More


  Val de scumpiri de la 1 ianuarie

  =

  scumpiri

  Preţurile la benzină şi motorină cresc din prima clipă a noului an. Adică în mai puţin de o săptămână. Motivul, acciza pe care o plătim pentru fiecare litru de carburant cumpărat se va calcula în baza unui curs valutar dezavantajos pentru români, dar avantajos pentru bugetul statului. Numai din cauza diferenței de curs vom plăti cu 9 bani în plus pentru fiecare litru de carburant. Să nu uităm şi de celebra taxa de 7 eurocenţi pe litru, care a fost amânată, dar nu a fost uitată de guvern. Adunăm taxa, acciza, aplicăm şi TVA-ul pe care tot noi, românii îl plătim şi aflăm că dacă în prezent pentru un litru de benzină dăm 5 lei şi 60 de bani, după aplicarea taxelor vom ajunge să scoatem din buzunar chiar 6 lei. Motorina va fi şi mai scumpă, de la 5 lei şi 90 de bani va ajunge la 6 lei şi 30 de bani. Din păcate, cel mai scump sortiment de carburant se va apropia de un nou prag greu de acceptat – 7 lei pe litru.

  Gazul se va scumpi cu 1% anul viitor, cel puţin asta anunţă Autoritatea de Reglementare în Energie în calendarul de liberalizare a pieţei. Aşadar, dacă în prezent pentru încălzirea unui apartament cu trei camere plătiţi toată iarna o factura la gaz de 1.700 de lei. De anul viitor va fi cu 17 lei mai mare. Şi energia electrică va fi mai scumpă, în condiţiile în care Guvernul este hotărât să introducă aşa numita taxă de stâlp, pe care furnizorii o vor introduce în facturi. Ar putea fi o scumpire de 1%. Iar în cazul unui apartament de 3 camere, pentru care se plătește o factură de 200 de lei pe lună, scumpirea va fi de 24 de lei pentru tot anul.

  Nici berea şi nici ţigările nu scapă de scumpiri. Un pachet de ţigări va costa şi cu 50 de bani mai mult, iar berea ar putea să se scumpească, în funcţie de inflaţie, şi cu 10 bani pe litru.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img