More



    Transportatorii români, în război cu autorităţile maghiare

    protest

    Zeci de transportatori din zona de nord-vest a ţării, coordonaţi de avocatul Santo Arpad Zsolt, au protestat ieri în Vama Petea exprimându-şi nemulţumirea faţă de felul în care autorităţile maghiare le aplică amenzi usturătoare deşi îşi plătesc taxa pentru maşinile de mare tonaj. Aceştia au pretins că autorităţile maghiare fac un abuz, motiv pentru care au lăsat o petiţie grănicerilor unguri.

    Amenzi drastice pe teritoriul maghiar
    Transportatorii români nu au protestat împotriva taxei pentru autovehiculele de mare tonaj aplicată pe teritoriul maghiar ci împotriva faptului că nu există posibilitatea de a achita această taxă imediat după trecerea frontierei cu Ungaria. “Transportatorii români nu pot achita această taxă decât după circa 10-15 km de la punctul de trecere a frontierei. Eventual la prima staţie de benzină. Până acolo, însă, sunt mai multe camere de luat vederi pe şosele, iar la primul control, chiar dacă este după ce şi-au achitat această taxă, şoferii sunt opriţi şi amendaţi. Deci, chiar dacă au achitat întreaga taxă pentru toată distanţa parcursă pe teritoriul statului maghiar, şoferii sunt opriţi şi amendaţi pentru că au fost suprinşi de camerele de luat vederi montate pe străzi fără taxa plătită. Dacă cumva trec pe lângă 5 camere de luat vederi sunt aplicate 5 amenzi. Şi fiecare amendă este de circa 500 de euro. Noi considerăm acest lucru un abuz din partea autorităţilor statului maghiar şi solicităm să fie îndreptată această nedreptate”, a declarat avocatul Santo Arpad Zsolt.

    Probleme mai grave după Vama Petea
    Protestatarii au mai spus că după trecerea de Vama Petea – Csengersima, şoferii nu primesc procesele verbale de amendă ci doar o decizie de reţinere a camionului până la plata amenzii, explicându-li-se că vor primi procesul verbal între 30 şi 90 de zile. “E ca şi cum poliţia din România nu ţi-ar face procesul verbal de constatare pe loc ci ţi-ar lua doar banii pentru amendă, urmând ca să primeşti procesul acasă după trei luni. Este inacceptabil aşa ceva”, a spus unul dintre protestatari.
    Mai mult decât atât, şoferii s-au mai plâns de faptul că nu li se asigură translator şi sunt puşi să semneze acte în limba maghiară. “Nu toţi şoferii ştiu să vorbească limba maghiară şi nu ni se pare corect să nu ne fie asigurată traducerea actelor pe care le semnăm”, au mai spus protestatarii.
    Alături de avocatul care-i reprezintă, transportatorii au depus la grănicerii maghiari un memoriu redactat în limba maghiară prin care cer înfiinţarea punctelor unde să poată fi achitată taxa de 80 de euro astfel încât să nu mai fie amendaţi pe traseu.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE