More


  Trichineloza face ravagii în judeţ

  - Advertisement -

   trichi

  Incidenţa trinichelozei la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei ia amploare în judeţul Satu Mare. Doar în cursul săptămânii 13-19 decembrie, pe raza judeţului nostru au fost depistate zece astfel de cazuri, asta după ce de la începutul sezonului de sacrificat porci până în prezent au fost înregistrate în total 20 de cazuri.
  Aproape 1.500 de kg de carne provenită de la zece porci sacrificaţi în cursul acestei săptămâni a fost confiscată şi distrusă din cauza faptului că animalele sacrificate erau infestate cu trichinela spiralis. Astfel, la Berveni au fost depistate două cazuri de trichineloză iar la Petreşti, Odoreu, Negreşti-Oaş, Tătăreşti, Becheni, Pomi, Sărăuad şi Livada câte un caz. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, întreaga cantitate de carne de 1.488 kg, în valoare totală de 14.136 de lei provenită de la cei zece porci, a fost confiscată şi dirijată spre incinerare într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată.
  Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, în judeţul Satu Mare există 24 de puncte care pot deservi populaţia în acest scop. Examenele trichineloscopice pot fi efectuate la toate Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, şi anume CSVSA nr. 1 – Piaţa Mare, CSVSA nr. 2 – Piaţa Someş, CSVSA nr. 3 – Piaţa Mică, toate din municipiul Satu Mare, precum şi la CSVSA Carei – Piaţa Carei, CSVSA Tăşnad şi CSVSA Negreşti Oaş, Piaţa Negreşti Oaş. Programul de lucru pentru efectuarea examenelor trichineloscopice în perioada lunii decembrie este între orele 8.00 şi 17.00, în zilele de sâmbătă, şi între orele 8.00 şi 15.00 – duminica.
  Cabinetele veterinare privatizate sau concesionate din oraşe şi comune care efectuează examene trichineloscopice pot fi contactate în localităţile Satu Mare, Ardud, Acâş, Beltiug, Culciu, Foieni, Halmeu, Homorod, Lazuri, Livada, Medieşu Aurit, Negreşti Oaş, Odoreu, Păuleşti, Santău, Tăşnad, Tiream, Valea Vinului, după un program stabilit de fiecare medic veterinar de liberă practică în parte, afişat la sediile acestora.
  Proprietarii de porci infestaţi cu trichinela spiralis vor fi despăgubiţi după ce carnea provenită de la aceştia a fost confiscată şi distrusă. Conducerea DSVSA atrage atenţia populaţiei că în cazurile diagnosticate pozitiv în urma examenului trichineloscopic vor fi despăgubiţi doar proprietarii care şi-au identificat corect animalele prin crotaliere şi sunt înregistraţi în baza naţională de date. În cazul în care porcii bolnavi de trichineloză nu sunt înregistraţi, carnea va fi confiscată însă nu vor fi acordate despăgubiri.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img