petre şi Petrică Zele, Ansamblul “Cununiţa”, Grupul Folcloric din Tarna Mare şi Ansamblul Folcloric Studenţesc “Mărginimea” din Sibiu. În continuare, au mai evoluat ansamblurile folclorice “Florile Turţului”, “Codrenii” din Corund, “Oşencuţa” din Negreşti Oaş şi Corul Bărbaţilor din Tur. În ultima parte a festivalului au mai evoluat Grupul Folcloric “Junii Oaşului” de la Liceul Tehnologic “Ioniţă G. Andron”, grupurile folclorice din Vama şi Racşa, colindătorii de la Clubul Copiilor Negreşti Oaş, programul fiind încheiat de Corala Jandarmeriei din Satu Mare.

  Premiere pe două secţiuni
  După o pauză de masă, şi după deliberarea juriului, s-a ajuns şi la premierea câştigătorilor. Juriul a fost prezidat de profesorul universitar din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare, Delia Suiogan. Jurizarea s-a făcut pe două categorii: colinde şi teatru cu măşti. La secţiunea colinde, locul întâi a revenit  Ansamblurilor din Groşi(Maramureş), Slatina(Ucraina) şi Călineşti (Maramureş). La secţiunea teatru cu măşti, locul I a revenit Grupului folcloric din Apa. Fiecare ansamblu clasat pe primul loc a primit un premiu în valoare de 400 de lei, locurile doi – 300 de lei, locurile trei – 200 de lei, iar premiile speciale câte 150 de lei. Seara, după premiere, în centrul oraşului a avut loc un superb spectacol de lumini oferit de Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş.

  Szasz Lorand

  multime  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img